Zeković: Priznali su i oni koji su zapalili zastavu, pa su u Spužu

"Nemam sujetno ograničenje da prihvatim grešku i promijenim mišljenje na osnovu činjenica. Priznajem da su u polemici iz Vrhovnog suda saopštili nove informacije koje doprinose razjašnjenju konkretne odluke vezano za građanina sa Cetinja"
11970 pregleda 4 komentar(a)
Državu nisam ozloglasio ni kad su svi odbili da me zaštite: Zeković, Foto: Vijesti
Državu nisam ozloglasio ni kad su svi odbili da me zaštite: Zeković, Foto: Vijesti

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković odgovorio je na optužbe Vrhovnog suda, iz kog su mu spočitali da diskredituje.

On je reagovao na tekst “Zeković doprinosi diskreditaciji sudova” objavljen 25. februara u “Vijestima”.

“U Vrhovnom sudu Crne Gore ne treba da su ljuti, jer nijesam diskreditovao sudstvo niti imao takvu namjeru. Državu Crnu Goru nijesam ozloglasio ni onda kada su gotovo sve njene institucije odbile da me zaštite. Govorio sam o ukupnoj društvenoj odgovornosti za bezbjednost građana i posebno o percepciji javnosti koja je često takva da odgovor sudstva nije adekvatan, dovoljno brz, pa i da društvo, zbog toga, nije dovoljno sigurno. Nijesu rijetki profesionalci, a to je i prije mog oglašavanja poznato sudstvu, koji primjećuju pitanja (ne)ujednačenosti i (ne)adekvatnosti sudske prakse.

Nemam sujetno ograničenje da prihvatim grešku i promijenim mišljenje na osnovu činjenica. Priznajem da su u polemici iz Vrhovnog suda saopštili nove informacije koje doprinose razjašnjenju konkretne odluke vezano za građanina sa Cetinja.

Povezani članci

25. Februar 2020.

Zeković doprinosi diskreditaciji sudova

Iz suda su posebno razjasnili aktivnosti tužilaštva a koje sam, neopravdano, propustio iz svoje prethodne kritike.

Iz suda su jasno ukazali, a to je posebno vrijedan podatak, da je u predlogu za određivanje pritvora opasnost opstrukcije istrage navedena apstraktno, znači bez konkretizacije. Upravo sam u izjavi, na koju je reagovao sud, saopštio da su ta razjašnjenja u interesu sudstva, ali i javnosti. To potvrđuje da je oglašavanje suda potrebno i koliko je važna njegova društvena otvorenost. Dajem slobodu sebi, ponavljam bez zle namjere, preporučiti sudstvu, tužilaštvu i policiji ćešće konsultovanje, zajedničko ili vremenski sinhronizovano oglašavanje prema javnosti. Koordinacija oglašavanja u osjetljivim i za društvo važnim slučajevima, poboljšaće kvalitet i pouzdanost informisanja građana i zaustaviće, što je jednako važno, pristupe, čak ako su i na nivou teorije zavjera, o postojanju čestih međusobnih sabotaža i opstrukcija.

Prihvatajući da sam reakcijom iz Vrhovnog suda ‘pravno išamaran’, a bez namjere da dalje polemišem, osvrnuću se na tri slučaja, zbog kojih sam smatrao da je profesionalno, intelektualno, moralno i politički opravdano da sudstvu postavim ta pitanja.

Od dvojice građana, iz Cetinja i Podgorice, policija je nedavno oduzela, između ostalog, raketne bacače tzv. zolje. Postupanje suda u odnosu na ta dva slučaja je bilo različito. Evo i zašto: iako su obojica priznala izvršenje istog krivičnog djela, pa je kod prvog (Cetinje, 34 godine starosti) otpao motiv da bi mogao da ostvari uticaj na saučesnike u pravcu poboljšanja svog položaja u krivičnom postupku, kod drugog (Podgorica) se to nije desilo. Zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija građanin iz Podgorice (30) je lišen slobode. Nakon privoda, sudija za istragu mu je odredio pritvor u trajanju do 30 dana dok se u slučaju građanina sa Cetinja to nije desilo.

Osumnjičeni je nakon toga uložio žalbu i nakon dva dana, provedenih u Istražnom zatvoru, je pušten da se brani sa slobode.

Sa aspekta bezbjednosti i konzistentnosti je interesantan i treći slučaj - trojice građana iz Plava (30), Andrijevice (26) i Danilovgrada (25), koji su u Budvi zapalili državnu zastavu Crne Gore.

Oni su priznali izvršenje krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore, a nadležni sudija im je odredio pritvor u trajanju do 30 dana. Oni se i dalje nalaze u istražnom zatvoru.

A Krivični zakonik precizira:

Povreda ugleda Crne Gore

Član 198

Ko javno izloži poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija Član 403

(1) Ko neovlašćeno izrađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, nosi ili drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije, kazniće se zatvorom od tri mjeseca.

(2) Ko neovlašćeno drži, nosi, izrađuje, popravlja, prerađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, prevozi ili na drugi način stavlja u promet vatreno oružje, municiju, eksplozivne materije, rasprskavajuće ili gasno oružje čije držanje je građanima zabranjeno, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ako je predmet djela iz st. 1 i 2 ovog člana veća količina oružja ili sredstava ili je u pitanju oružje ili druga sredstva velike razorne moći, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina”, piše u Zekovićevom reagovanju.

Bonus video: