ODT PODGORICA PRIVELO PREDMET KRAJU

Slučaj Juretić: Još utvrđuju da li je vježbao milom ili silom

ODT Podgorica je predmet formiralo po službenoj dužnosti, istog dana kada su “Vijesti” objavile tekst o navodnom zlostavljanju
7152 pregleda 2 komentar(a)
Juretić nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović
Juretić nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo privelo je kraju predmet u kom istražuju da li je pritvoreni građevinski inspektor Vladan Juretić zlostavljan u zatvorskoj ćeliji ili se, kako tvrdi, sa cimerima zabavljao da prekrati vrijeme, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Prema tim informacijama, odluka će biti donijeta u narednih nekoliko dana.

Iz ODT Podgorica, međutim, zvanično su saopštili samo da je “predmet i dalje u fazi izviđaja”.

To tužilaštvo predmet je formiralo po službenoj dužnosti, istog dana kada su “Vijesti” objavile tekst o navodnom zlostavljanju. Juretić je službenicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), ali i predstavniku kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda tvrdio da ga niko ne zlostavlja.

Isto je napisao i u pismu poslatom “Vijestima”.

Uprkos tome, čelnici UIKS-a saopštili su da su utvrdili ko je snimao optuženog za primanje mita, ali i ko su pritvorenici čiji glasovi se čuju na snimku.

Oni su prethodno saopštili da su raspolagali operativnim, ali nepotvrđenim saznanjima - da se pritvorenici loše ophode prema Juretiću.

“Vijesti” su u posjedu dva video-zapisa, na kojima se vidi kako pritvorenici tog inspektora tjeraju da radi vježbe “beri grožđe” ili mu vezanom naređuju da ne smije da padne, dok mu je uz tijelo, platnom pričvršćena drvena palica, na čijem je vrhu nešto što podsjeća na jabuku.

Redakcija “Vijesti” snimke je dostavila UIKS-u, nakon čega su iz te Uprave saopštili da su prikupili operativna saznanja, uzeli izjave od svih pritvorenka iz sobe u kojoj je boravio Juretić i nakon toga pristupili detaljnoj analizi “prikupljenih materijalnih dokaza”.

Nakon što su “Vijesti” objavile tekst o navodnoj torturi nad Juretićem, taj pritvorenik premješten je u jednokrevetnu prostoriju, ali je više puta, pisano, tražio od UIKS-a da ga vrate u istu sobu.

Juretić se nakon nekoliko dana pismom obratio “Vijestima” tvrdeći da je sve što se vidi na snimcima “trening i naša zabava”:

“Gdje u 20 kvadrata prostora nas osmoro tražimo način da ‘potrošimo’ vrijeme. Nikakvog zlostavljanja i mučenja nije bilo”. Juretić i njegov kolega Zoran Bošković uhapšeni su 1. novembra 2019. godine, dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i investitora Boška Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku MORT-a (Boškoviću) kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Dan nakon emitovanja snimka, ostavku je podnio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Optužnicu protiv njih i Nenezića, podiglo je kotorsko Osnovno državno tužilaštvo građevinski inspektori terete se za primanje, a biznismen za davanje mita...

Krajem januara optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Kotoru.

Preporučujemo za Vas