Cetinjsko Osnovno tužilaštvo provjerava da li su Amfilohije, Božović i Mandić prekršili mjere

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, njih trojica nisu saslušani u tom postupku. Mitropolit Amfilohije ranije je rekao da se neće odazvati pozivu za saslušanje “jer ima svoje obaveze”
6770 pregleda 45 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije Radović, Foto: Boris Pejović
Mitropolit Amfilohije Radović, Foto: Boris Pejović

Cetinjsko Osnovno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj kako bi utvrdili da li su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i lider Demokratskog frpnta Andrija Mandić počinili neko počinio krivično djelo prisustvovanjem sahrani istoričara Vlada Jovićevića.

To su “Vijestima” odgovorili iz cetinjskog tužilaštva, ne objašnjavajući da li su naložili hapšenje mitropolita, Božovića i Mandića, ukoliko se ne odazovu pozivu za saslušanje. Poziv im je uručen nakon sahrane istoričara 23. aprila. Na toj sahrani, mitropolit Amfilohije je, na poziv porodice, služio opelo.

“Prema informaciji Uprave policije, Odjeljenje bezbjednosti Cetinje dana 23. 4. 2020. godine, prilikom sahrane V. J. u mjestu Riječki grad, Opština Cetinje došlo do kršenja naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanja i sprečavanja prenošenja novog koronavirusa, koje su donijete od strane Ministarstva zdravlja - Vlade Crne Gore. Postupajući po predmetnoj informaciji ODT u Vetinju je, kao nadležno, pokrenulo postupak izviđaja. U tom postupku biće prikupljena obavještenja od svih građana koji su prema informaciji OB CT prisustvovali sahrani, pa i onih lica koje Vi navodite u Vašim pitanjima”, odgovorio je Duško Milanović tužilac i portparol ODT Cetinje.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, njih trojica nisu saslušani u tom postupku. Mitropolit Amfilohije ranije je rekao da se neće odazvati pozivu za saslušanje “jer ima svoje obaveze”.

“Poručujem nalogodavcima poziva za saslušanje da im se neću odazvati jer imam svoje obaveze. Mogu to učiniti tek poslije ponedjeljka i to jedino na Cetinju. Ovo što se desilo je priča za sebe, jer na sahrani Vlada Jovićevića nikog nije bilo osim njegova tri sina, supruga, kaluđeri, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, Andrija Mandić i ja. I svi na propisanom odstojanju”.

On, međutim, juče nije dao izjavu.

Tada im je poručio i da izvole da ga hapse. “Što se mene tiče, neka izvole da hapse. Pa moj prethodnik Joanikije ubijen je sa sveštenstvom, a mitropolit Arsenije odležao šest godina u zatvoru. Da sam ja bio u njegovo vrijeme, bio bih sigurno strijeljan ili doživotno osuđen u odnosu na njega”, kazao je Amfilohije.

Osim zbog sahrane Jovićevića, tužilaštvo je izviđaj pokrenulo i zbog službe na ostacima zlatičkog hrama.

O ishodu javnost nije obaviještena

Bonus video: