Mitropolit Amfilohije tvrdi da nije prekršio nijednu mjeru na Rijeci Crnojevića

"Od mitropolita Amfilohija prikupljena su potrebna obavještenja na okolnosti njegovog prisustva sahrani u Riječkom gradu 23. aprila", kazao je tužilac Duško Milanović
11468 pregleda 94 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.04.2020. 17:58h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije danas je u cetinjskom tužilaštvu tvrdio da nije prekršio nijednu mjeru služeći opijelo na sahrani istoričara Vlada Jovićevića 23. aprila na Rijeci Crnojevića.

To je Vijestima kazao portparol Osnovnog državnog tužilaštva Cetinje, tužilac Duško Milanović.

Saslušanje mitropolita Amfilohija bilo je zakazno za sjutra, ali je izjavu dao danas, na ličnu molbu.

"Od mitropolita Amfilohija prikupljena su potrebna obavještenja na okolnosti njegovog prisustva sahrani u Riječkom gradu 23. aprila. On je rekao da smatra da nije izvršio nijedno krivično djelo, niti prekršio privremene mjere za sprečavanje unošenja u zemlju i širenja koronavirusa, niti naredbe Ministarstva zdravlja, već da je tu bio u skladu sa službom koju obavlja. Njegova izjava, do sada prikupljena obavještenja ali i ona koja će se prikupiti u toku izviđaja ocijeniću da li ima elemenata krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti", kazao je tužilac Milanović.

On je pojasnio da je jedan dio prikupljanja obavještenja prenio na policiju, koja je do sada saslušala sveštenike.

"Saslušao sam samo mitropolita, a eventualno ću i Vladimira Božovića, u zavisnosti od podataka koje prikupim u toku postupka", kazao je on naglašavajući da je postupak još u toku izviđaja.

Osim mitropolita Amfilohija sahrani Jovićevića prisustvovali su jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Njih dvojica još nijesu saslušani.

Izjavu u Odjeljenju bezbjednosti Cetine dali su sveštenici koji su sa mitropolitom služili opijelo Rafailo Boljević, Danijel Jovanović, Hariton Živkov, Nikolaj Antičević, Krisnat Bojović, Aleksandar Lalić i Eustatije Ivanović.

Amfilohije: Mjere se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vjernika

Mitropolit Amfilohije je u izjavi kazao da je 22. aprila nakon liturgije u Manastiru Svetog Nikole u Rijeci Crnojevića sa sveštenstvom na poziv porodice Jovićević, odslužili opijelo Vladimiru Jovićeviću.

"Ne smatramo za potrebno, a ni za važno da se kao Mitropolit Crnogorsko-Primorski izjašnjavamo o prisutnima na opijelu i sahrani dr Vladimira Jovićevića. Više puta smo rekli, a i sada ponavljamo, da mi nemamo pravo, niti nam pada na pamet da vjernike, posebno u ovakvim momentima, izgonimo iz hramova i prijavljujemo policiji. Uostalom, u našim uslovima, čak i u gradskim sredinama, nemoguće je da se pokojnik dostojno i česno položi u grob uz poštovanje "mjere" o fizičkoj distanci od 2 metra između lica. A to se, kako se vidi, samo od Crkve traži i izgleda da jedino za nju važi ta "mjera" u Crnoj Gori", naveo je mitropolit Amfilohije u izjavi.

Dodao je da je prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje službe dva puta pozvao u Upravu policije da daje izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi.

"Po članu 14 Ustava Crne Gore, koji je na snazi bez obzira na pandemiju virusa korona ili bilo kog drugog virusa, Crkva i vjerske zajednice su "slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova". Vjerski obredi, koji su u isključivoj ustavnoj nadležnosti Crkve i vjerskih zajednica i koji se obavljaju slobodno i u skladu sa autonomnim pravom Crkve i njenim vjekovnim predanjem, nisu zabranjeni, niti mogu biti zabranjeni naredbama organa državne uprave u Crnoj Gori. To se i vidi iz akata koji su donijeti u Crnoj Gori od 14. marta ove godine do danas, ali je više nego očigledno da se Uprava policije ponaša i, što je još opasnije, postupa kao da su vjerski obredi i to samo pravoslavne crkve zabranjeni, a sveštenici i monasi nepoželjna društvena kategorija. Rezultat toga nijesu samo hitre i medicinski neodgovorne, a posve diskriminatorne intervencije pripadnika Uprave policije prema nama kao Mitropolitu Crnogorsko-Primorskom nego i prema sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Mitropolije koji se, takođe, ovih dana pozivaju i privode u policijske stanice radi davanja izjava zbog savjesnog i odgovornog obavljanja sveštene službe uz poštovanje uvedenih mjera i ostvarivanja njihovog, Ustavom zajemčenog, prava na slobodu vjere".

Mitropolit Amfilohije iskazao je "ljudski i episkopski protest zbog toga što se opijelo i sahrana pokojnika na ovakav način od strane državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave".

"Prinuđeni smo da sa žalošću konstatujemo da su mjere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od strane jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vjernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja. Na kraju, zbog svog služenja Vaskrslom Hristu Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom ovoga svijeta", navodi se u izjavi mitropolita Amfilohija.

Bonus video: