Građanska akcija: Krivične prijave protiv Markovića, Gvozdenovića, Radulovića, Carevića, Krapovića i Popovića

"Krivične prijave su podnijete i protiv službenika MORT-a i Opštine Budva koji su na osnovu falsifikovanih DUP-ova "Budva centar" i „ "Bečići" u proteklih šest godina izdavali urbanističko tehničke uslove , razne saglasnosti, dozvole i rješenja o prijavi gradnje", rekao je Vujičić
7980 pregleda 0 komentar(a)
Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Vujičić, Foto: Vuk Lajović

Grupa birača Građanska akcija podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu krivićne prijave protiv premijera Duška Markovića, bivših ministara održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića i Branimira Gvozdenovića, kao i aktulenog i bivših gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, Dragana Krapovića i Srđe Popovića jer nisu onemogućili falsifikovanje planskih dokumenta DUP "Bečići" i izmjene i dopune DUP "Budva – centar".

"Obavještavamo javnost , predstavnike stranih ambasada i Delegaciju EU da je Građanska akcija zbog osnovane sumnje na zaloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana "Budva centar" i DUP "Bečići" podnijela krivične prijave protiv vd ministra održivog razvoja i turizma i premijera Duška Markovića i ranijih ministara Radulovića i Gvozdenovića koji su zloupotrijebili službenu dužnost nečinjenjem, jer nijesu onemogućili falsifikovanje planova u periodu od 2014. do 2020.", kazao je predstavnik Grupe birača Građanska akcija, Božidar Vujičić na konferenciji za novinere održane ispred zgrade Opštine Budva.

Vujičić je kazao da su krivične prijave podnijete i protiv Carevića, Krapovića i Popovića, jer su proteklih šest godina, od kada su planovi prestali da važe, potpisivali rješenja za naplatu naknade za gradsko-građevinsko zemljište, komunalija na osnovu falsifikovanih detaljnih urbanističkih planova.

"Krivične prijave su podnijete i protiv službenika MORT-a i Opštine Budva koji su na osnovu falsifikovanih DUP-ova "Budva centar" i „ "Bečići" u proteklih šest godina izdavali urbanističko tehničke uslove , razne saglasnosti, dozvole i rješenja o prijavi gradnje", naglasio je Vujičić.

Dodao je i da je podnijeta i prijava o ugrožavanju javnog interesa Agenciji za antikorupciju, zahtjve za utvrđivanje štete u životnoj sredini Agenciji za za zaštitu životne sredine , dok je Tužilačkom savjetu i Odboru za antikorupciju u Skupštini Crne Gore podnijeta inicijativa radi onemogućavanja daljeg falsifikovanja detaljnih planova .

"Podnijeta je prijava o ugrožavanju javnog interesa Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT). O svemu smo mejlom obavijestili ambasadora EU u Crnoj Gori Aiva Orava. Nelegalnom izgradnjom objekata na osnovu falsifikovanih planova u prethodnih šest godina nanijeta je ogromna šteta životnoj sredini i značajno je umanjena mogućnost daljeg održivog razvoja Budve. Uz krivičnu prijavu dostavili smo i kopije dokumentacije, izdate na osnovu falsifikovanih javnih isprava, koja se nalazi na zvaničnim sajtovima MORT-a i Opštine", istakao je Vujičić.

Očekuje od Specijalnog državnog tužilaštva, ostalih državnih institucije kao i ambasadora Orava da pod hitno preduzmu aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima, kako bi se zaustavilo dalje falsifikovanje planskih dokumenata i nastavilo sa nanošenjem štete po životnu sredinu i održivi razvoj Budve.

"Zahtijevamo da vd ministra održivog razvoja Duško Marković i predsjdnik Opštine Budva Marko Carević pod hitno zabrane dalje falsifikovanje planskih dokumenata", zaključio je Vujičić.

Bonus video: