Mandić uskoro na slobodi?

U slučaju da mu odobre uslovni otpust, Mandiću može biti izrečena mjera zabrane prilaska određenim mjestima i osobama, napuštanja mjesta prebivališta, zabrana odlaska u određene kafiće...
19461 pregleda 5 komentar(a)
Damir Mandić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Damir Mandić (arhiva), Foto: Savo Prelević

Podgorički Viši sud još nije odlučio o molbi Damira Mandića - o uslovnom otpustu iz zatvora, saopšteno je Vijestima nezvanično iz te institucije.

Osuđeni za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, prije nepuna dva mjeseca dobio je mogućnost da vikendom izlazi iz zatvora i koristi godišnji odmor u krugu porodice, ali i ostale benefite u skladu sa zatvorom.

Uslovni otpust tražio je nakon toga.

Prema Zakonu o izvršenju kazni zatvora, novčanih kazni i mjera bezbjednosti, o uslovnom otpustu odlučuje sud koji je i izrekao presudu.

Propisano je da takvu povoljnost može tražiti osuđenik koji iza rešetaka provede dvije trećine kazne, ali pod određenim uslovima.

Da bi trećinu, a u izuzetnim uslovima polovinu kazne do 40 godina, odslužio van ćelije - osuđenik mora biti resocijalizovan, a nadležni moraju ocijeniti i da se tokom izdržavanja kazne tako popravio - da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna ne učini novo krivično djelo.

“Pri ocjeni da li će se osuđeni uslovno otpustiti uzeće se u obzir njegovo vladanje za vrijeme izdržavanja kazne, izvršavanje radnih obaveza”, piše u Zakonu.

Za Mandića mora biti pribavljena i bezbjednosna procjena, s obzirom da je u zatvoru zbog krivičnog djela čijim izvršenjem je nastupila smrtna posljedica.

U slučaju da mu odobre da ostatak kazne izdrži van spuškog zatvora, Mandiću može biti izrečena mjera zabrane prilaska određenim mjestima i osobama, napuštanja mjesta prebivališta, zabrana odlaska u određene kafiće...

Uslovni otpust može biti opozvan ako učini jedno ili više krivičnih djela ili neispunjava obaveze utvrđene zakonom. Ukoliko mu ne odobre uslovni otpust, Mandić novu molbu može podnijeti tek za šest mjeseci.

Mandić je u ljeto 2018. godine, nakon što je klasifikovan u prvu grupu, prebačen iz zatvorenog dijela Kazneno-popravnog doma u Poluotvoreno odjeljenje. Prošle godine nadležni su odbili da mu odobre povoljnosti koje je dobio početkom februara, pravdajući takvu odluku lošom bezbjednosnom.

U aprilu 2016. godine, pravosnažno je osuđen na 19 godina zatvora, zbog saučesništva u ubistvu urednika lista “Dan”, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića.

To je bio treći sudski postupak za ubistvo Jovanovića.

Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine, oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je Vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina, ali je i tu presudu ukinuo Ustavni sud...

Istražitelji nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice u Jovanovića, nakon što je izašao iz redakcije, 27. maja 2004. godine.

Sredinom septembra 2019. godine, direktor Uprave policije Veselin Veljović saopštio je da je umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Jovanović - razlog što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva urednika lista “Dan” i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

To je kazao tokom sjednice skupštinskog Odbora za evropske integracije, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija na temu rješavanja slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori.

Veljović je tada ponovio da je u istrazi ubistva Jovanovića bilo propusta, ali je i kazao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera.

Privilegija za odabrane?

Uslovni otpust godinama je goruća tema iza spuških bedema, a osuđenici se često žale na selektivnu primjenu odobrenja skraćenja kazne za trećinu. Podgorički Viši sud u avgustu prošle godine prihvatio je molbu za uslovni otpust Dragana Gige Zindovića, jednog od četvorice osuđenih za vatreni obračun u bašti restorana Jadranska straža u Budvi u kojem su septembra 2007. ubijeni Vladimir Rakočević i Ukrajinac Adelbert Šut, a ranjeni Vladimir i Željko Janković.

Zindović, Radojica Zeković, Rajko Knežević i Aleksandar Zečević za taj zločin pravosnažno su osuđeni na po 17 godina robije.

Uslovne otpuste dobili su i bivši gradonačelnici Budve Lazar Rađenović i Rajko Kuljača, nekadašnji džudista Marko Radulović koji je robijao zbog zelenašenja...

Bonus video: