Kazne za nasilnike su blage i ponižavajuće za žrtve

U posljednjih pet godina više od 30 presuda za krivična djela seksualno nasilje nad maloljetnicima
1399 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U posljednjih pet godina doneseno je više od 30 presuda koja se odnose na krivična djela seksualno nasilje nad maloljetnim licima, a više od polovine počinioca kažnjeno je zatvorskom kaznom od šest mjeseci do godinu. Više od 60 odsto presuda odnosilo se na krivično djelo nedozvoljene polne radnje nad maloljetnikom i jedva deset odsto njih je dobilo zatvorsku kaznu veću od godine.

To je pokazao monitoring presuda koje su crnogorski sudovi donosili u posljednjih pet godina, a koji je uradila “Ženska alijansa” u okviru projekta “Prema efiksanom odgovoru na seksualno zlostavljanje djece”, koji sprovodi partnerstvu sa kanadskom ambasadom. “U preko 90 odsto slučajeva maloljetna lica nad kojima je učinjeno seksualno nasilje su djevojčice, dok su počinioci muškog pola, u 97 odsto slučajeva. Jedva deset odsto pedofla koje je osuđeno za krivično djelo nedozvoljene polne radnje prema maloljetnom licu dobilo je kaznu veću od godine. Uglavnom su to kazne od nekoliko mjeseci pa do godine zatvora. U posmatranom periodu kazne od šest mjeseci do godine izrečene su u preko 50 odsto svih presuda za različite oblike - dječiju pornografiju, nedozvoljene polne radnje, pa čak i za silovanje djeteta”, kazali su iz NVO “Ženska alijansa”.

Podsjećaju da Krivični zakonik za pedofiliju predviđa čak i novčanu kaznu, ali da je sudovi u posmatranom periodu nijesu izricali.

“Smatramo da su ovakve kazne ponižavajuće za žrtve, ali i za sve nas. Toliko je mnogo stvari koje moraju da zabrinjavaju svakoga ko radi na prevenciji seksualnog nasilja u Crnoj Gori. Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema registar lica osuđenih za seksualne zločine prema djeci (registar pedofila). Crna Gora gotovo da nema servise pomoći djeci žrtvama nakon preživljenog seksualnog nasilja. Njima je čak uskraćeno i pravo na besplatnu pravnu pomoć”, upozoravaju iz “Ženske alijanse”.

Ističu da je Crna Gora prije deset godina prihvatila Konvenciju Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljana tzv. Lanzarot konvenciju, ali da do danas nijesmo ispunili obaveze koje imamo po ovoj Konvenciji.

“Većina stanovništva vjeruje da se seksualno zlostavljanje djece ne dešava u njihovom okruženju i da se to ni u kom slučaju ne može desiti njihovom djetetu ili nekom bliskom njima. Nažalost, realnost je sasvim drugačija, a mi kao društvo imamo potpuno nezadovoljavajući odgovor na jedan od najnegativnijih fenomena u društvu, što seksualno nasilje nad djecom sigurno jeste”, poručuju iz “Ženske alijanse”. U sklopu pomenutog projekta oni su u prvoj polovini marta u Budvi održali dvodnevni seminar i panel diskusiju o Konvenciji Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja. Među učesnicima diskusije i seminara bili su predstavnici ministarstava za ljudska i manjinska prava i prosvjete, centara za socijalni rad iz više gradova, Uprave policije - odjeljenje za sajber kriminal, predstavnica ombudsmana, nekoliko škola i NVO sektora.

Bonus video: