Paljenje vozila "Vijesti": Nadležni nakon devet godina progovorili, pa opet zaćutali

Nadležni ne odgovaraju na dodatna pitanja o istrazi paljenja vozila "Vijesti" i osumnjičenima u tom predmetu
18713 pregleda 3 komentar(a)
Uviđaj nakon paljenja vozila "Vijesti" 2014. godine, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon paljenja vozila "Vijesti" 2014. godine, Foto: Savo Prelević

Koliko su godina imali osumnjičeni kada su navodno zapalili vozila "Vijesti", da li je podgoričkom tužilaštvu stigao dopis Višeg suda - da im se ne može suditi za djela iz 2011. jer su bili mlađi maloljetnici, da li je utvrđen motiv zbog kojih je to činjeno, samo su neka od pitanja na koja nadležni ne odgovaraju danima...

Ova akcija traje duži vremenski period, a ovo što sada imamo rezultat je ocjene svih dokaza pojedinačno i njihove međusobne zavisnosti”, rekao je tužilac Turković tokom online konferencije za novinare 8. aprila

Uhapšeni Podgoričani S. P. i D. M. ostaju u pritvoru nakon što je podgorički Viši sud odbio žalbe njihovih branilaca da se puste na slobodu, ali policija, sudovi i podgoričko tužilaštvo neće dodatno da komentarišu slučaj nakon šturih podataka iznijetih na konferenciji za novinare 8. aprila.

Predstavnici policije i podgoričkog tužilaštva tada su saopštili da su nakon gotovo devet godina rasvijetili krivična djela počinjena na štetu Vijesti, precizirajući da su riješena tri slučaja - iz jula i avgusta 2011. i jedan slučaj iz februara 2014. godine, u kojima je ukupno uništeno pet vozila nezavisnog dnevnika.

Tvrde da su S. P. i D. M. to učinili po naređenju Radoslava Gila Stanišića, koji je to demantovao.

Njima se na teret stavlja krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti, a Stanišiću - izazivanje opšte opasnost putem podstrekavanja...

“Viši sud u Podgorici odbio (je) žalbe advokata na odluku o pritvoru, tako da su i dalje oba okrivljena za ovo krivično djelo u pritvoru. Njihova krivična odgovornost je predmet krivičnog postupka, koji je sada u fazi izviđaja (pripremnog postupka). Stoga, vam o tome ne možemo dati više informacija u interesu izviđaja”, kazala je Milica Mandić, državna tužiteljka i portparolka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

“Vijesti” su istovremeno pokušale da provjere tačnost informacije - da je vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, donijelo rješenje da se S. P. i D. M. ne može suditi za krivična djela iz 2011. godine, jer su u vrijeme izvršenja krivičnih djela bili mlađi maloljetnici sa navršenih 14 godina života.

Kategorično tvrdim da sa paljenjem vozila dnevnih novina “Vijesti” nemam ništa, tj. nisam nalogodavac. Ne znam čija je ovo mašta, konstruisana prikrivanjem pravih počinilaca. Godine 2011. sam se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne”, napisao je Stanišić između ostalog u reagovanju...

“Obavještavamo Vas da se pitanja odnose na postupak u kojem se primjenjuje Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku i da u tim predmetima ne dajemo informacije”, kazala je samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Tako su iz tog suda odgovorili na pitanja - za koja krivična djela im se može suditi, ako su bili mlađi maloljetnici u vrijeme izvršenja djela 2011., odnosno 2014. godine, odnosno za koja krivična djela im se ne može suditi i zbog čega...

Sličan odgovor stigao je i iz Osnovnog suda u Podgorici:

“Obavještavam Vas da su spisi predmeta uz dopis ovog suda, nakon dostavljanja odluke Višeg suda u Podgorici, dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica na dalje postupanje...”, navela je Nikoleta Golubović savjetnica za odnose s javnošću Osnovnog suda u Podgorici.

Zakon i maloljetnici

Advokat Damir Lekić, “Vijestima” je detaljno objasnio šta je zakonom propisano, ako je tačna informacija da su osumnjičeni bili mlađi maloljetnici u vrijeme izvršenja krivičnog djela...

“Povodom problematike vezane za mogućnost, odnosno nemogućnost suđenja licima za krivična djela koja su izvršila u svojoj mladosti kao djeca ili maloljetnici treba imati u vidu odredbe Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku. Naime, po tom zakonu lice koje nije navršilo 14 godina života smatra se dijetetom, i ako je ono, kao takvo, odnosno prije nego što je navršilo 14 godina svog života, izvršilo protivpravno djelo koje je u zakonu određeno kao krivično, shodno odredbi čl. 2 tog zakona, prema istom ne može biti vođen krivični postupak, niti se mogu primijeniti sankcije i mjere propisane tim zakonom. Dakle, dijete, a to je lice prije navršenih 14 godina svog života, neće biti podvrgnuto represijama tog tipa, s tim da se uočava i još jedna privilegija u odnosu na ista, a to je da ona svojim radnjama ne vrše krivično djelo, već protivpravno djelo koje je u zakonu određeno kao krivično. Ne mogu izvršiti krivično djelo, niti prema njima može biti vođen postupak, a takođe prema istima ne mogu biti primijenjene sankcija i mjere. Dakle, licima koja nisu navršila 14 godina ne može se suditi”, kazao je Lekić.

On je objasnio da se punoljetnom licu koje je napunilo 21 godinu, ne može se suditi za krivično djelo koje je izvršio kao maloljetnik između napunjenih 14 i 16 godina.

“Izuzetno punoljetnom licu koji u vrijeme suđenja još uvjek nije napunio 21 godinu svog života, može da se sudi za krivično djelo koje je izvršio kao maloljetnik između napunjenih 14, a nenapunjenih 16 godina svog života, ali samo u slučaju ako je za isto propisana kazne zatvora u trajanju dužem od pet godina”, naveo je advokat Lekić.

Hronologija

"Vijesti" u julu i avgustu 2011. godine, kao ni februaru 2014. nisu objavile nijedan tekst o Radoslavu Gilu Stanišiću i takozvanom zagoričkom kriminalnom klanu, pa se postavlja pitanje iz kojeg centra moći i zbog čega mu je naređeno da organizuje napad na imovinu "Vijesti", ako su tačne policijsko-tužilačke informacije...

Serija paljenja automobila nezavisnog dnevnika počela je 14. jula 2011. godine, kada su uništena dva vozila parkirana preko puta Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Uviđajem je tada rukovodio Ekan Jasavić, tadašnji šef Ekspoziture za krvne i seksualne delikte, požare, eksplozije i havarije.

Drugo paljenje uslijedilo je 23. jula, a iz policije je nezvanično saopšteno da je to učinio “omanji, mršavi muškarac”...

I tada su ponovljene floskule da policija intenzivno radi na rješavanju slučaja, a u novinarskoj opremi gotovo svakog sljedećeg teksta ponavljala se činjenica da nema pomaka u istragama napada na imovinu "Vijesti".

U četvrtak 25. avgusta objvaljen je tekst da je policiji iz Ambasade SAD dostavljen snimak sa nadzornih kamera, na kojem se vide dva muškarca za koja se pretpostavlja da mogu biti umiješani u slučaj.

Zgrada Amabasade par stotina metara udaljena je od mjesta na kojem su zapaljena dva automobila "Vijesti".

Dva dana kasnije, u podmetnutom požaru, stradalo je još jedno vozilo: kombi parkiran kod Osnovne škole “Pavle Rovinski” u Podgorici.

U noći između 13. i 14. februara 2014. uništeno je još jedno vozilo “Vijesti” rečeno je da je muškarac oko 2:25 časova polio benzinom i zapalio službeni “nisan”, koji je bio parkiran ispred zgrade na Bulevaru vojvode Stanka Radonjića na Tuškom putu u Podgorici.

Rečeno je da su kamere snimile paljenje, da napadač nije bio maskiran i da je vjerovatno riječ o muškarcu starom između 20 i 25 godina, visine oko 178 centimetara...

Podgorička policija još je februara 2012. godine pretresla kuće desetak članova zagoričke bande zbog sumnje da su, kako je tada rečeno, povezani sa mnogim krivičnim djelima, a neki od njih i sa paljenjem automobila “Vijesti”.

Nakon pompezne akcije i hapšenja tada su međutim pronađena “samo” tri pištolja, pa je krivična prijava podnijeta protiv isto toliko osoba zbog nedozvoljenog držanja oružja...

Pitanja bez odgovora

Bez odgovora ostala su i pitanja poslata Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici - da li su dobili odluku Višeg suda u Podgorici, da se osumnjičenim za paljenje vozila “Vijesti” ne može suditi, budući da su bili mlađi maloljetnici u vrijeme izvršenja djela 2011. godine...

“Kakve su dalje posljedice ovakve odluke? Da li se mijenja pravna kvalifikacija krivičnih djela, te da li takva odluka vijeća Višeg suda utiče na dalju istragu”, neka su od pitanja redakcije “Vijesti”.

Maloljetni profesionalci

Iz Uprave policije danima ne odgovaraju na pitanja "Vijesti" - koliko su godina imala dvojica osumnjičenih za paljenje vozila "Vijesti" kada su, kako tvre iz te institucije, počinili to krivično djelo...

“Da li je moguće da su maloljetnici tako ‘profesionalno’ odradili posao, da im niste mogli ući u trag devet godina? Da li je bilo ko od osumnjičenih saslušavan u prvim danima istrage”, pitanja su na koja iz Uprave policije nisu odgovorili.

Bonus video: