Podgorica: Tužioci naložili policiji da uhapsi i privede više od 30 osoba zbog kršenja mjera

"Ponovo apelujemo na građane da ne krše mjere nadležnih državnih organa, prije svega zbog svog i zdravlja svoje porodice, a zatim i da sebe ne dovode u situaciju da se nađu na udaru Državnog tužilaštva. Državno tužilaštvo ima kapaciteta da u potpunosti odgovori i ovom zadatku i uvjeravamo vas da će svako kršenje mjera, bez izuzetka, biti sankcionisano", kazala je portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić
20716 pregleda 13 komentar(a)
Privođenje jedne od osoba, Foto: Savo Prelević
Privođenje jedne od osoba, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2020. 21:42h

U podgoričkon Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) večeras će raditi tri tužilačka tima, koji će saslušavati uhapšene zbog kršenja privremenih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, kazala je "Vijestima" portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

"Državni tužioci u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici naložili su policiji da liše slobode i privedu više od 30 lica zbog kršenja mjera nadležnih državnih organa tokom protekla 24 časa. Tokom noći će državni tužioci saslušati u svojstvu osumnjicenih sva privedena lica, za koja postoje osnovi sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i donijeti odluku o daljem postupanju", kazala je ona.

Tužiteljka Mandić je pojasnila da je ODT Podgorica organizovalo tri tužilačka tima kako bi se na najefikasniji način i u što kraćem roku obavili svi poslovi iz nadležnosti državnog tužilaštva.

"Ponovo apelujemo na građane da ne krše mjere nadležnih državnih organa, prije svega zbog svog i zdravlja svoje porodice, a zatim i da sebe ne dovode u situaciju da se nađu na udaru Državnog tužilaštva. Državno tužilaštvo ima kapaciteta da u potpunosti odgovori i ovom zadatku i uvjeravamo vas da će svako kršenje mjera, bez izuzetka, biti sankcionisano", kazala je Mandić.

Ona je naglasila da je ODT Podgorica, Osnovni sud izašao u susret i zbog ovakve situacije im ustupio sudnicu u kojoj će se održati jedan dio saslušanja večeras.

"Zbog toga što ta sudnica zadovoljava zdravstveno sanitarne uslove", kazala je tužiteljka Mandić.

Tužiteljka Ivana Vuksanović, koja je u jednom od tri tima kazala je "Vijestima" da je policija danas ODT obavijestila o velikom broju kršenja mjera koje je Ministarstvo zdravlja donijelo u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

"Kao državni tužilac sam se za preko 30 lica izjasnila da postoje osnovi sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupnaje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Dali smo nalog policiji da se sva lica za koja smatramo da postoje osnovi sumnje da su izvršili ovo krivično djelo liše slobode i privedu u Osnovno drzavno tuzilastvo u Podgorici radi saslušanja i daljeg postupanja", saopštila je tužiteljka Vuksanović.

Objasnila je da su se zbog velikog broja privoda koje moraju obaviti u kratkom roku, organizovali u tri tužilačka tima.

"Kako bismo u najkraćem roku postupili prema svim osumnjičenim licima. Uvjeravamo vas da su državni tužioci spremni i za ovakav izazov i da ćemo u potpunosti odgovoriti zadatku", kazala je ona.

I tužiteljka Vuksanović apelovala je na građane da poštuju mjere nadležnih državnih organa i ne krše zakon.

"Jer će Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici u najkraćem roku goniti sve izvršioce krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti", kazala je ona

"Tokom sjutrašnjeg dana obavijestićemo javnost o postupanju Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u ovim predmetima", kazala je tužiteljka Vuksanović.

Galerija

Bonus video: