ODT: Utvrđujemo da li je još neko službeno lice neovlašćeno koristilo spisak oboljelih

"Nakon saslušanja medicinskih radnika uzeli smo izjave i obavještenja i od strane službenika Doma zdravlja M.R. koji je priznao izvršenje krivičnog djela. On ga je proslijedio licima koja su ga dalje prosljeđivala", rekao je rukovodilac Grupa za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Jakša Backović
27893 pregleda 4 komentar(a)
Milica Mandić, Foto: Screenshot, Screenshot
Milica Mandić, Foto: Screenshot, Screenshot
Ažurirano: 08.04.2020. 15:47h

Osnovno državno tužilaštvo istražuje da li je još neko službeno lice neovlašćeno koristilo spisak oboljelih od koronavirusa.

To je na konferenciji za novinare saopštila državna tužiteljka i portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Milica Mandić.

Kazala je da se preduzimaju radnje "radi utvrđivanja činjenica i okolnosti da li je još neko službeno lice učestvovalo u neovlašćenom korišćenju ličnih podataka".

Ona je kazala da je Podgoričaninu M.R, osumnjičenom za neovlašćeno korišćenje ličnih podataka - spiska oboljelih od COVID-19, određeno zadržavanje do 72 sata.

"M.R. je bio zadužen da podatke o oboljelima od koronavirusa prenese putem video sistema i Viber aplikacije osobama koje nijesu ovlašćene da raspolažu tim podacima, bez obzira na to što se radi o njegovim kolegama. Ukazaću vam na to da u ovom i svakom drugom slučaju moramo poštovati pretpostavku nevinosti. Dakle svako se smatra nevinim dok se ne dokaže suprotno", kazala je Mandić.

Taj službenik IT sektora Doma zdravlja Podgorica uhapšen je juče, nakon što su policijski inspektori prikupili dokaze da je, kao službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od COVIDA-19 unese u internu evidenciju izabranih doktora za odrasle, spisak oboljelih proslijedio kolegama koji nijesu ovlašćeni da raspolažu tim podacima.

Rukovodilac Grupa za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Jakša Backović rekao je da R.M. priznao krivično djelo i da ga je preko Facebooka proslijedio na adrese više lica koji su kasnije proslijeđivali sporni fajl.

Jakša Backović
Jakša Backović(Foto: Screenshot)

Kazao je da je oduzeto više personalnih računarara, laptopova, mobilnih telefona...

"Prvo smo analizirali sporni PDF fajl. Inicijalno je kreiran u Insitituta za javno zdravljei na njemu je spisak 62 lica navodno zaražena koronavirusom na teritoriji Podgorice. Dalje je kreiran eksel fajl proslijeđen službenicima unutar te ustanove i Doma zdravlja Podgorica. Iz Doma zdravlja je proslijeđen na 266 adresa. Utvrđeno je da je fajl bio u kontaktu do 11.33 sata što je omogućilo da suzimo istagu na određeni broj lica. Utvrdili smo da su u kontakt sa spornim fajlom bilo oko 70 medicinskih radnika", rekao je Backović.

Dodao je da spisak nije zvanično objavljen na portalima i serverima gdje je preuziman.

"Neko je morao sa navedenih računara da preuzme fajl na USB ili telefon kako bi ga dalje distribuirao preko Vibera. Dalje je utvrđeno je da je neko iz uprave Doma zdravlja morao biti u kontaktu sa predmetom. Nakon saslušanju medicinskih radnika uzeli smo izjave i obavještenja i od strane službenika Doma zdravlja M.R. koji je priznao izvršenje krivičnog djela. On ga je proslijedio licima koja su ga dalje prosljeđivala".

Dodao je i da je podnijeta krivična prijava zbog izvršenja neovlašćeno objavljivanje ličnih podataka.

Iz ODT-a je saopšteno da će biti procesuirani svi koji su neovčlašćeno koristili lične podatke sa spiska oboljelih

Policija je saopštila i da je rasvijetlila slučajeve paljenja vozila Vijesti i uhapsila dvije osobe.

Kako je saopšteno na pres konferenciji, radi se o slučajevima iz jula i avgusta 2011. godine i februara 2014. u kojima je oštećeno pet vozila Vijesti.

"Policija i tužilaštvo postigli su rezultate za poštovanje. Mogu reći da se ova djela više ne svrstavaju u krivična djela koja su teško dokaziva", rekao je Milovan Pavićević načelnik Centra bezbjednosti Podgorica.

Državni tužilac i zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Miroslav Turković rekao je da je u toku saslušanje dvojice osumnjičenih, a da se jedna osoba nlalazi u bjekstvu.

Na pres konferenciji govorili su: Milica Mandić – državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Jakša Backović – rukovodilac Grupa za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Miroslav Turković – državni tužilac i zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Milovan Pavićević – načelnik Centra bezbjednosti Podgorica, Miloš Vučinić – načelnik Odjeljenja kriminalsitičke policije u Centru bezbjednsoti Podgorica.

Bonus video: