Bombe bacaju i za 150 eura

Specijalni tužioci od 2017. godine nijesu izašli na uviđaj, saopšteno je “Vijestima” nakon sastanka predstavnika Savjeta za građansku kontrolu rada policije i pomoćnika direktora UP za Sektor kriminalističke policije
28455 pregleda 7 komentar(a)
Nakon bombaškog napada na lokal “Beagle” iz 2018. godine (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Nakon bombaškog napada na lokal “Beagle” iz 2018. godine (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Razbijena je jedna grupa koja se bavila proizvodnjom eksplozivnih naprava u Novom Sadu, a izvršioci često prihvataju i da za 150 eura zapale privatno motorno vozilo, kazali su predstavnici policije članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

“Vijestima” je nakon njihovog prekjučerašnjeg sastanka nezvanično saopšteno da je to rečeno tokom diskusije o motivima bombaških napada na ugostiteljske objekte.

“Saopšteno je da je pozadina tih napada dugovanje, svađa ili upozorenje. Savjet je konstatovao uspješan rad Centra bezbjednosti Podgorica, ocjenjujući da su rasvijetljeni gotovo svi napadi. Saopšten je i operativni podatak da izvršioci za svega 150 eura pristupaju paljenju privatnog motornog vozila”, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Predsjednik i članovi Savjeta Aleksandar Saša Zeković, Vladimir Dobričanin, Dražen Cerović i Zoran Čelebić na posebnoj sjednici na Certinju, razgovarali su sa pomoćnikom direktora policije za Sektor kriminalističke policije Enisom Bakovićem i načelnikom Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Igorom Popovićem.

“Jedna grupa koja se bavila proizvodnjom eksplozivnih naprava u Novom Sadu je razbijena. Čak i oni koji se bave time nijesu svjesni koliko je to opasno i da do aktiviranja može doći usljed promjene temperature ili čak korišćenja drugih tehničkih sredstava u neposrednom okruženju”, saopšteno je “Vijestima”.

Kako je pisalo u najavi, sjednica Savjeta sa predstavnicima policije sazvana je zbog događaja na Cetinju i u Podgorici koji su uticali na bezbjednosnu situaciju u državi.

Na Cetinju je, hicima iz vatrenog oružja, najprije ubijen Andrija Gazivoda, da bi par dana kasnije - u eksploziji postavljene bombe ispod njegovog automobila, stradao i Pero Muhadinović.

Nakon bombaškog napada na lokal "Beagle" iz 2018. godine (ilustracija)
Nakon bombaškog napada na lokal "Beagle" iz 2018. godine (ilustracija)(Foto: Savo Prelević)

U Podgorici je potom smrtno stradao Đorđije Božović - bio je na mjestu suvozača kada je aktivirana eksplozivna naprava ispod automobila koji je rentirao njegov prijatelj Aleksandar Keković. On je tada teško povrijeđen.

Nezvanično je saopšteno da će policija podnijeti krivičnu prijavu protiv Kekovića (29), zbog sumnje da je prevozio eksploziv čijim aktiviranjem je ubijen njegov prijatelj Božović.

Savjet će Vladi predložiti pripremu inicijativa koje uključuju rad sa mladima i porodicama iz kojih oni potiču, a registruju se u različitim kriminalnim aktivnostima. Mladi u sukobu sa zakonom postaju pogodna grupa za regrutaciju od strane teškog i organizovanog kriminala”, saopšteno je nakon sjednice

Nakon sjednice konstatovano je da je intenzivirano nasilje kriminalnih grupa čiji obračuni pogoršavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji i doprinose povećanju percipirane nesigurnosti građana.

“Naročito je interesovanje bilo za posljednje događaje na Cetinju i u Podgorici. Savjet je podržao predstavljeni plan aktivnosti koji podrazumijeva puno uključivanje svih kapaciteta policije. Savjet očekuje prve rezultate, uz preporuku da se nastavi sa senzibilisanim pristupom prema porodicama žrtava uz njihovu saradnju, uključenost i obaviještenost”, navodi se u saopštenju.

Između ostalih, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Đorđe Sekulović, Milan Peković, Boško Božović, Dražen Čađenović, Predrag Pedo Pejović, Nikola Ćupić, Petar Muhadinović i Đorđije Božović stradali su u ratu crnogorskih klanova aktiviranjem eksplozivne naprave.

Aktiviranjem eksploziva podmetnutog ispod automobila teško su ranjeni Marko Martinović, Duško Roganović, Dragan Damjanović, Aleksandar Keković i Jelena Korać.

Nijedno od tih krivičnih djela nije rasvijetljeno, a policija ni tužilaštvo ne obavještavaju javnost da li su makar na tragu počiniocima zločina.

U istom periodu - od 2014. godine, brojni lokali, kuće i stanovi bili su meti bombaških napada.

Bonus video: