Potvrđena optužnica za krijumčarenje migranata

“Đedović nam je plaćao 100 eura po vozilu, i to kad ih dovedemo do Riđana. Ne znam koliko sam novca ukupno od njega dobio”, ispričao je optuženi Dragutinović
5973 pregleda 4 komentar(a)
Policija ispred Višeg suda (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Policija ispred Višeg suda (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.03.2020. 20:17h

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu protiv desetočlane kriminalne grupe zbog šverca migranata, na čijem je čelu Ljubomir Đedović.

Optužnicom koju zastupa specijalna tužiteljka Mira Samardžić, osim Đedovića, okrivljeni su i Milenko Dragutinović, Darko Mijušković iz Nikšića, Vladimir Perošević iz Danilovgrada, Željko Dragutinović, Mitar Kecojević, Svetlana Aleksić, Ratko Kadović, Dragan Dragutinović i Anđela Perošević iz Danilovgrada.

Đedović Ljubomir i Perošević Anđela, kako se navodi, nijesu iznosili odbrane pred tužiocem i branili su se ćutanjem.

Milenko Dragutinović priznao je na saslušanju pred specijalnim tužiocem - da je za novac prevozio strane državljane od Podgorice do mjesta Riđani, gdje ih je nakon toga preuzimao organizator kriminalne grupe Ljubomir Đedović.

Navodi se da je na saslušanju do detalja opisao način na koji su to radili i tvrdio da je od svake ture od Đedovića dobijao po 100 eura.

Pojasnio je i ulogu i zadatke ostalih članova svoje porodice koji su učestvovali u ovim kriminalnim radnjama.

“Bio sam u Straševini u svom vozilu za koje imam taksi licencu, a iza mene je bilo jedno vozilo koje mi je blicalo da se zaustavim. Iz tog automobila izašlo je lice koje do tada nisam poznavao i koji mi se predstavio kao Ljubomir Đedović. Pitao me hoću li da vozim migrante. Prvo sam odbio govoreći da je to protivzakonito, ali me on ubjeđivao da nije. Od tada me je angažovao da vozim migrante”, kazao je Dragutinović na saslušanju. Objasnio je da mu je Ljubomir prvo slao poruku da pođe do hotela u Podgorici kako bi preuzeo osam paketa, misleći na migrante. Nakon toga, rekao je, on bi pozivao Darka Mijuškovića, Mitra Kecojevića, kao i Svetlanu Aleksić, koja je takođe taksista.

“Ne mogu se sjetiti tačnog datuma kada sam sa ovim ljudima prevozio migrante, ali znam da je nekada bilo osam nekad deset, a nekada i trinaest stranih državljana. Ne mogu se tačno sjetiti ni koliko puta je to tačno bilo”, tvrdio je Dragutinović.

Dodao je da je istina da je po njegovom pozivu prevozu migranata učestvovao i Ratko Kadović, i da se to dogodilo nekoliko puta.

“Migrante smo uglavnom vozili ja, Ratko Kadović i Svetlana Aleksić, a ovi drugi su vršili osmatranje terena. Ja sam sada ispričao sve onako kako je bilo i da sam znao da je to protivzakonito nikada to ne bih uradio”, kazao je Dragutinović pred tužiocem. Strane državljane su, kako tvrdi, predavali Đedoviću u mjestu Riđane, koji ih je vodio iz Crne Gore nelegalnim putevima u BiH.

“Đedović nam je plaćao 100 eura po vozilu, i to kad ih dovedemo do Riđana. Ne znam koliko sam novca ukupno od njega dobio”, ispričao je optuženi Dragutinović.

Bonus video: