Savjet: Sveštenicima i građanima nije objašnjeno zašto ih pozivaju na informativni razgovor

"Određenom broju građana nije uručen poziv, niti im je, i pored insistiranja, od strane postupajućih službenika saopšten razlog pozivanja čime je uskraćeno zakonsko pravo da znaju razlog pozivanja", kazali su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije
13915 pregleda 15 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije danas po izlasku iz CB Podgorica, Foto: Boris Pejović
Mitropolit Amfilohije danas po izlasku iz CB Podgorica, Foto: Boris Pejović

Podgorički policajci nijesu danas privedenim sveštenicima i građanima objasnili zbog čega ih pozivaju na informativni razgovor, niti koje krivično djelo istražuju.

"Određenom broju građana nije uručen poziv, niti im je, i pored insistiranja, od strane postupajućih službenika saopšten razlog pozivanja čime je uskraćeno zakonsko pravo da znaju razlog pozivanja", kazali su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Predsjednik i član tog Savjeta Aleksandar Saša Zeković i advokat Zoran Čelebić danas su, po saznanju da je jedan broj građana, među kojima su advokati, crkveni velikodostojnici i sveštenici, pozvan ili doveden u službene prostorije policije zbog prikupljanja obavještenja, provjeravali postupanje policije u tom slučaju.

amfilohije poziv
Poziv Mitropolitu cetinjsko-primorskom Amfilohiju

Oni su saopštili da ih je načelnik Odjeljenja bezbjednosti policije u CB Podgorica Darko Knežević informisao o okolnostima događaja u crkvi u naselju Zlatica i u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici i da im je saopštio da su prikupljena obavještenja od građana kao i drugi podaci do kojih je policija došla tokom preduzetih aktivnosti dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici na ocjenu i mišljenje.

"Savjet je razmotrio i primjenu policijskih ovlašćenja prema građanima M.M. i N.B, advokatu iz Podgorice. Razmatrajuć primjenu policijskih ovlašćenja, Savjet je ocijenio da su policijski službenici, usljed niza objektivnih i subjektivnih okolnosti, postupili neadekvatno", saopšteno je iz Savjeta.

Objasnili su da se prepoznate okolnosti prvenstveno odnose na dispoziciju pravnih normi sadržanih u odgovarajućim naredbama Ministrastva zdravlja:

"Koje u ovom slučaju do kraja precizno ne određuju činjenično situacije koje moraju da postoje da bi došlo do primjene pravne norme, odnosno do primjene policijskih ovlašćenja. Dileme koje registruje svakodnevno postupanje službenika policije i život građana treba otkloniti i dati jasnija usmjerenja zahtijevanog i preporučenog ponašanja. Pored ove okolnosti osnovano se može pretpostaviti i da je komunikacija između policijskih službenika, u smislu međusobnog izvještavanja i izdavanja naloga, takođe doprinijela pomenutoj ocjeni Savjeta kao i specifičnosti postupanja i ponašanja policijskih službenika i građana u okolnoistima epidemije. Savjet je, nakon dužeg perioda, opet prepoznao negativnu praksu pozivanja građana zbog prikupljanja obavještenja bez preciziranja razloga pozivanja", kazali su iz Savjeta.

"Advokatu N.B. je tek pri napuštanju prostorija CB ponuđeno da mu uruče poziv što je isti odbio. Savjet je pozvao starješine CB Podgorica da osiguraju da policijski službenici u svakoj situaciji koriste ličnu zaštitnu opremu i dosljedno primjenjuju član 259. stav 1. Zakona o krivičnom postupku kako bi se preduprijedilo svako dalje i teže kršenje prava"

Bonus video: