Tužioci provjeravaju prijavu Perkovića protiv više sudija

"Dogovor za izvršenje krivičnog djela... u vezi sa stvaranjem kriminalne organizacije, nesavjestan rad u službi... pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela... sprečavanje dokazivanja... i ometanje pravde"
3928 pregleda 2 komentar(a)
Marko Perković, Foto: Luka Zeković
Marko Perković, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj povodom prijave koju im je protiv više sudija podnio Tivćanin Marko Perković.

On je 9. marta tužilaštvu kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, podnio prijavu protiv predsjednika Višeg suda Podgorica Borisa Savića, sutkinje tog suda Suzane Mugoše, predsjednika Apelacionog suda Mušike Dujovića i njegovih kolega - sutkinje Radmile Mijušković i sudije Milića Međedovića.

“Obavještavam Vas da je u navedenom predmetu izviđaj u toku”, odgovorila je specijalna tužiteljka i portparolka SDT-a Sanja Jovićević.

U prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid, Perković je petoro sudija osumnjičio da su, “postupajući suprotno odredbama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama Crne Gore i Etičkom kodeksu sudija Crne Gore, te suprotno Zakonu o krivičnom postupku” izvršili više krivičnih djela:

“Dogovor za izvršenje krivičnog djela... u vezi sa stvaranjem kriminalne organizacije, nesavjestan rad u službi... pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela... sprečavanje dokazivanja... i ometanje pravde”.

Sumnjiči ih da su ta krivična djela počinili prilikom ocjenjivanja i potvrđivanja optužnice koju je Perković kao supsidijarni tužilac podnio protiv službenika Uprave policije Željka Medenice i Dejana Novakovića, kao i protiv građana Slaviše Savića i Dragana Vidovića.

“Postupajući u stanju uračunljivosti, svjesni svog djela i njegove zabranjenosti, a čije izvršenje su htjeli, u svemu su ignorisali imperativne odredbe Zakona o krivičnom postupku Crne Gore i pored brojnih upozorenja dezavuisali moj status supsidijarnog tužioca, a sve sa ciljem da ‘odbacivanjem optužnice zbog nedostatka dokaza’ zaštite navedenu organizovanu kriminalnu grupu (OKG) i notarku Irenu Kovačević iz Kotora od krivične odgovornosti za izvršena djela koja im se stavljaju na teret. Na taj način predmetna organizovana kriminalna grupa sudija se dogovorno pridružila protivzakonitom postupanju tužiteljke u Vrhovnom državnom tužilaštvu Đurđine Nine Ivanović i v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, u zaštiti OKG čiji član - pripadnik UP Dejan Novaković, jeste bio šef obezbjeđenja, tjelohranitelj i vozač tadašnjeg VDT-a Ivice Stankovića”, piše u prijavi.

Perković je obrazložio da su Ivanović, Stanković i predsjednik Osnovnog suda Kotor Branko Vučković, protiv kojih je podnio odvojene krivične prijave, “manifestujući krivično nedozvoljenu kvazikolegijalnost, zajedno sa predmetnom OKGS, svjesno i dogovorno postali pokrovitelji OKG i organizovanog kriminala, što predstavlja najopasniju društvenu pojavu”.

“Imajući u vidu da dokazni materijali u pisanoj formi ili na CD-u, pod misterioznim okolnostima, po potrebi nestaju iz Specijalnog državnog tužilaštva, ovu krivičnu prijavu sa prijemnim pečatom i sve dokazima koje smatram relevantim, dostaviću putem e-maila. Molim Vas da u najkraćem mogućem roku odbacite ovu krivičnu prijavu ‘jer nema osnovane sumnje da su okrivljeni Savić Boris, Mugoša Suzana, Dujović Mušika, Mijušković Radmila i Međedović Milić izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret, niti neko drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti’, kako bih shodno čl.59 stav 3 Zakonika o krivičnom postupku i Zahtjeva koji sam 26. septembra 2019. godine predao VDT-u Ivici Stankoviću, preuzeo krivično gonjenje u svojstvu supsidijarno tužioca”, napisao je Perković.

On je “Vijestima” objasnio da je bio ironičan na kraju prijave, jer mu tužioci svaku prijavu odbace.

Vesna Medenica neće da pritiska tužilaštvo

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nije komentarisala prijavu Perkovića protiv više sudija, kako se to ne bi shvatilo kao “pritisak sudske vlasti na organe koji su dužni za postupanje po prijavi”.

Iz Službe za odnose sa javnošću tog suda, odgovorili su da shodno Zakoniku o krivičnom postupku, svako treba da prijavi krivično djelo, za koje se goni po službenoj dužnosti, a odluku o podnijetoj prijavi donijeće državni tužilac. “Napominjemo, da na osnovu Ustava Crne Gore, sudija uživa funkcionalni imunitet i ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje i glasanje pri donošenju svoje odluke, osim ako se ne radi o krivičnom djelu. Stoga se predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, uzdržava od pružanja odgovora na pitanje, jer bi svako suprotno ponašanje moglo biti shvaćeno kao pritisak sudske vlasti na organe, koji su odgovorni za postupanje po prijavi”, piše u odgovorima.

Bonus video: