Krajem maja sudovi nastavljaju sa redovnim radom

"U prostorijama suda, potrebno je održavati fizičku distancu od najmanje dva metra između lica, te nastaviti sa sprovođenjem higijenskih i sigurnosnih mjera (održavanje lične higijene i radnih prostorija, kao i upotreba zaštitnih maski i rukavica)", saopšteno je.
5894 pregleda 2 komentar(a)
Vrhovni sud Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vrhovni sud Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.04.2020. 16:25h

Vrhovni sud saopštio je da od 25. maja sudovi nastavljaju sa redovnim radom.

"Imajući u vidu zahtjev Vlade Crne Gore, koji je upućen svim nadležnim institucijama za pripremu plana za ublažavanje mjera u narednom periodu, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19) i zaštite zdravlja zaposlenih i građana, kao i obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja svih sudova, utvrđene su sljedeće mjere. U svim sudovima, rad se nastavlja na radnom mjestu, u punom obimu procesa rada, počev od 25.05.2020. godine. Redovno se održavaju sjednice vijeća i nastavlja se rad u predmetima hitne prirode. Rad od kuće se može nastaviti, ukoliko proces rada to dozvoljava", saopšteno je iz rhovnig suda.

Kažu da će sudovi nastaviti da primaju pismena upućena putem Pošte Crne Gore i elektronske pošte.

"Mjera obustave rada sa strankama u pisarnici ostaje na snazi, do dalje odluke. U prostorijama suda, potrebno je održavati fizičku distancu od najmanje dva metra između lica, te nastaviti sa sprovođenjem higijenskih i sigurnosnih mjera (održavanje lične higijene i radnih prostorija, kao i upotreba zaštitnih maski i rukavica)", saopšteno je.

Navedeno se odnosi i na stranke koje prilikom ulaska u zgradu suda, moraju dezinfikovati ruke i staviti zaštitnu masku i rukavice, a ukoliko ih nemaju, sredstva će biti obezbijeđena od strane suda.

"U cilju obezbjeđenja fizičke distance od najmanje dva metra između lica, koja se nalaze u prostoriji suda, pozivaju se sudovi, koji nemaju adekvatne prostorne uslove, da pristupe primjeni čl. 43 Zakona o sudovima, kojim je propisano da se sudijska funkcija može obavljati i van sjedišta suda, odnosno primjeni čl. 111 Zakona o parničnom postupku kojim je predviđeno da sud može odlučiti da se ročište održi van sudske zgrade kada nađe da je to nužno. U cilju identifikovanja adekvatnih prostorija koje se mogu privremeno koristiti u tu svrhu, pozivaju se predsjednici sudova da održe sastanke sa predstavnicima lokalne uprave. Državni službenici, koji su upućeni na plaćeno odsustvo (roditelj djeteta koje nije starije od 11 godina) u skladu sa članom 6 Naredbe za preuzimanje mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog Koronavirusa („Službeni list Crne Gore“, br. 14/20 i 15/20), koristiće pravo na korišćenje godišnjeg odmora u trajanju od 15 radnih dana, počev od 04.05.2020. godine, a u skladu sa Planom korišćenja godišnjih odmora, koji donosi predsjednik suda".

Navodi se da će predsjednici sudova, u skladu sa planom ublažavanja mjera, koji utvrdi Vlada Crne Gore, preispitati ranije donijete odluke o određenim radnim mjestima, za koja je moguće obavljanje rada od kuće, zaposlene koji obavljaju te poslove, a koji zbog zdravstvenog stanja i drugih okolnosti ne bi smjeli biti izloženi riziku od obolijevanja, kao i način interne komunikacije.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica će uputiti dopis Upravi za imovinu, u kojem će zatražiti obezbjeđenje zaštitnih maski i rukavica, kao i dezinfekcijskih sredstava, u hitnom roku.

„Uvjerena sam da su mjere, na osnovu kojih je u prethodnom periodu uveden poseban režim rada u svim sudovima, bile djelotvorne, cijeneći da nije bio zabilježen nijedan slučaj obolijevanja od koronavirusa na radnom mjestu u sudu“, poručila je Medenica.

Ona je pozvala predsjednike sudova da, kako bi se ovaj trend održao, ublaženim mjerama svi pristupe odgovorno i savjesno, poštujući i dalje sve mjere koje se sprovode u cilju sprječavanja širenja pandemije COVID-19.

Bonus video: