Država ostaje bez Marovićevog stana ako ne plati 236.000 eura

Rješenje u koje su “Vijesti” imale uvid doneseno je 11. marta na osnovu dokumentacije koju je dostavio Petar Miloš
24629 pregleda 21 komentar(a)
Kaznu platio, ostao dužan 11 mjeseci zatvora: Miloš Marović, Foto: Vijesti
Kaznu platio, ostao dužan 11 mjeseci zatvora: Miloš Marović, Foto: Vijesti

Država će morati da isplati 236 hiljada eura Budvaninu Petru Milošu, ili će on prodati stan od 193 kvadrata početkom marta zaplijenjen od Miloša Marovića, kako bi vratila pozajmicu koju je prije šest godina sin vođe budvanske kriminalne grupe navodno uzeo od svog poslovnog partnera.

Riječ je o stanu u zgradi nadomak Autobuske stanice u Budvi, a javni izvršitelj donio je rješenje o izvršenju koje je 17. marta upisano u list nepokretnosti.

Rješenje u koje su “Vijesti” imale uvid doneseno je 11. marta na osnovu dokumentacije koju je dostavio Petar Miloš.

Sin odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe pozajmicu je uzeo je u avgustu 2014. godine, na osnovu koje je prije šest godina upisana hipoteku na mansardu od 193 kvadrata.

Nakon što je 1. marta Apelacioni sud potvrdio presudu Višeg suda i trajno oduzeo komforno potkrovljen od mlađeg Marovića, uslijedio je zahtjev biznismena da mu se vrati pozajmica.

Petar Miloš i mlađi Marović bili su nekada u poslovnim odnosima...

Viši sud u Podgorici je početkom decembra od osuđenog Miloša Marovića trajno oduzeo stan za koji su prihvaćeni dokazi Specijalnog državnog tužilaštva da ga je stekao kriminalom. Takvu presudu početkom marta potvrdio je Apelacioni sud.

Mansarda je u stvari dio luksuznog dupleksa od 400 kvadrata u kome su živjeli Miloševi roditelji - Svetozar i Đorđina.

Dupleks čini potkrovlje od 193 kvadrata zajedno sa stanom ispod na petom spratu od 287 kvadrata. Stan je jedna cjelina, i luksuzno je opremljen, a Marovići su ga, nakon što su porodično otišli za Beograd, neformalno prodavali za navodno milion eura.

Zgrada u kojoj su živjeli Marovići do odlaska u Beograd
Zgrada u kojoj su živjeli Marovići do odlaska u Beograd(Foto: Vuk Lajović)

Stan na petom spratu od 287 kvadrata uknjižen je formalno na građevinsku firmu MF Invest, u kojoj Miloš ima pet odsto kapitala.

Miloš Marović će od 17. septembra biti slobodan čovjek, jer mu dan ranije apsolutno zastarijeva zatvorska kazna koju je izrekao podgorički Viši sud. Sin odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe ostao je dužan da odleži 11 mjeseci robije, na šta ga je obavezivala sudska presuda. Međutim, otac i sin su još u junu 2016. napustili Crnu Goru i otišli u Beograd.

Crnogorski organi potraživali su za izdržavanje zatvorskih kazni - sina od 11 mjeseci, a oca od četiri godine.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, Miloš Marović je uhapšen 3. decembra 2015. zbog sumnje u milionsku malverzaciju prilikom prodaje zemlje u industrijskoj zoni Jaza.

Samo nekoliko dana prije isteka tridesetodnevnog boravka u Istražnom zatvoru u Spužu, mlađi Marović je početkom januara 2017. zaključio sporazum o priznanju kirivice i napustio ćeliju. Priznao je da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je opštinska kasa oštećena za 1,4 miliona eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je izmirio.

Odmah nakon preseljenja u Beograd, Miloš je dobio srpsko državljanstvo, te podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi. Zatvorsku kaznu nije odslužio.

Dok boravi u Beogradu, u stanu na Vračaru, Miloš je ostao bez velikog dijela imovine. U februaru prošle godine, Opština Budva preuzela je hektar zemlje u Mrčevom polju, u zaleđu plaže Jaz, za 225 hiljada eura, i to upola manjoj cijeni od procijenjene.

Preuzimanjem zemlje, Opština je naplatila dio sudske kazne od 1,1 miliona eura, koliko se obavezao da će izmiriti stariji Marović.

On je i sinovljevom zemljom garantovao da će izmiriti novčanu kaznu, što do danas nije uradio.

Svetozar Marović proteklih godina boravi u Beogradu i njegovi branioci tvrde da ne može da dođe u Crnu Goru i odleži zatvorsku kaznu, jer se nalazi na liječenju.

Bonus video: