Nekretnina Miloša Marovića i zvanično državna

Država se uknjižila na mansardu od 193 kvadrata u Budvi i ustupila je Vladi na raspolaganje...
9908 pregleda 7 komentar(a)
Marović, Foto: Vijesti
Marović, Foto: Vijesti

Država od 3. aprila zvanično rasplaže luksuznom mansardom od 193 kvadrata u zgradi nadomak Autobuske stanice u Budvi, koja je pravosnažnom presudom Apelacionog suda oduzeta Budvaninu Milošu Maroviću.

Država se uknjižila na nekretninu i ustupila je Vladi na raspolaganje, nakon što je Specijalno tužilaštvo dokazalo da je sin odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića stan stekao kriminalom.

mmm
Zgrada u kojoj je mansarda na koju se uknjižila država(Foto: Vuk Lajović)

Ostaje da se vidi kako će Vlada fizički razdvojiti tu nekretninu koja predstavlja dio dupleksa od ukupno 400 kvadrata u kome su do kraja 2015. živjeli Miloševi roditelji Svetozar i Đorđina. Naime, stan na petom spratu od 287 kvadrata uknjižen je na građevinsku firmu “MF invest” u kojoj Miloš ima pet odsto osnivačkog kapitala i povezan je u jednu cjelinu sa potkrovljem od 193 metra kvadratna. Država će morati i da riješi problem sa hipotekom na oduzetoj mansardi od 236 hiljada eura, koju je još prije šest godina upisao Budvanin Petar Miloš na ime pozajmice Milošu Maroviću.

Petar Miloš, prijatelj i nekadašnji poslovni partner mlađeg Marovića, je zatražio i prinudnu naplatu, a javni izvršitelj donio je rješenje o izvršenju koje je 17. marta upisano u list nepokretnosti.

Apelacioni sud je 1. marta potvrdio presudu Višeg suda i trajno oduzeo potkrovlje od Marovića. Viši sud u Podgorici je početkom decembra od osuđenog Marovića trajno oduzeo stan za koji su prihvaćeni dokazi Specijalnog državnog tužilaštva da je stečen kriminalom, dok je odbacio dokaze tužioca da su nekretnine u vlasništvu Miloševe supruge i njenog brata takođe stečene kriminalom.

Miloš će od 17. septembra biti slobodan čovjek, jer mu dan ranije apsolutno zastarijeva zatvorska kazna koju je izrekao podgorički Viši sud.

On je ostao dužan da odleži 11 mjeseci robije, na šta ga je obavezivala sudska presuda. Međutim, otac i sin su još u junu 2016. napustili Crnu Goru i otišli u Beograd, a zvanični crnogorski organi potraživali su ih kako bi odslužili kaznu - Mioš 11 mjeseci, a Svetozar četiri godine.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, Miloš Marović uhapšen je 3. decembra 2015. zbog sumnje oko milionske malverzacije prilikom prodaje zemlje u industrijskoj zoni Jaza. Samo nekoliko dana prije isteka tridesetodnevnog boravka u istražnom zatvoru u Spužu, mlađi Marović je početkom januara 2017. zaključio sporazum o priznanju krivice i napustio ćeliju.

Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je opštinska kasa oštećena za 1,4 milion eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je i izmirio.

Odmah nakon preseljenja u Beograd, Miloš dobija srpsko državljanstvo, te podnosi zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi. Zatvorsku kaznu nije odslužio.

Dok boravi u Beogradu, u stanu na Vračaru, Miloš je ostao bez velikog dijela imovine.

U februaru prošle godine, Opština Budva preuzela je hektar zemlje u Mrčevom polju, u zaleđu plaže Jaz, koja je bila u vlasništvu mlađeg Marovića, za 225 hiljada eura, i to po upola manjoj cijeni od procijenjene. Preuzimanjem zemlje, Opština je naplatila dio sudske kazne od 1,1 miliona eura, koliko se obavezao da će izmiriti njegov otac.

Sporazumom o priznanju krivice, a potom i sudskom presudom, stariji Marović je garantovao i zemljom svoga sina da će izmiriti novčanu kaznu, što do danas nije uradio.

Njegovi branioci tvrde da nije mogao da dođe u Crnu Goru i odleži zatvorsku kaznu, jer se u Beogradu liječi.

Đina ostala bez vile, Sveto odmah prodao stan

Bez imovine je ostala i Miloševa majka Đorđina, nakon što se država u maju prošle godine uknjižila na luksuznu četvorospratnu vilu u budvanskom naselju Babin Do. Vila je zaplijenjena nakon što je dokazano da je građena kriminalnim novcem supruga i sina.

Na osnovu dokaza Specijalnog tužilaštva, sud je utvrdio da je Marovićeva fiktivno prodala vilu tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću.

Sud nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile, što je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju nekretnine.

Marovićeva je nekretninu kupila 2012. za 300.000 eura od fudbalskog radnika Miljana Miljanića. Postojeću kuću je srušila, a potom izgradila vilu. U katastarskoj evidneciji piše da vila raspolaže podrumom od 118 kvadrata, nestambenim prostrorom od 149 kvadrata u suterenu, stambenim od 219 kvadrata u prizemlju, stanom od 146 kvadrata na prvom spratu i upola manjim na drugom spratu.

Vila ima dvorište od 500 kvadrata i voćnjak od 41 kvadrata. Za razliku od sina i supruge, Svetozar je uspio da dokaže da stan kod osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša“ od 90 kvadrata nije stekao kriminalom. Odmah nakon takve odluke suda, stan je preknjižen na Budvanku D.O. koja ga je kupila za 180 hiljada eura.

Bonus video: