Kokain od 250 miliona eura kod 11 crnogorskih građana

Kompletnu posadu na brodu “Aressa” činili crnogorski državljani. Uhapšena ekipa sa plovila iz četiri crnogorska grada - Podgorice, Bara, Cetinja i Kotora
74430 pregleda 79 komentar(a)
Akcija na moru, Foto: Armada Colombia
Akcija na moru, Foto: Armada Colombia
Ažurirano: 27.02.2020. 14:37h

Jedanaest crnogorskih državljana uhapšeni su kao članovi posade broda “Aressa”, nakon što je na tom plovilu pronađeno više od pet tona kokaina.

Među uhapšenima su Podgoričanin Andrija Mugoša (30), Kotorani Nikola Markić (29), Mihailo Đorđević (58), Tripo Biskupović (37), Vasko Radonjić (50), Vidoje Latković (42), Baranin Dragan Mašanović (46), Dragoljub Živković (67) sa Cetinja i Novosađanin crnogorskog porijekla Nikola Martinović (42).

Nezvanično je saopšteno da je uhapšena ekipa iz ta dva grada, Podgorice i Bara, krijumčarila kokain namijenjen evropskom tržištu: “Vrijednost te droge na veliko iznosi oko 250 miliona eura”, rekao je jedan od izvora Vijesti, upućen u istragu.

I kapetan broda, saopšteno je, državljanin je Crne Gore.

Njih su lišili slobode pripadnici Mornarice Holandije, nakon što im je dojavljeno da je droga na brodu.

aressa
Zaplijenjeni kokain na Aressi

Akcija je realizovana na osnovu informacija crnogorske Uprave policije, koje je uputila partnerskim službama Velike Britanije, a realizovana je u vodama Venecuele, u Arubi.

Aruba je jedno od ostrva u južnom Karipskom moru, 25 kilometara sjeverno od venecuelanske obale. Predstavlja jednu od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije. Glavni grad ostrva je Oranjestad, u kojem živi 26.000 stanovnika.

“Brod ‘Aressa’ je lociran i opserviran cijelom rutom plovidbe duž Južne Amerike, sa posebnim mjerama nadzora pri svakom ulasku i izlasku iz luka. Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain ‘ubačen’ na ‘Aressu’, Mornarica Kraljevine Holandije je u Arubi presrela brod i započela detaljan pretres”, saopšteno je danas iz Uprave policije.

Hapšenje posade broda
Hapšenje posade broda(Foto: 24ora.com)

Oni su zvanično saopštili da su uhapšeni i crnogorski državljani - članovi posade.

“Sumnja se da je kokain ovim brodom, iz Kolumbije trebalo da bude prokrijumčaren do jedne od luka u Zapadnoj Evropi”, navodi se u tekstu iz policije.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je sljedeća luka trebalo da bude Solun, gdje su planirali da stignu krajem marta.

“Policija pokušava da utvrdi da li je kokain trebalo da bude istovaren u Grčkoj ili je planirano da brod na putovanju, manjim plovilima presretnu drugi članovi kriminalne organizacije i prebace drogu”, saopštio je jedan od izvora Vijesti.

brrr
Putanja broda(Foto: Screenshot)

Iz crnogorske policije juče je rečeno da je zapljena kokaina u Arubi - rezultat konkretne saradnje sa partnerima iz Velike Britanije, Republike Srbije, Kraljevine Holandije i partnerskim službama drugih zemalja.

Nakon najveće zapljene kokaina na karipskoj Arubi, navodi se na sajtu fletmon, teretni brod odvezen je u Oranjestad.

Piše da je brod isplovio iz Surinama početkom februara, a da je plovio pod zastavom Kameruna.

Hapšenje posade broda
Hapšenje posade broda(Foto: 24ora.com)

Objašnjava se da je do 2017. plovio pod zastavom Rusije, ali da i dalje njima upravlja ruska uprava.

Španski mediji prenose da su istražitelji registrovali da “Aressa” od Surinama gasi signal i da se na sistemu pojavila tek 23. februara tokom noći, u zalivu Venecuele.

aresa
Akcija na moru(Foto: Uprava policije)

Automatski identifikacijski sistem (AIS) sa tog broda pojavio se istog dana u 16.57 sati u luci Guarano i tada je prijavljeno da plovi ka solunskoj luci...

I kolumbijska mornarica učestvovala u akciji

Kolumbijska mornarica navela je na svom Twitter nalogu da je učestvovala u operaciji sa Ratnom mornaricom Holandije.

Brod je presretnut 25. februara u ranim jutarnjim satima kada je uplovio u teritorijalne vode Arube.

Podaci objavljeni na portalu 240ra.com govore da je brod napustio Venecuelu prošle nedjelje popodne, a vlasti su ga u utorak u zoru presrele i naredile posadi da zaustavi brod.

1978. godine proizveden je teretni brod na kojem je zaplijenjeno više od pet tona kokaina. Kapacitet mu je 2.649 tona. Dugačak je 95, a širok 13 metara

Španski mediji prenose da ga je obalska straža presrela, naredila posadi da zaustavi brod, a potom su ga premjestili na pristanište, kako bi obavili detaljan pregled.

Međunarodni tim policajaca na brodu je zaplijenio više od pet tona kokaina i uhapsili jedanaest članova posade, među kojima je i kapetan broda.

Loš imidž...

U junu 2019. godine u Filadelfiji zaplijenjeno je rekordnih skoro 20 tona kokaina na kontejnerskom brodu “MSC Gayane”.

Zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu narkotika, američke vlasti tada su uhapsile šest pomoraca, od kojih su četvorica iz Crne Gore - Ivan Đurašević, Boško Marković, Aleksandar Kavaja i Nenad Ilić.

Nakon toga crnogorski pomorci masovno su otpuštani sa italijansko-švajcarske brodarske i logističke kompanije Mediterranean Shipping Company (MSC), zbog lošeg imidža koji ih prati u posljednje vrijeme - jer je više naših pomoraca u svijetu “palo” zbog organizovanog šverca narkotika.

Za najvećeg poslodavca crnogorskih pomoraca uopšte, nije toliko problem taj narušeni imidž, koliko činjenica da su vlasti SAD zvanično obavijestile ovog i druge velike kontejnerske brodare, čija plovila održavaju redovne linije sa lukama SAD, da su njihovi brodovi u čijim posadama preovlađuju pomorci iz Crne Gore, nepoželjni u Americi.

Bonus video: