Miloš Marović čist kao suza od 17. septembra

Sin nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore, osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, godinama izbjegava robiju. To čini i njegov otac, nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista
15332 pregleda 22 komentar(a)
Miloš Marović izlazi iz zgrade Specijalnog tužilastva, Foto: Boris Pejović
Miloš Marović izlazi iz zgrade Specijalnog tužilastva, Foto: Boris Pejović

Osuđeni Budvanin Miloš Marović od 17. septembra može se bez straha od hapšenja vratiti u Crnu Goru, jer dan prije toga zastarijeva kazna na koju je osuđen.

“Osuđenom Milošu Maroviću apsolutna zastarjelost izvršenja kazne zatvora u trajanju od jedne godine, po presudi Višeg suda u Podgorici, posl.br. Kvs.56/16 od 29. avgusta 2016. nastupa na dan 16. septembra 2020. godine”, odgovorio je “Vijestima” predsejdnik Osnovnog suda u Kotoru prof. dr Branko Vučković.

Sin nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore, osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, godinama izbjegava robiju.

To čini i njegov otac, nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista.

Mlađi Marović državi Crnoj Gori ostao je dužan 11 mjeseci robije, na šta ga je obavezivala sudska presuda donijeta na osnovu njegovog sporazuma sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Međutim, Marovići su još u junu 2016. iz Budve pobjegli u Beograd, gdje i žive dok crnogorski organi bezuspješno tragaju za njima zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Dok Milošu za vratom visi manje od godinu zatvora, njegov otac, ako ga Srbija ikada izruči Crnoj Gori, moraće da provede četiri godine iza rešetaka.

Po nalogu SDT-a Miloš Marović je uhapšen 3. decembra 2015. godine, zbog sumnje da je akter milionske malverzacije oko prodaje zemljišta u industrijskoj zoni Jaza.

Krajem istog mjeseca, samo par dana prije isteka tridesetodnevnog pritvora, mlađi Marović nagodio se sa SDT-om i početkom januara 2016. godine napustio ćeliju Istražnog zatvora u Spužu.

Specijalnim tužiocima priznao je da je dio kriminalne grupe odgovorne za malverzacije oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza. Tim poslom kasa Opštine Budva oštećena je za 1,4 miliona eura.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je izmirio.

Odmah nakon bjekstva u Beograd, uprkos zatvorskoj kazni, Miloš Marović dobio je srpsko državljanstvo.

Navodno, odrekao se crnogorskog, a potom podnio zahtjev da robija u toj državi. Zatvorsku kaznu nije odslužio.

Dok boravi u Beogradu, u stanu na Vračaru, Miloš je ostao bez velikog dijela svoje imovine.

U februaru prošle godine Opština Budva preuzela je hektar zemlje u Mrčevom polju u zaleđu plaže Jaz, koji je založio kao garanciju da će njegov osuđeni otac isplatiti 1,1 milion eura novčane kazne, što se dogovorio sa tužiocima Milivoja Katnića.

Oduzimanjem tog zemljišta Opština Budva naplatila je dio milionskog duga od čovjeka koji je nekada bio ključna figura u metropoli crnogorskog turizma. Miloševih 10.000 kvadrata Opština je oduzela za 225.000 eura, što je upola manja vrijednost od procijenjene.

Stariji Marović je zaključenjem sporazuma o priznaju krivice, a potom i sudskom presudom, garantovao, između ostalog, i zemljom svoga sina da će izmiriti novčanu kaznu, što do danas nije uradio.

Miloš je ostao i bez mansarde od 193 kvadrata u zgradi kod Autobuske stanice.

To je nedavno odlučio Apelacioni sud, potvrđujući odluku Višeg suda da je nekretnina stečena kriminalom.

Mansarda je dio dupleksa od ukupno 400 kvadrata u kome su do 2016. živjeli Đorđina i Svetozar Marović.

U suštini riječ je o jednoj stambenoj jedinici, koju čine potkrovlje od 193 kvadrata i 287 kvadrata na petom spratu...

Taj stan Marovići su neformalno prodavali za milion eura.

Svetozar Marović proteklih godina boravi u Beogradu, a njegovi branioci tvrde da ne može da dođe u crnu Goru i odleži zatvorsku kaznu, jer se nalazi na psihijatrijskom liječenju.

Đorđina ostala bez vile, Sveto odmah prodao stan

Bez imovine ostali su i Miloševi roditelji - Đorđina i Svetozar Marović.

Đorđina Marović, Svetozar Marović.
Đorđina i Svetozar Marović.(Foto: Savo Prelević)

Država se zvanično u maju prošle godine uknjižila na luksuznu četvorospratnu vilu u budvanskom naselju Babin Do, zaplijenjenu od Đorđine Marović, nakon što je dokazano da je izgradila prljavim novcem svoga supruga i sina.

Na sudu je utvrđeno da je vilu fiktivno prodala tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću.

Sudije nijesu povjerovale iskazu srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića ni svjedočenju Isata Boljevića - da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile.

To je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju atraktivne nekretnine.

Marovićeva je 2012. godine od proslavljenog fudbalskog radnika Miljana Miljanića kupila vilu u Budvi za 300.000 eura.

Srušila je kuću i u avgustu iste godine od Opštini Budva dobila građevinsku dozvolu, a potom sagradila raskošnu vilu.

Prema katastarskoj evidenciji taj objekat raspolaže podrumom od 118 kvadrata, u suterenu se nalazi nestambeni prostror od 149 kvadrata, u prizemlju stambeni od 219 kvadrat.

Na prvom spratu je stan od 146 kvadata, dok na drugom spratu je stan od 75 kvadrata.

Kuća ima dvorište od 500 kvadrata i voćnjak od 41 kvadrata.

Za razliku od sina i supruge, Svetozar je uspio da dokaže da stan kod Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša”, površine 90 kvadrata, nije stekao kriminalom. Odmah nakon što je sud dosudio takvu odluku, stan je preknjižen na Budvanku D. O. koja ga je kupila za 180 hiljada eura.