SPECIJALNO TUŽILAŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU ZA LIKVIDACIJU PODGORIČANA

Vujačić i Popović okrivljeni za ubistvo Kalezića i Ilića

Ubijeni Kalezić i Ilić su u evidencijama bezbjednosnih službi važili za članove takozvanog kavačkog kriminalnog klana
27397 pregleda 9 komentar(a)
Rade Popović i Marjan Vujačić, Foto: Jelena Jovanović/Facebook
Rade Popović i Marjan Vujačić, Foto: Jelena Jovanović/Facebook
Ažurirano: 29.04.2020. 15:27h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Marjana Vujačića i Rada Popovića, zbog ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno u podgoričkom Višem sudu. Datum razmatranja tog tužilačkog akta tek treba da bude zakazan.

Jedan od Vujačevih branilaca, advokat iz Beograda Ognjen Radić kazao je da mu optužnica još nije uručena i da zbog toga ne može detaljnije komentarisati taj slučaj.

On je, međutim, rekao da ga zanima kako će pravno izvesti da započnu suđenje njegovom klijentu u podgoričkom Višem sudu.

Vujačić se od prošlog ljeta nalazi u srpskom zatvoru, nakon što je sredinom juna uhapšen u Novom Sadu zbog sumnje da je krajem septembra 2017. ubio Jugoslava Cvetanovića. Suđenje za taj slučaj je u toku.

Ubistvo Kalezića
Ubistvo Kalezića(Foto: Vijesti)

Ubijeni Kalezić i Ilić su u evidencijama bezbjednosnih službi važili za članove takozvanog kavačkog kriminalnog klana.

U rješenju rješenju kojim je SDT obrazložio zadržavanje tada uhapšenog Popovića, navodi se da je taj Podgoričanin pomogao u nabavci dva vozila korišćena tokom ubistava Kalezića i Ilića, počinjena u oktobru 2018, odnosno aprilu 2019. godine.

Veselin Kalezić
Veselin Kalezić(Foto: Facebook)

Predstavnici policije i Specijalnog tužilaštva, krajem oktobra 2019. godine na konferenciji za medije saopštili su da su njegovim lišavanjem slobode rasvijetlili oba zločina, objašnjavajući da je on dio kriminalne organizacije formirane 2017. godine.

U dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je Popović pomogao u nabavljanju vozila “reno megan”, koje je 10. oktobra 2017. godine, jedan od pripadnika te kriminalne organizacije ukrao sa parkinga na Vračaru...

Navodi se da su u Sutomoru ukradene i registarske tablice koje su članovi te krimi grupe stavili na automobil u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

“I da se osumnjičeni Vujačić Marjan tim vozilom dovezao na lice mjesta... da je izašao iz tog vozila i upotrebom vatrenog oružja lišio života Veselina Kalezića... nadalje, proizilazi da je Rade Popović to vozilo, u selu Botun u blizini žičane ograde KAP-a pored jedne napuštene kuće, posuo benzinom i zapalio i tako uništio tragove”.

Vozilo zapaljeno nakon ubistva Kalezića
Vozilo zapaljeno nakon ubistva Kalezića(Foto: Filip Roganović)

Iz SDT-a, međutim, navode da je prisustvo Popovića na mjestu ubistva i paljenja vozila... potvrđeno i analizom listinga njegovog mobilnog telefona.

Ubistvo Ilića

U istom dokumentu, tužiteljka Stojanka Radović navodi da je Popović sa umišljajem pomogao Vujačiću i u izvršenju krivičnog djela - teško ubistvo, na štetu Mila Ilića.

“Tako što je zajedno sa Vujačićem... prethodno i na dan ubistva, pratio kretanje Ilića radi stvaranja uslova i otklanjanja prepreka za izvršenje krivičnog djela, pružao mu pomoć i podršku u izvršenju djela i unaprijed obećao prikrivanje djela i učinioca i sredstava kojima je izvršeno... i tragova krivičnog djela...”.

Tužioci pišu da je Ilić praćen takođe vozilom “reno megan”, a da je Popović pomogao Vujačiću u nabavci tog automobila, tako što ga je povezao sa vlasnikom jedne rentakar agencije.

“Nakon izvršenja krivičnog djela, osumnjičeni Popović, ključ od ovog vozila predao je sestri Vujačića, a nakon lišenja slobode Vujačić Marjana, od strane policije na teritoriji Republike Srbije, o tome je obavijestio njegovu suprugu... Sve navedene činjenice potkrepljuju osnovanu sumnju da je... Popović učestvovao u izvršenju krivičnog djela na štetu Ilić Mila, iz plana kriminalne organizacije”.

Milo Ilić
Milo Ilić(Foto: Facebook)

Navode da se iz sadržine krivične prijave - izvještaja Uprave policije, Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Specijalnog policijskog odjeljenja, proizilazi da je Popović osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela - teško ubistvo putem pomaganja...

“Popović je osnovano sumnjiv da je postao pripadnik kriminalne organizacije koja je stvorena 2017. godine, od strane, za sada, nepoznatnog organizatora, koju čine tri i više lica, sa ciljem vršenja teških krivičnih djela, za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža... Djelovanje kriminalne organizacije planirano je na duže vrijeme i u međunarodnim razmjerama”, piše u dokumentu SDT-a.

Tužiteljka Radović tada je saopštila kako su Popović i Vujačić pripremali ta dva ubistva i pratili žrtve:

“Na način što su prethodno nabavili sredstva za izvršenje krivičnih djela - automatski pištolj sa municijom, ‘megan’...a zatim su pratili oštećenog Kalezića u cilju izviđanja terena i pogodnog mjesta za izvršenje krivičnog djela... Da bi se 19. novembra 2018. oko 17 časova dovezli... do u blizini lica mjesta u Ulici Ibrahima Koristovića, gdje je iz vozila izašao osumnjičeni M.V. i kada je primijetio oštećenog Kalezića...osumnjičeni M.V. mu je prišao s leđa i u njegovom pravcu ispalio više projektila iz pištolja nepoznate marke, kalibra 9 mm, koji su ga pogodili i usmrtili, nakon toga osumnjičeni su se dali u bjekstvo”.

Tužiteljka je istakla i da iz prikupljenih dokaza i podataka proizilazi osnovana sumnja da su više dana pratili kretanje Ilića radi izviđanja terena i pogodnog mjesta za izvršenje krivičnog djela:

“Da bi dana 29. aprila 2019. sa navedenim vozilom pratili kretanje oštećenog Ilića, koji se svojim vozilom džip kretao Ulicom bratstva i jedinstva i Oktobarske revolucije i kada se zaustavio u Ulici Oktobarske revolucije i nakratko napustio svoje vozilo, osumnjičeni su svoje vozilo zaustavili u blizini, iz kojeg je izašao M.V. i kada se oštećeni Ilić kretao prema svom vozilu u povratku, prišao mu je s leđa i u njegovom pravcu ispalio više projektila kalibra 9 mm iz pištolja ‘glok’ koji su ga pogodili i usmrtili, nakon čega je osumnjičeni pobjegao sa lica mjesta”.

Nov identitet

Popović je nakon hapšenja negirao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

Nedugo zatim, “Vijestima” se obratila i njegova majka Sonja Popović, tvrdeći da je Specijalno tužilaštvo nudilo njenom sinu da postane svjedok saradnik u postupcima protiv jednog kriminalnog klana, nudeći mu zauzvrat da sa novim identitetom i materijalno zbrinut napusti Crnu Goru.

“Od svega što su inspektori Specijalnog odjeljenja naveli, jedino je tačno da Rade Popović poznaje Marijana Vujačića, da su se družili, imali zajedničko društvo u posljednje dvije godine... Ukazujemo svima da su ovim činom direktno ugrozili bezbjednost njega i njegove porodice”, navodi se između ostalog u njenom tadašnjem reagovanju.

Ima ih još, a motiv je krvav novac

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rekao je u oktobru 2019. da Vujačić i Popović nijesu bliski nijednom od zaraćenih crnogorskih kriminalnih klanova - škaljarskom ili kavačkom, već da su članovi posebne kriminalne organizacije.

“Ovo je posebna kriminalna organizacija”, kazao je tada.

Objasnio je i da je njihov motiv da ubiju sugrađane bio “krvav novac” i da su stvorili ozbiljnu kriminalnu organizaciju:

“Stvorena je kriminalna organizacija, ozbiljna... Ovi ljudi ovdje (policija i tužilaštvo) imaju podatke o članovima te kriminalne organizacije, gdje se oni nalaze. Dakle ima ih još... Uvijek je novac, moram reći krvav novac, motiv za ova lica”, kazao je Katnić.