Crnogorski državljani „Floridom” krijumčarili kokain?

SDT sumnjiči Todorovića da je za sebe odredio da daje instrukcije drugim članovima klana, usmjerava ih i koordinira njihove radnje. “Na sastancima koje je organizovao u prostorijama svog servisa ‘Monte Car’ u Podgorici, ukazujući im na mogućnost lične zarade”
54737 pregleda 14 komentar(a)
Na spisku tužilaštva 14 osoba, ali biće ih još: Juče nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović
Na spisku tužilaštva 14 osoba, ali biće ih još: Juče nakon saslušanja, Foto: Boris Pejović

Nikica Todorović i Damjan Vukašinović početkom marta 2018. godine formirali su kriminalnu grupu koja je navodno švercovala 750 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu, saznaju “Vijesti” nezvanično.

U spisima Specijalnog državnog tužilaštva, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da su u tom predmetu identifikovali grupu od 14 članova.

U SDT-u juče su počela saslušanja osumnjičenih, ali iz te institucije, kao ni iz policije, nije zvanično saopšteno koliko je osoba uhapšeno.

Prema spisima SDT-a, kriminalna grupa djelovala je na području Hrvatske, Srbije, Rusije, Austrije, Karipskih ostrva na Atlantiku - Sveta Lucija, Martinik i Sveti Martin, Francuske i Portugala.

Iz tog tužilaštva, niti iz Uprave policije nije precizirano koliko je osoba uhapšeno. Navodno tragaju za jednim od organizatora.

Među osumnjičenima su Ranko Stojović, Radoje Radulović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Milovan - Lolo Laković, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Darko Giljača.

Na spisku su i Z. K. i D. P. a iz SDT-a navode i da su članovi više NN lica iz Hrvatske i Srbije.

U dokumentima SDT-a, ne pominje se količina droge zbog koje su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja juče hapsili.

Piše da su organizatori krimi grupe tokom 2018. godine kupili brod “Florida 2”.

Taj brod, koristeći falsifikovani pasoš Slovenije, kupio je Stojović, sumnja tužilaštvo. “Florida” je zaplijenjena 2018. godine u Portugaliji, kada su navodno uhapšeni Stević, Jovanović, Z. K. i D. P.

Privođenje jednog od osumnjičenih juče u SDT
Privođenje jednog od osumnjičenih juče u SDT(Foto: Boris Pejović)

SDT sumnjiči Todorovića da je za sebe odredio da daje instrukcije drugim članovima klana, usmjerava ih i koordinira njihove radnje:

“Na sastancima koje je organizovao u prostorijama svog servisa ‘Monte Car’ u Podgorici, ukazujući im na mogućnost lične zarade”.

Tužilaštvo sumnjiči Vukašinovića da je sebi odredio zadatak da vrbuje članove posade broda za krijumčarenje kokaina, ali i da je podešavao nautičke uređaje za kontrolu plovidbe broda, sastajao se sa članovima kriminalne organizacije...

Ostali su, navodi SDT prihvatili članstvo u organizaciji.

Stojovića sumnjiče da je pristao da nabavi brod kojim se krijumčari kokain i radi prikrivanja švecra droge “daje posadi instrukcije”.

Pristao je, tvrdi SDT, i da sa članovima posade prepravlja unutrašnjost broda i pripremi sve za šverc kokaina plovidbom preko Atlantika ka Evropi.

“Osumnjičeni Radulović Radoje da učestvuje u pripremi realizacije i praćenja toka realizacije kriminalnog plana, ostvaruje kontakte i održava sastanke sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije - u cilju pripreme za krijumčarenje droge”...

Zadatak Bukilićeve, tvrdi tužilaštvo, bio je da prenosi poruke između članove krimi grupe, kupuje im avionske kartze, dostavlja kriptovane telefone, krije članove krimi-grupe i ono što čine...

Navodno prokrijumčarili oko 750 kilograma kokaina: Ispred SDT-a juče
Navodno prokrijumčarili oko 750 kilograma kokaina: Ispred SDT-a juče(Foto: Boris Pejović)

Laković je, navodi tužilaštvo, po nalogu Todorovića, prenosio poruke ostalim članovima grupe, obavještavao ih o toku realizacije kriminalnog plana.

Navodno, sastajali su se u njegovom lokalu.

Tužioci sumnjiče Ercegovića da je na sastancima prenosio članovima krimi grupe poruke od Vukašinovića i ostalih pripadnika klana, čuvao kriptovane telefone krimi-grupe i po potrebi ih prenosio na određenu lokaciju...

On je, tvrdi SDT, rezervisao kupovinu rezervnog nautičkog uređaja za brod, preko kog je praćen tok krijumčarenja...

Lazovića i Giljaču sumnjiče da su, kao članovi posade, isprobali plovilo i pripremili teren za šverc kokaina, prepravljali brod...

Kokain su, navodi se u spisima SDT-a, prenosili Stević i Jovanović.

Stević je, tvrde oni, vrbovao Z. K. i D. P. za članove posade.

U spisima SDT-a piše da su, tokom izviđaja, mjerama tajnog nadzora prikupili dokaze - audio zapise, transkripte komunikacija, tajno praćenje osumnjičenih i drugih lica, evdienciju o prelasku državne granice, ali i i izvještaje i dokaze koje su službenici crnogroske policije prikupili posredstvom EUROPOL-a:

“Razmjenom sa policijom Portugala, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i drugih”.... Istražitelji u rukama imaju i ugovor o kupovini broda, falsifikovani pasoš, dio dokumentacije koju je oduzela policija Portugalije, listinge osumnjičenih i njihovo kretanje po baznim stanicama...

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče je na konferenciji o borbi protiv korupcije, kazao da su u SDT-u u toku saslušanja osumnjičenih u vezi šverca 5,7 tona kokaina zaplijenjenog u Arubi.

Rekao je i da očekuje da će uhapšeni crnogorski državljani biti izručeni Crnoj Gori i za danas najavio konferenciju za medije.

Ercegović se branio ćutanjem

Branilac Ercegovića, advokat Velibor Marković, kazao je da je njegovom klijentu na teret stavljeno krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije:

“Za sada je odlučio da se brani ćutanjem i da ne odgovara na bilo čija pitanja”, rekao je on. Branilac Giljače, advokat Zdravko Begović, kazao je da u ovom trenutku ne može ništa reći:

“Osim da mu je stavljeno na teret krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Kako se radi u predmetu iz nadležnosti SDT-a, postoji naredba o tajnosti podataka i u tom dijelu vam ne mogu ništa više reći”, kazao je on.

Svima juče saslušanim određeno je zadržavanje do 72 sata.

Begović je kazao da će u zakonskom roku od osam sati izjaviti žalbu istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici, ali nije otkrio kako se branio njegov klijent.

Bonus video: