Mješani Vranještice osam dana gasili požare

Đukić kaže da su i vatrogasci dolazili više puta, ali se stalno pojavljuju novi požari, pa se i sedam mještana danima bori sa vatrom
1708 pregleda 0 komentar(a)
Požar u okolini Vranještice, Foto: Privatna arhiva
Požar u okolini Vranještice, Foto: Privatna arhiva

Već osam dana traju požari na području i u okolini kolašinskog sela Vranještica. Predsjednik te mjesne zajednice (MZ) Rajo Đukić, kaže da su izgorjele ogromne površine šume, pašnjaka, livada... Vatra se, prije dva dana, primakla crkvi u na Bukovoj Poljani, ali su mještani uspjeli da odbrane taj objekat.

Đukić kaže da su i vatrogasci dolazili više puta, ali se stalno pojavljuju novi požari, pa se i sedam mještana danima bori sa vatrom.

„Gorjelo je od Dragićevog mosta u Barama Kraljskim prema Vranještici. Požari su bili aktivni u Čukama, Suvoj gori...Crkvu na Bukovoj poljani u subotu jedva smo spasili. Gasilo je sedam mještana. Grijeh je i velika šteta na ovaj način uništavati „čamovinu“, livade, pašnjake, ugrožavati kuće...Dovodimo u opasnost i svoje živote gaseci vatru bez odgvorajuće opreme", kaže Đukić.

Vranještica požar
Požar u okolini Vranještice(Foto: Privatna arhiva)

On objašnjava da treba ažurnije otkrivati i procesuirati one koji namjerno ili nepažnjom izazovu požare. Pored nadležnih organa, predlaže Đukić, o tome trebba da povedu računa i predsjednici MZ u kolašinskim selima.

„Više pažnje i kontrole na nivou lokalne zajednice pomoglo bi dosta. Da svako na teritoriji svojeg sela vodi računa o tome i pomogne da se ovo zlo spriječi. Svi moramo pokazati odgovornost, jer dolazimo u u situaciju da vatrogasci ne mogu da stignu na sve lokacije gdje gori, a u, uglavnom, opustjelim i udaljenim kolašinskim selima, sav teret će, u jednom trenutku, pasti na mještane. Doćićemo u situaciju da kuće ne možemo da odbranimo“, zaključuje predsjednik MZ Vranještica.

Bonus video: