Troje iz porodice Đurišić zadržano u pritvoru do 72 sata

Članovi porodice su problematizovali što su u ranim jutarnjim časovima došli da uklanjaju barikade i to, kako tvrde, bez bilo kakve odluke, već navodno samo na osnovu naređenja, mada im, kako tvrde, nije rečeno ko ga je izdao
22243 pregleda 13 komentar(a)
Sa privođenja, Foto: Screenshot
Sa privođenja, Foto: Screenshot

Sedam članova podgoričke porodice Đurišić privedeno je danas, nakon što su komunalni policijaci u pratnji zaposlenih preduzeća "Čistoća" u ranim jutarnjim časovima došli da uklone barikadu koju su Đurišići postavili prije nekoliko godina u Jerevanskoj ulici zbog spora sa Glavnim gradom u vezi s vlasništvom parcele.

Iz porodice je kasno večeras potvrđeno “Vijestima” da je određen tužilački pritvor do 72 časa Vanji i Savu Đurišiću i maloljetnoj Z. Đ.zbog navodnog kršenja mjera za suzbijanje epidemije virusa korona, a da je A. R. puštena.

"Povodom događaja iz ulice Jerevanske po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilastvu u Podgorici lišena su slobode tri punoljetna lica V.Đ., A.R. i S.Đ. i jedno maloljetno lice Z.Đ. zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su se suprotno naredbi Ministarstva zdravlja, okupili na javnom mjestu. Državni tužilac je ova lica saslušao u svojstvu osumnjičenih i odredio zadržavanje do 72 sata za Z.Đ., V.Đ. i S.Đ", saopšteno je iz ODT Podgorica.

Još dva člana porodice Đurišić bila su kod tužioca. Riječ je o četvoro djece Vanje i Sava Đurišića, koji su, prema riječima punomoćnika porodice, advokata Budislava Minića, pušteni nakon saslušanja, zajedno sa Danijelom Đurišić. Kako je pojasnio, pušteni su zbog lošeg zdravstvenog stanja Danijele Đurišić, a novo ročište je zakazano za 25. maj.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, vidi se da zaposleni u gradskoj i državnoj službi prilikom uklanjanja djelova barikade, ali i razgovora sa porodicom, ne drže socijalnu distancu, a što je naredba zdravstvenih vlasti zbog pojave virusa korona. Mnogi od njih nemaju ni rukavice, a pogotovo policajci nemaju maske. Na jednom od snimaka može se čuti da jedna od članica porodice poručuje pripadniku policije da je, dok ulazi u policijsko vozilo, ne dira bez rukavica.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je Uprava policije pružala asistenciju i da nije mogla poštovati socijalnu distancu prilikom preduzimanja službene radnje lišavanja slobode. Isti je stav i Komunalne policije.

Međutim, u zvaničnom saopštenju se za ugrožavanje zdravlja optužuju članovi porodice.

“Zbog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru slobode su lišeni V. Đ., D. Đ. i S. Đ., dok je protiv B. M. zbog istog prekršaja podnijeta prekršajna prijava u redovnom postupku. Osim toga, zbog kršenja privremene mjere o zabrani okupljanja građana, policija je lišila slobode V. Đ., A. R., Z. Đ. i S. Đ. Ova lica se sumnjiče da su počinila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti,” navodi se u saopštenju Uprave policije.

Članovi porodice su problematizovali što su u ranim jutarnjim časovima došli da uklanjaju barikade i to, kako tvrde, bez bilo kakve odluke, već navodno samo na osnovu naređenja, mada im, kako tvrde, nije rečeno ko ga je izdao.

Iz “Čistoće” su juče kazali da, u cilju očuvanja zaštite zdravlja građana, vrše pojačane aktivnosti održavanja čistoce javnih površina u gradu i da je u skladu sa tim, osnovni zadatak je uklanjanje svih deponija u gradu.

“Te je po tom osnovu Komunalna inspekcija izdala i rješenje o uklanjanju komunalnog i drugog otpada iz Jerevanske ulice. Uz asistenciju zaposlenih u Komunalnoj policiji, jutros su ekipe ‘Čistoće’ angažovane na uklanjanju velikih količina raznog otpada deponovanog na ovoj lokaciji. Imajući u vidu aktuelnu situaciju, ovaj lokalitet je s obzirom na količinu nepropisno odloženog otpada, bio prioritet za sanaciju jer nam je u ovom trenutku zdravlje građana najvažnije,” saopšteno je juče iz ovog gradskog preduzeća.

“Vijestima“ nisu odgovorili iz Glavnog grada na pitanja zašto su iskoristili situaciju u kojoj je građanima sugerisano da ne izlaze iz domova i drže socijalnu distancu kako bi pokušali da sklone barikade Đurišića u podgoričkom naselju Zabjelo.

Nije odgovoreno ni na pitanje da li jučerašnja akcija znači da je sudski proces završen i, ako jeste, u čiju korist i da li je presuda pravosnažna.

Spor Glavnog grada i porodice Đurišić u vezi sa vlasništvom nad zemljištem u Jerevanskoj ulici traje više godina.

Ponašanje nadležnih osudilo je juče više političkih partija.

“Naročito je upečatljivo to da su službenici uprkos strogim mjerama Vlade Crne Gore, privodili građane bez neophodne zaštitne opreme... Ovakvim primjerom se upravo ugrožava zdravlje građana”, kazala je odbornica Demorkata u Skupštini Glavnog grada Ivana Bojović.

Portparolka Demokratske narodne partije Jelena Kljajević kazala je da je vlast na jučerašnjem primjeru pokazala “grubu nespremnost da odgovori kriznoj situaciji u zemlji”.

Lišavanje slobode Đurišića osudila je i Radnička partija.

Bonus video: