Kusovac osnovano dobio stambeni kredit

“Ne postoji osnovana sumnja da su imenovani izvršili prijavljeno krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, niti bilo koje drugo djelo za koje je nadležno SDT“, piše u odluci
2490 pregleda 1 komentar(a)
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković

Kabinet vrhovnog državnog tužioca Crne Gore (VDT) Ivice Stankovića stavio je tačku na krivičnu prijavu koju su građani u septembru prošle godine podnijeli pritiv tivatskog gradonačelnika Siniše Kusovca, smatrajući da je zloupotrijebio službeni položaj da stekne protivpravnu imovinsku korist i od Opštine na čijem je čelu, dobije stambeni kredit pod povoljnim uslovima.

Kusovac i odbornik DPS-a Dejan Sekulić kao predsednik Komisije za rješavanje stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu, su se u prijavi našli zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja. Prijava protiv tivatskog gradonačelnika i predsjednika Komisije koja je Kusovcu u decembru 2017. dodijelila stambeni kredit od 52.000 eura za “rješavanje stambenog pitanja kupovinom stana”, od čega će on Opštini u narednih 20 godina u ratama vratiti samo 14.560 eura, podnijeta je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru u septembru prošle godine. ODT je predmet 30. oktobra dostavilo Specijalnom državnom tušilaštvu koje je pokrenulo izviđaj, i nakon šest mjeseci izviđanja, početkom aprila odlučilo da odbaci prijavu zbog navodnog nedostatka dokaza.

“Ne postoji osnovana sumnja da su imenovani izvršili prijavljeno krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, niti bilo koje drugo djelo za koje je nadležno SDT“, piše u odluci koju potpisuje “državna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici upućena na rad u Specijalno državno tužilaštvo“ Zorica Milanović, a koja je početkom aprila dostavljena podnosiocima prijave.

Na žalbu podnosioca prijave Vrhovnom državnom tužilaštu koja je na ovakvu odluku SDT-a, kabinetu Ivice Stankovila upućena 14. aprila, VDT je već 23. aprila odgovorio potvrđivanjem odluke SDT-a.

“Nakon uvida u spise SDT u Podgirici, nalazim da je predmetno rješenje o odbačaju krivične prijave protiv prijavljenih S.K. i D.S. u odnosu na krivično djelo zloupotreba službenog položaja... pravilno i zakonito, te da su navodi pritužbe neosnovani“, piše u dopisu koje je podnosiocima tužbe poslao državni tužilac u VDT-u Dražen Burić.

Iako je tivatski gradonačelnik time zvanično aboliran od krivičnog gonjenja za radnje koje je preduzeo da bi sebi drugi put u 18 godina, o trošku Opštine Tivat riješio stambeno putanje, status Sekulića koji je potpisao odluku da se Kusovcu dodijeli kredit od 52 hiljade eura još nije siguran. Naime, iz kabineta glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića ranije su saopštili da je prijava protiv Sekulića za krivično djelo nesavjestan rad u službi, dostavljena „kao stvarnom i mjesno nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru“. To znači da bi kola zbog svega, na kraju mogla da se slome samo na Sekuliću jer je nesavjesno vršio svoju funkciju predsjednika Komisije i nije sa dužnom pažnjom provjeravao validnost svih papira koje joj je u aplikaciji za kredit dostavio Kusovac. On je tada, između ostaloga, prikrio podatak da mu je Opština Tivat već jednom ranije - 1999. godine riješila stambeno pitanje dodjeljujući mu, kao tadašnjem šefu tivatske ekspoziture Direkcije javnih prihoda Crne Gore, plac na Seljanovu za izgradnju porodične kuće, a Sekulić nije istražio ni gdje su i kako nestala čak tri stana koje je u međuvremenu do prije nekoliko godina, na sebe i svoju suprugu, imao i uredno kao svoje vlasništvo prijavljivao Kusovac - pred Sekulićevom komisijom zvanično “beskućnik“ koji traži kredit za krov nad glavom.

Bonus video: