NASTAVLJENO SUĐENJE LIDERU PZP I BIZNISMENU IZ BIH

Pejović: Nikolić je utajio porez; Medojević: Nije

"Postojala je Nikolićeva obaveza plaćanja PDV i porez na dohodak fizičkih lica. Bio je obavezan da sam prijavi prihode poreskom organu, kada je prešao granicu od 18.000 eura, jer u Crnoj Gori važi obaveza samo oporezivanja", kazala je Gordana Pejović, predstavnica Poreske uprave Crne Gore
13624 pregleda 19 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

U nastavku suđenja Nebojši Medojeviću, lideru Pokreta za promjene (PZP), optuženom za stvaranje kriminalne organizacije, te biznismenu iz Bosne i Hercegovine (BiH) Momiru Nikoliću, optuženom za utaju poreza i doprinosa, danas je u Višem sudu u Podgorici saslušana Gordana Pejović, predstavnica Poreske uprave Crne Gore.

Pozivajući se na nalaz vještaka, ona se pridružila krivičnom gonjenju protiv Nikolića, i postavila odštetni zahtjev od 66.266 eura za neplaćeni pdv i 10.800 eura za neplaćeni porez na dohodak.

"Postojala je Nikolićeva obaveza plaćanja PDV i porez na dohodak fizičkih lica. Bio je obavezan da sam prijavi prihode poreskom organu, kada je prešao granicu od 18.000 eura, jer u Crnoj Gori važi obaveza samo oporezivanja. Kako to nije učinio, smatramo da je utajio porez. Kao fizičko lice, gradio je, ali to nije potkrijepio dokumentacijom. Ostvario je bruto prihod. Kada suprostavimo prihode i rashode, to je neto dobitak. On nije imao djelovodnike i građevinski dnevnik iz kojih bi se utvrdili troškovi. Dokumentacije o troškovima nema", rekla je Pejović.

Odgovarajući na brojna pitanja advokata Dušana Radosavljevića, Pejović je kazala da rok za utvrđivanje postojanja poreske obaveze je pet godina, a da je rok za naplatu poreske obaveze 10 godina, odnosno nakon toga zastarijeva, od dana kada je ta obaveza trebala biti plaćena.

"Na žalost, ne možemo da naplatimo poresku obavezu od Nikolića, za 2007. i 2008. godinu, osim u slučaju da postoji neki upravni akt kojim je došlo do produženja roka", pojasnila je ona.

Prigovorio je i okrivljeni Medojević.

"Poreska uprava je jedini državni organ koji je zadužen da utvrđuje poreske obaveze, odnosno da obračunava PDV i porez na dohodak, u složenom postupku, sa zaštitnim sudskim mehanizmima za poreskog obveznika. A šta se utvrdilo u ovom našem slučaju. Utvrdio je vještak. Trebalo je pred poreskim organima da se utvrđuje poreska obaveza. Svjedok je lijepo objasnio da je Poreska uprava jedini državni organ koji utvrđuje poresku obavezu. Ovdje je utvrđena nepostojeća poreska obaveza. Nije Momir Nikolić utajio porez, niti ima bilo kakvog zločinačkog udruživanja", kazao je Medojević.

Medojević i Nikolić optuženi su da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Pripadnici te organizacije, prema optužnici postali su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, i član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

Preporučujemo za Vas