Kavarić: Neosnovan zaključak Uprave policije, firmi nanijeta enormna šteta

"U konkretnom slučaju navedena potvrda predstavlja privatnu ispravu, dok su sva lica koja su posjedovala potvrde o radnom angažovanju kod poslodavca privrednog društva "Edeks gradnja" d.o.o. zaista i bila radno angažovana na gradilištima koja vodi ova firma..."
13274 pregleda 3 komentar(a)
Dalibor Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Dalibor Kavarić, Foto: Zoran Đurić

Advokat, Dalibor Kavarić je kao punomoćnik firme "Edeks gradnja" d.o.o. i izvršnog direktora te firme E.Š. istakao da je zaključak Uprave policije neosnovan, a objavljivanje podataka o firmi, njenom vlasniku i radnicima, stigmatizirajući i sa enormnim štetnim posljedicama po započete poslove i ugled firme na tržištu u ionako otežanim uslovima.

On je reagovao na saopštenje Uprave policije u kojem se između ostalog navodi da je protiv izvršnog direktora firme "Edeks gradnja" d.o.o. E.Š. nadležnom tužiocu podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.

"Naime, krivično djelo faslifikovanje isprave iz člana 412 KZ-a čini onaj ko "napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava ili ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe". U konkretnom slučaju navedena potvrda predstavlja privatnu ispravu, dok su sva lica koja su posjedovala potvrde o radnom angažovanju kod poslodavca privrednog društva "Edeks gradnja" d.o.o. zaista i bila radno angažovana na gradilištima koja vodi ova firma, a što su naprijed navedena lica i potvrdila, i što će se dokazati putem izjava svjedoka (drugih zaposlenih), putem video nadzora, uvidom u gradilišnu dokumentaciju, a što je u kranjem postupajući službenik policije mogao vidjeti i neposrednim opažanjem prilikom kontrole (lica su bila u radničkim odijelima, sa opremom, alatom...) pa je bilo krajnje nelogično vjerovati da su ova lica pošla u drugu opštinu radi šetnje ili iz nekog drugog trivijalnog razloga", istakao je Kavarić.

On je dodao da nijedan podatak koji je unesen u potvrde radi kojih je policija podnela prijavu nije neistinit, a što je, kako tvrdi, veoma lako provjeriti i što je policija i trebala da učini.

"Dok, oblik radnog angažovanja zaposlenih koji su se legitimisali navedenim potvrdama (rad na određeno, neodređeno, volonterski, probni rad, ili rad na dnevnicu) nije predmet interesovanja saobraćajne policije već isključivo drugih nadležnih državnih službi i inspekcija (eventualno inspekcija rada)", rekao je Kavarić.

Advokat je kazao da Uprava policije nesporno ima pravo i treba da podnosi prijave.

"Ali nakon pažljivih provjera i konsultacija u pogledu postojanja krivičnoga djela, dok je, ovakvim ishitrenim postupanjem i obajvljivanjem podataka o očigledno neosnovanoj krivičnoj prijavi protiv firme koja legalno posluje na tržištu, plaća sve propisane poreske obaveze u velikim iznosima, i koja je na "bijeloj listi Poreske uprave", policija je nanijela enormnu ekonomsku štetu i povredu ugleda firme u situaciji na tržištu kada već postoje ekstremni problemi oko poštovanja rokova izgradnje, plaćanja obaveza, plaćanja rata i sl. a što će biti predmetom posebnoga građanskoga postupka za odštetu "Edeks gradnja" d.o.o, nakon ispitivanja navoda krivične prijave UP, u izviđajnom i istražnom postupku prema ZKP-u CG", zaključio je Kavarić.

Bonus video: