Pljevlja: Nadležni da intenziviraju aktivnosti u cilju otkrivanja onih koji dovode do širenja požara

„Obilazimo terene oko grada, jer je bilo slučajeva i namjernog izazivanja požara u tom području. Imamo ekipu koja i to kontroliše, a moram naglasiti da smo danas potpuno uposleni, angažovana je i ekipa koja je po rasporedu bila slobodna“, kazao je Čavić
3454 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Opština Pljevlja
Detalj iz Pljevalja, Foto: Opština Pljevlja

Lokalna uprava u Pljevljima osudila je nesavjesno postupanje građana koji poslednjih dana izazivaju požare na teritoriji opštine.

Upućen je poziv nadležnim organima da intenziviraju aktivnosti u cilju otkrivanja i procesuiranja svih onih koji svojim neadekvatnim i nepropisnim ponašanjem dovode do širenja požara na teritoriji Pljevalja.

Iz kabineta predsjednika Opštine pozvali su građane na “savjesnost i odgovornost prema sebi i drugima, prema životnoj sredini, pljevaljskim šumama, kao i prema svim mjerama i aktivnostima kojima se nadležne službe bave kako bi se spriječilo unošenje virusa u naš grad, tako što im nećemo otežavati.

“Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja sprovode pojačane mjere u postupanju po naredbama i preporukama NKT-a da se ova bolest ne bi proširila na teritoriju još uvijek očuvane pljevaljske opštine, a da ovakve i slične situacije koje se tiču pojačanih požara na teritoriji grada samo otežavaju poslove svim službama koje se bave očuvanjem i obezbjeđenjem reda i mira stanovništva. Opština Pljevlja iskazuje veliku zahvalnost Ministarstvu odbrane Crne Gore i Direktoratu za vanredne situacije koji je ustupio svoja dva helikoptera za pomoć Službi zaštite i spašavanja u lokalizovanju i gašenju požara na teritoriji grada, kao i Vojsci Crne Gore, čija pješadijska četa već pet dana i noći na pljevaljskom terenu obilazi mjesta požara zajedno sa kolegama – pljevaljskim vatrogascima”, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Opštine.

Na teritoriji pljevaljske opštine u proteklih sedam dana buknulo je na desetine požara, a kompletan tim Službe zaštite i spašavanja danonoćno je radio kako bi se spriječilo nekontrolisano širenje vatre na uglavnom neprisutpačnim terenima, spašavajući imovinu i živote stanovništva.

“Požari koji su u najvećem dijelu uzrokovani postupanjem neodgovornih pojedinaca koji su sezonu čišćenja svojih imanja iskoristili za paljenje korova i poljoprivrednog otpada, rezultirali su nemjerljivim posljedicama po pljevaljske šume i privatnu imovinu, gdje su neka domaćinstva ostala bez pomoćnih objekata”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja Gorana Čavića, više ekipa Službe zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja i danas je intervenisalo na nekoliko lokacija. Istakao da je požar u dijelu Kozičke rijeke stavljen pod kontrolu, ali je i dalje aktivan. Pljevaljski vatrogasci intervenisali su i u Bukovici, Mijakovićima, Adrovićima, a jedna ekipa uputila i prema Bobovu.

Stanje je bilo kritično i na gradskom području: gorelo je brdu Golubinja gdje je vatra ugrozila bezbjednost obližnje kuće na čiji je krov vjetar donio plamene varnice, kao i na području nedaleko od motela Vodice.

„Obilazimo terene oko grada, jer je bilo slučajeva i namjernog izazivanja požara u tom području. Imamo ekipu koja i to kontroliše, a moram naglasiti da smo danas potpuno uposleni, angažovana je i ekipa koja je po rasporedu bila slobodna“, kazao je Čavić.