Odloženo suđenje barskim opštinarima: Vratite mi novac, ali na ruke

Okrivljeni su donijeli rješenje kojim su podnosiocu zahtjeva E. R. iz Bara, na ime podrške za proširenje pčelinjaka - sa pripadajućom opremom za pčelarenje, izvršili obračun i odobrili isplatu novčanog podsticaja u iznosu od 9.278 eura, umjesto pripadajućeg iznosa od 265,26 eura
2653 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Zbog pandemije koronavirusa, odloženo je suđenje bivšem sekretaru za poljoprivredu Opštine Bar Muniru Salkoviću i njegovom nekadašnjem savjetniku Avnu Aručeviću, optuženima za zloupotrebu službenog položaja.

“Suđenje okrivljenima S. M. i A. A. iz Bara, optuženi da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 2, koje je bilo zakazano za 31. mart u Višem sudu, odloženo je zbog epidemije koronavirusa, a naredno ročište biće naknadno zakazano”, kazala je “Vijestima” portparolka suda Aida Muzurović.

Kako se navodi u optužnici specijalnog tužioca Tatjane Žižić, okrivljeni su tokom 2018. godine, kao službena lica Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, sebi pribavili imovinsku korist od više hiljada eura, a opštini Bar nanijeli štetu u istom iznosu...

“U postupku odlučivanja po podnijetim zahtjevima za ostvarivanje prava na podsticaje po objavljenom javnom pozivu za dodjelu podrške razvoju vinogradarstva i podrumarstva za 2018. godinu i javnom pozivu za dodjelu podrške aktivnostima za unapređenje pčelarstva... protivno službenom interesu Opštine Bar i suprotno odredbi Odluke o podsticajima i investiranju u razvoj poljoprivrede, kojom je propisano da se podrška obezbjeđuje u iznosu od 50% od prihvatljive investicije bez PDV-a, donijeli više rješenja kojim su neosnovano odobrili isplatu novčanih podsticaja u znatno većem iznosu od pripadajućih iznosa prihvatljive investicije propisane odlukom”, navodi se u optužnici.

Piše da su okrivljeni tako donijeli rješenje kojim su podnosiocu zahtjeva E. R. iz Bara, na ime podrške za proširenje pčelinjaka - sa pripadajućom opremom za pčelarenje, izvršili obračun i odobrili isplatu novčanog podsticaja u iznosu od 9.278 eura, umjesto pripadajućeg iznosa od 265,26 eura:

“Da bi potom, nakon što je novac uplaćen, okrivljeni S. M. istog dana pozvao podnosioca zahtjeva E. R. i tražio da mu donese novac uz objašnjenje da je greškom u rješenju više odobren i uplaćen iznos, da bi isti nakon povraćaja uplatio na žiro-račun opštine Bar, pa mu je E.R. na takav zahtjev predao iznos od 9.000 eura na ruke, koji novac okrivljeni S. M. nije uplatio na žiro-račun opštine Bar, već ga je zadržao”, piše, između ostalog, u optužnici.

Bonus video: