U 2019. više od 6.000 saobraćajki na crnogorskim putevima

“Apelujuemo na vozače i ostale učesnike u saobraćaju, da uz dodatan oprez i strpljenje, poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju”
691 pregleda 0 komentar(a)
Policija će nastaviti da djeluje preventivno, ali i represivno: Kontrole (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Policija će nastaviti da djeluje preventivno, ali i represivno: Kontrole (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Tokom 2019. godine, u Crnoj Gori dogodilo se 6.210 saobraćajnih nezgoda u kojima je 2.754 osoba zadobilo teške tjelesne povrede.

To je juče saopšteno iz Uprave policije, povodom Nedjelje prevencije povreda u saobraćaju.

Objasnili su da je svake godine, posljednja sedmica mjeseca aprila posvećena prevenciji povreda zadobijenim u saobraćajnim nezgodama, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme izazvane saobraćajnim nezgodama i njihovim posljedicama.

“Ova nedjelja takođe je posvećena sjećanju na poginule ili povrijeđene u saobraćajnim nezgodama, njihovim porodicama, kao i onima koji su u svom poslu svakodnevno uključeni u prevenciju i sprečavanje nezgoda ili zbrinjavanju nastradalih. Zbog toga koristimo priliku da još jednom podsjetimo javnost, da se tokom 2019. godine u Crnoj Gori dogodilo 6.210 saobraćajnih nezgoda, da je u nezgodama 2.754 lica zadobilo teške tjelesne povrede, da je 2.292 lica zadobilo lake tjelsene povrede i da je u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo 47 lica”, navodi se u policijskom saopštenju.

Iz te institucije konstatovali su da je najčešći uzrok tih saobraćajnih nezgoda bio čovjek - kao učesnik u saobraćaju:

“Apelujuemo na vozače i ostale učesnike u saobraćaju, da uz dodatan oprez i strpljenje, poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju”.

“Imajući u vidu specifičnosti trenutne situacije u Crnoj Gori, koja je vezana za COVID - 19, pored dodatnih obaveza koje imaju u sprovođenju mjera u cilju zaštite zdravlja naših građana, pripadnici Uprave policije će kao i do sada i u narednom periodu nastojati, da prvenstveno preventivnim, ali i u skladu sa Zakonom i represivnim aktivnostima, doprinesu nesmetanom i bezbjednom odvijanju saobraćaja i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, sa posebnim akcentom na ranjive kategorije učesnika u saobraćaju (djeca, starije osobe)”, stoji u saopštenju Uprave policije.

Bonus video: