Perović tvrdi da je pretučen u zatvoru

Perović je uhapšen 17. marta zbog sumnje da je sa Baraninom Edmondom Mustafom organizovao bombaški napad na kuću Saše Burića
39090 pregleda 8 komentar(a)
Zatvor u Spužu, Foto: Boris Pejović
Zatvor u Spužu, Foto: Boris Pejović

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ispituje da li je u Istražnom zatvoru pretučen Zoran Perović, jedan od osumnjičenih nalogodavaca bombaškog napada na kuću šefa sprovodničke službe spuškog zatvora Saše Burića.

Pritvorenik tvrdi da su ga Burić i njegove kolege batinama dočekali u pritvoru, kazao je “Vijestima” njegov branilac, advokat Damir Lekić.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) kazali su da nemaju saznanja da je bilo ko fizički zlostavljao Perovića i da su prikupili obavještenja i dostavili ih tužilaštvu.

“Formiran je predmet i u fazi je izviđaja. Preduzumaju se dokazne radnje u cilju utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje odluke”, kazala je “Vijestima” portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić.

Perović je uhapšen 17. marta zbog sumnje da je sa Baraninom Edmondom Mustafom organizovao bombaški napad na kuću Burića.

“Nakon što je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici, Miladin Pejović, odredio pritvor Peroviću i ostalima, policija ih je sprovela u Istražni zatvor. Kada je Perović došao tamo, Saša Burić ga je dočekao sa više službenika Istražnog zatvora, iz hodnika pokrivenog video nadzorom ugurali su ga u prostoriju za advokatske posjete, gdje su ga pretukli, nanoseći mu više povreda zbog kojih je tražio medicinsku pomoć, koju je dobio tek sjutradan. Taj događaj je zabilježen nadzornim kamerama”, tvrdi Lekić.

Ističe da se, prilikom posjete Peroviću, uvjerio da je povrijeđen.

“Istog trenutka alarmirali smo načelnika Istražnog zatvora, sudiju za istragu Pejovića, ombudsmana i podnijeli krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu”, kazao je Lekić.

Ponovio je da je Perović negirao umiješanost u bombaški napad i da se po zakonu mora smatrati nevinim, sve dok se ne dokaže suprotno.

“Ovakvo postupanje bilo kog službenika, pa i službenika UIKS-a, a posebno oštećenog, nedopustivo je i mora biti sankcionisano. On ne bi više smio obavljati dužnost u tom državnom organu. S obzirom da je Perović dobio povrede od više službenika UIKS-a i da taj događaj, makar dijelom, mora biti evidentiran video nadzorom, smatramo da će istina ubrzo izaći na vidjelo i da će protiv odgovornih za to ubrzo biti pokrenut i krivični i disciplinski postupak”, kazao je Lekić.

Dodao je da mu je klijent rekao da su ga zatvorski čuvari pretukli bez ikakvog razloga, u hodniku koji se nalazi između prostorija za posjete porodice i advokata.

“Dok su ga tukli, kako on tvrdi, govorili su mu da prenese pozdrave Mustafi i meni koji ih zastupam u tom predmetu”, kazao je Lekić.

Advokat kaže da je Perović u tužilaštvu ispričao sve što se dogodilo, označivši Burića i Mitra Radulovića osobama koje su ga tukle. “Saslušan je i Mustafa, koji je ispričao svoja posredna saznanja. Za svjedoke su predložena i dvojica saosumnjičenih Miljan Dujović i Nikola Cupać, koji su u istražni zatvor sprovođeni kada i on i koji su vidjeli događaj”, kazao je Lekić.

Mustafu i Perovića policija je označila nalogodavcima bombaškog napada na kuću Saše Burića, 11. februara.

Policija tvrdi da je u njegovom dvorištu bombu aktivirao Stefan Marković, a da su njegovi saizvršioci - Miljan Dujović i Nikola Cupać.

Svi, sem Markovića, negirali su krivicu.

UIKS: Nije utvrđeno nepropisno postupanje službenika

Uprkos tvrdnjama Perovićevog branioca, ali i formiranom predmetu, iz UIKS-a su 31. marta odgovorili da nadležni ne raspolažu sa saznanjem da je “pritvorenik Z. P. prilikom prijema u ovoj organizacionoj jedinici UIKS-a fizički zlostavljan od bilo kog službenog lica, kao ni da su tom prilikom upućene prijetnje njemu, zatvoreniku E. M. i advokatu D. L.”.

“U cilju provjere predmetnih navoda, obavljen je razgovor sa pritvorenikom Z. P. i sa zatvorenikom E. M., (koji je inače smješten u Kazneno popravnom domu) od kojih su uzete pisane izjave, prikupljena su obavještenja od službenih lica, izuzet je video nadzor sa nadzornih kamera koje su zabilježile aktivnosti na prijavnici Istražnog zatvora koje su se dogodile prilikom prijema pritvorenika Z.P, a kontaktiran je i advokat D. L., na osnovu čega do sada nije utvrđeno da je u postupanju bilo kog službenika u odnosu na pritvorenika bilo nepropisanog postupanja, ili kažnjavanja pritvorenika, kao ni izrečenih prijetnji bilo kojem licu”, piše u odgovorima.

Istakli su i da, imajući u vidu značaj zaštite fizičkog i tjelesnog integriteta svakog pojedinca u zatvorskom sistemu, “sva prikupljena obavještenja o ovom slučaju dostavljena su nadležnom tužilaštvu na ocjenu, i eventualno dalje postupanje”.

Bonus video: