Policija ugrozila sigurnost Cetinjaninu

Iz UP se izvinili građaninu kojeg su greškom javno povezali sa ubistvom. Iz te institucije nisu odgovorili ko je odgovoran i da li će biti sankcionisan
42562 pregleda 33 komentar(a)
Objava policije i juče bila na Tviteru, Foto: Uprava policije, Uprava policije
Objava policije i juče bila na Tviteru, Foto: Uprava policije, Uprava policije
Ažurirano: 25.02.2020. 10:28h

Mogla je biti ugrožena bezbjednost Cetinjanina, čiju je fotografiju policija javno objavila i poslala medijima - dovodeći ga u vezu sa ubistvo sugrađanina Andrije Gazivode.

Taj tridesetogodišnjak ubijen je 17. februara u Prijestonici. Policija je pet dana kasnije objavila dva snimka i fotografije muške osobe, tražeći pomoć od građana u prepoznavanju lica “koje se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnog djela - ubistvo”...

Dan kasnije, medijima su dostavili saopštenje u kojem su konstatovali da je osoba sa snimka identifikovana i da je utvrđeno da nema veze sa ubistvom.

“Ovo je klasični primjer, gdje su građaninu bez razloga mogli napraviti veliku neprijatnost, a bilo je i ranije ovakvih slučajeva. Ovo pokazuje da u policiji treba povećati profesionalnost za ove slučajeve i inicirati odgovornost. S obzirom na to da je ovom licu mogla biti - osim neprijatnosti - ugrožena i sigurnost, neophodno je da ovo lice prime visoki funkcioneri u policiji i upute izvinjenje”, kazao je Koordinator programa ljudska prava i pravde Građanske alijanse Zoran Vujičić.

On je rekao da je paradoks da se to dešava u državi koja prednjači po broju policajaca po glavi stanovnika: “A i dalje imamo neriješene predmete sa jedne strane, a sa druge da ovako nespretno rješavamo predmete koji su ozbiljno potresli javnost”, kazao je Vujičić.

Odbornik Građanskog pokreta URA Slavko Šole Janković, juče je konstatovao da je amaterizam policije doveo do neprijatne situacije “i targetiranja nedužnog građanina”.

“Ovim i laici mogu zaključiti da je policija svojom neprofesionalnošću omogućila ubici nesmetano kretanje, a da prethodno nijesu ni preduzeli sve nužne istražne radnje”, rekao je on, ocjenjujući da bezbjednosna situacija u tom gradu nikada nije bila na gorem nivou: “A za to je svojim neodgovornim i neprofesionalnim odnosom umnogome doprinijela sama policija”.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, saopštili su “Vijestima” da su provjerili postupanje policijskih službenika i utvrdili da se Cetinjanjanin sam javio policiji pošto je saznao da se nalazi na snimku i fotografijama kojima je javnost pozvana da pomogne prepoznavanje.

“Savjet je konstatovao da je građanin u potpunosti sarađivao sa policijom... Savjet iskazuje zahvalnost na njegovom odgovornom građanskom odnosu i pomoći koju je pružio kako bi se sve provjere i aktivnosti policije sprovele brzo i efikasno”.

Članovi tog tijela, kako piše, preporučili su policiji da zbog tog konkretnog događaja, ne odustaju od javnog objavljivanja snimaka i fotografija: “Kada postoji sigurna procjena da će to pomoći rasvjetljivanje krivičnog djela, ali da je neophodno ispoljiti pažljiviji i oprezniji pristup koji treba biti zasnovan na kvalitetnoj analizi i uz puno iscrpljivanje operativnih aktivnosti, koje su naročito lakše izvodljive u manjim sredinama”.

Savjet je, rekli su, utvrdio da je objavljivanje snimaka urađeno u skladu sa zakonom i uz saglanost tužioca.

Iz policije nisu odgovorili na pitanja Vijesti o tom slučaju.

“Prihvatili izvinjenje i zadovoljni otišli iz stanice”

Iz Savjeta su saopštili da su iskazali razumijevanje prema emotivnom stanju građanina i njegove porodice.

Zeković je Vijestima saopštio da su članovi Savjeta obaviješteni da integritet i dostojanstvo te porodice nije ugroženo.

“Savjet je konstatovao da je načelnik Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje sa starješinama obavio razgovor sa građaninom i njegovom porodicom. Tom prilikom je uputio izvinjenje u ime kolektiva Uprave policije koje je i prihvaćeno. Savjet je obaviješten da građanin, niti članovi njegove porodice, nijesu imali primjedbi na postupanje policijskih službenika i zadovoljni su napustili službene prostorije policije”, saopšteno je iz Savjeta.

Prolaznik, ne ubica

Nakon objave policije, muškarac sa snimka samostalno se javio policiji i tražio da ga poligrafski testiraju kako bi utvrdili da nema veze sa ubistvom sugrađanina, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Prema istim informacijama, u stanicu je došao sa sestrom i majkom i objasnio da je prolaznik, a ne ubica.

Na njegovo insistiranje, rekao je isti izvor, inspektori su sa njim pošli do kuće i izuzeli jaknu u kojoj je bio kada su ga nadzorne kamere zabilježile.

Dan kasnije, policija je poslala saopštenje, objašnjavajući da osoba sa snimka nema veze sa ubistvom...

U saopštenju policije, međutim, ne piše da se taj građanin sam javio, već da su im građani pomogli...

Bonus video: