Aprcovićem i Mrdakom baviće se Katnić

Aprcović i Mrdak se u prijavi terete da su, pored ostaloga, počinili i krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije, čime se po zakonskim nadležnostima bavi tim glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića
8229 pregleda 18 komentar(a)
Mrdak i Aprcović, Foto: Radio Kotor
Mrdak i Aprcović, Foto: Radio Kotor

Specijalno državno tužilaštvo baviće se krivičnom prijavom protiv gradonačelnika Kotora Željka Aprcovića (DPS) i v. d. direktora Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora Zorana Mrdaka (DPS) koju su 27. januara podnijeli predsjednik OO Demokrata i bivši gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić i predsjednik Kluba poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović.

Njih dvojica su prijavu protiv Aprcovića i Mrdaka podnijeli Vrhovnom državnom tušilaštvu u Podgorici, ali ih je državna tužiteljka u VDT-u Miljana Radović ove sedmice obavijestila da je prijava dostavljena na dalje postupanje Specijalnom državnom tužilaštvu.

Aprcović i Mrdak se u prijavi terete da su, pored ostaloga, počinili i krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije, čime se po zakonskim nadležnostima bavi tim glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Demokrate su dvojicu DPS funkcionera iz Kotora prijavili zbog njihovih radnji u vezi sa početkom realizacije posla izgradnje podhodnika na rivi u Kotoru vrijednog 1,5 miliona eura, od koga je predhodna lokalna vlast u tom gradu predvođena Demokratama, odustala i obustavila tu javnu nabavku prije nego što je uopšte bio sklopljen ugovor sa građevinskom kompanijom “Briv” iz Kotora.

Ta kompanija je kao najpovoljniji ponuđač bila odabrana na tenderu koji je krajem 2016. sprovela tadašnja lokalna DPS vlast.

Aprcović je, neposredno nakon što se DPS ljetos vratio na vlast u Kotoru, obnovio projekat i uveo “Briv” u posao izgradnje podhodnika.

On se za to poslužio okolnostima postizanja navodnog vansudskog poravnanja u zamjenu za odustanak “Briva” od žalbe Apelacionom sudu na presudu u vezi sa nesklapanjem ugovora za gradnju, iako je Opština već dva puta prije toga dobila presude u svoju korist.

“Aprcović i Mrdak i druga NN lica su organizovano, svjesno i voljno, neistinito prikazujući činjenice o radu lokalne uprave i njenih organa u realizaciji izgradnje projekta podhodnika u Kotoru, predali zahtjev za produženje rješenja o građevinskoj dozvoli i izdali rješenje o produženju građevinske dozvole suprotno zakonskim normama, čime su stvorili mogućnost da zaključe sudsko poravnanje sa preduzećem “Briv Construction” i sa istim potpišu ugovor o izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama, i gradnju prijave nadležnom ministarstvu na osnovu istekle i nevažeće dokumentacije i sa gradnjom započnu na osnovu iste”, piše u prijavi kojom se sada bavi SDT, uz napomenu da su Aprcović i Mrdak time izvršili krivična djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje, falsifikovanje službene isprave, zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i stvaranje kriminalne organizacije.

Aprcović je do sada u svim javnim nastupima odbijao ponudu da komentariše ovu prijavu. U prijavi piše da su Aprcović i Mrdak, da bi pokušali opravdati rješenje o produžetku građevinske dozvole za podhodnik, koja je istekla u decembru 2018, lani ustvrdili da je “Briv” u međuvremenu ipak sprovodio neke aktivnosti koje se mogu smatrati pripremama za gradnju.

Ugovor nije bio potpisan, “Briv” nije krenuo u pripremne radove?

U međuvremenu, isplivao je i još jedan dokument koji ide u prilog tvrdnji Jokića i Bogdanovića da “Briv” i Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora nisu ništa preduzimali na gradnji podhodnika u vremenu od decembra 2016. kada je ponuda te kompanije na tenderu Direkcije proglašena najpovoljnijom, do marta 2017. kada je Direkcija i zvanično obavijestila “Briv” da odustaje od te investicije jer ona, nije uvrštena u Plan i program rada tog organa za 2017. Naime, u pismu koji je 27. februara 2017. uputio tada tek ustoličenom novom gradonačelniku Kotora Jokiću, tadašnji direktor Direkcije Ivo Magud (DPS) priznaje da sa “Brivom” kao odabranim izvođačem još nije potpisao ugovor, niti je ta firma krenula u bilo kakve pripremne radove.

Magud je u pismu od Jokića ultimativno zahtijevao da mu do kraja radnog vremena tog dana saopšti “jasan i nedvosmislen stav u pogledu dalje realizacije investicije, odnosno zaključenja ugovora o gradnji tg objekta” jer se, kako navodi, ukoliko se ugovor sa izvođačem ne zaključi do sjutra (28. februara), on eventualno može uvesti u posao tek nakon isteka sezonske zabrane izvođenja radova, odnosno tek 1. septembra 2017.

U međuvremenu, već u martu je novi direktor Direkcije Rato Brajković (Nova) zvanično obavijestio “Briv” da se ugovor neće potpisivati jer je izgradnja podhodnika izbačena iz Plana i programa rada Direkcije za tu godinu, pa stoga SDT i Katnić sada treba da sagledaju kako su Aprcović i Mrdak našli osnov da produže građevinsku dozvolu za podhodnik i uđu u nikad skopljen ugovorom verifikovani posao Opštine sa “Brivom”.

Bonus video: