Suđenje u Bijelom Polju: Ljekari tvrde da nisu krivi zbog infekcije beba

Ljekari Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić i Jela CImbaljević nisu priznali da su krivi zbog infekcije pet beba u bjelopoljskoj Bolnici.
1963 pregleda 0 komentar(a)
Zvonko Puletić, Foto: Jadranka Ćetković
Zvonko Puletić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.02.2020. 19:19h

U Višem sudu u Bijelom Polju danas je iznova počelo suđenje bjelopoljskim ljekarima, optuženim za infekciju pet beba od kojih je, u novembru 2014 godine jedna preminula. Zbog promjene postupajućeg vijeća, po treći put u poslednjih šest godina, a zbog primjene načela neposrednosti ljekari su ponovo saslušani.

Ljekari Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić i Jela CImbaljević nisu priznali da su krivi zbog infekcije pet beba u bjelopoljskoj Bolnici.

Direktor Bolnice Jeremić je istakao da je za infekciju i slanje beba za Podgoricu saznao 10. novembra, nakon što je na stolu kancelarije vidio dopis dr Tahirović.

Tadašnja načelnica neonatologije Tahirović objasnila je da je saznala neposredno prije 7. novembra i da kao načelnica nije bila dužna da zna da li pripravni pedijatar šalje djecu za Podgoricu.

Jela Cimbaljević
Jela Cimbaljević(Foto: Jadranka Ćetković)

“Neonatologija je bila samo privremeno mjesto transporta od porodilišta, gdje je infekcija nastajala, do Kliničkog centra Crne Gore, a na tom odjeljenju je bilo još 11 djece, koja su bila zdrava”, kazala je Tahirović.

Puletić je u svojoj odbrani ponovio da te godine kao ni danas nije postojala obaveza uzimanja vaginalnih briseva prije porođaja, za šta ga optužnica tereti, dok je Jela Cimbaljević ponovila da u to vrijeme nije postojala obaveza prijavljivanja neonatalne sepse.

“NI jedno od djece se nije zadrda je djecu liječila po protokolima propisanim za liječenje djece, da te bolesti na koje je postavila dijagnozu nisu bolesti koje se prijavljuju”; kazala je dr Cimbaljević, podsjećajući da je obaveza prijavljivanja uvedena u avgustu 2015 .

Roditelj Edin Salemović je najviše zamjerio Bolnici što niko osim dr Varagića nije htio da ga sasluša, te da načelnik porodilišta Zvonko Puletić nije htio da ga primi na razgovor, a da ga je direktor Jeremić jedva saslušao 30 sekundi, te da mu je rekao da je beba u dobrom stanju, što su obojica ljekara demantovali.

“Ja sam u našoj bolnici dobio odgovor da je beba sasvim u redu i dobrog vitalnog stanja i da ide na neku redovnu kontrolu, međutim u Podgoricu kada sam stigao, poslije sat vremena dr Rudanović je meni rekla da je beba životno ugrožena i da se ne nada da će da preživi”, kazao je Salemović.

Njegova supruga Darinka je ispričala da je krevet u koji su je smjestili poslije porođaja bio prljav, kao i čaršafi i cijela soba a da je kupatilo bilo u katastrofalnom stanju. Prvostepenom presudom Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević osuđeni na po šest mjeseci kućnog pritvora. Apelacioni sud je tu odluku preinačio i osudio ih na po jednu godinu zatvora, dok je Vrhovni sud naložio ponovno suđenje.

Suđenje se saslušanjem roditelja nastavlja 19. marta.

Bonus video: