Razmatrana optužnica protiv okrivljenih za ubistvo Ranka Vuletića

Državni tužilac na radu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Miloš Šoškić, ostao je kod navoda optužnice, I zatržio od suda da je potvrdi
2515 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

U Višem sudu u Podgorici pred vanraspravnim vijećem kojim je predsjedavao sudija Boris Savić, danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Vuka Lalatovića, zbog ubistva Ranka Vuletića prvog avgusta 2019. u Nikšiću.

Državni tužilac na radu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Miloš Šoškić, ostao je kod navoda optužnice, I zatržio od suda da je potvrdi.

Optužnica je podignuta protiv Vuka M. Lalatovića (20), Andije S. Markovića (34) i Miloša M. Božovića (35), zato što su Marković i Božović u julu prošle godine u Podgorici umišljajno podstrekli okrivljenog Vuka Lalatovića da iz koristoljublja ubije Ranka Vuletića.

Okrivljeni Miloš Božović mu je i umišljajno pomogao u izvršenju krivičnog djela, teškog ubistva, tako što je otklonio prepreke za izvršenje krivičnog djela i unaprijed obećao prikrivanje počinilaca krivičnog djela. Okrivljeni Andrija Marković i Miloš Božović okrivljenom Vuku Lalatoviću su obećali novčanu nagradu za ubistvo Vuletića, pa im je Božović obećao da neće otkriti njihove identitete kao izvršilaca krivičnog djela i otklonio im je prepreke za izvršenje tako što je, radi ostvarivanja sigurne komunikacije sa Andrijom Markovićem, okrivljenom Vuku Lalatoviću predao kriptovani mobilni telefon, kako se ne bi mogle registrovati njihove komunikacije, niti presretnuti razgovori u kojima su planirali ubistvo. Okrivljeni Vuk Lalatović je 01.08.2019. oko 10 sati u Njegoševoj ulici u Nikšiću svjestan svojih djela čija izvršenja je htio iz koristoljublja ubio Vuletića. Prvo je tražio da se sa njim sretne, kada mu se pretstavio i tražio da sami prošetaju i porazgovaraju, da bi, kada su se odvojili i kada su došli ispred prodavnice ''HL'' iznenada izvadio pištolj ''crvena zastava'', koje je neovlašćeno držao i u Vuletića ispalio šest hitaca posle čega je natupila smrt. Vuk Lalatović tereti se za teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 4 КZCG u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja, Andrija Marković za teško ubistvo, putem potstrekavanja iz člana 144 stav 1 tačka 4 u vezi člana 24 КZCG, a Miloš Božović teško ubistvo putem potstrekavanja i pomaganja iz člana 144 stav 1 tačka 4.

Advokatica Slađana Tomašević Papić kazala je prilikom kontrole optužnice da tužilaštvo nije prikupilo sve dokaze da bi se Vuku Lalatoviću sudilo za krivično djelo stavljeno mu na teret.

“Neophodno je bilo od strane tužilaštva bolje razjašnjenje stvari da bi se razmatralo opravdanost optužnice. O ostalom ćemo se izjasniti na glavnom pretresu ukoliko se ova optužnica potvrdi. Smatram da je obaveza tužioca bila da utvrdi psihičko stanje Lalatovića tako da optužnica ne sadrži sve potrebne elemente, kazala je Tomašević Papić.

Bonus video: