Kriminalna grupa utajila porez?

Krivična prijava podnijeta protiv 23 osobe i dva pravna lica, nekoliko uhapšenih juče saslušano u Specijalnom državnom tužilaštvu
24912 pregleda 11 komentar(a)
Privođenje jednog od osumnjičenih, Foto: Jelena Jovanović
Privođenje jednog od osumnjičenih, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 10.03.2020. 11:41h

Više osoba iz Crne Gore, Srbije i Albanije uhapšeno je juče u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja, zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je utajila porez.

Prema saznanjima “Vijesti”, krivična prijava podnijeta je protiv 23 osobe i dva pravna lica.

Nekoliko uhapšenih juče je saslušano u Specijalnom državnom tužilaštvu, pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević.

Među uhapšenima su Cetinjani - Milan Kaluđerović, Petar Kaluđerović, Srđan Kaluđerović, Rajko Kaluđerović, srpski državljanin Miloš Cvijović...

Sagovornik “Vijesti” nije precizirao za koji iznos su osumnjičeni navodno oštetili državu, niti na koji način su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

“Krivična prijava protiv njih podnijeta je zbog sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 401 - kriminalno udruživanje i člana 264 stav 3 - utaja poreza i doprinosa”, kazao je isti izvor.

Precizirao je da su istražne radnje u tom predmetu u toku, te da zbog toga ne mogu otkrivati detaljnije podatke.

Saslušanja osumnjičenih počela su juče nešto poslije podneva, a završena su kasno u noć.

Zakon predviđa da će se zatvorom do tri godine kazniti onaj ko organizuje grupu ili drugo udruženje koja ima za cilj vršenje krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od jedne godine ili teža kazna.

Za počinioce krivičnog djela propisanog Članom 264 stav 3 Krivičnog zakonika predviđena je kazna do šest godina zatvora.

“Ko, u namjeri da on ili neko drugo fizičko ili pravno lice potpuno ili djelimično izbjegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima ili drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj namjeri, u slučaju obavezne prijave, ne prijavi zakonito stečeni prihod, odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj namjeri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi hiljadu eura, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom”, piše u stavu 1 tog člana.

Treći stav precizira da će se kaznom zatvora od godine do šest i novčanom, kaznit počinilac tog krivičnog djela, ako iznos obaveze iz st. 1 i 2 ovog člana, čije se plaćanje izbjegava prelazi deset hiljada eura.

Bonus video: