Zurovac zbog kršenja samoizolacije osuđen na tri mjeseca zatvora

Advokat Srđan Lješković kazao je da je Nemanja Zurovac sam došao u Crnu Goru 17. marta i da tada, Francuska iz koje je stigao, nije bila na crvenoj listi, niti je za one koji doputuju iz te države bio obavezan karantin
12208 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Novljanin Nemanja Zurovac (23) osuđen je na tri mjeseca zatvora zbog kršenja mjere samoizolacije.

Navodni član kavačkog kriminalnog klana uhapšen je 25. aprila, nakon što je istekla mjera boravka u karantinu u koji je smješten 29. marta.

Sutkinja Osnovnog suda u Herceg Novom, Vesna Gazdić produžila mu je pritvor.

Obrazlažući odluku, kazala je da zbog ranije osuđivanosti, bez obzira što se ne radi o istovjetnom krivičnom djelu, postoji bojazan da bi taj dvadesettrogodišnjak boravkom na slobodi ponovio krivično djelo.

Prije toga, tužilac Risto Stijović, u završnim riječima predložio je sudu da Zurovca oglasi krivim i osudi na kaznu koja je u granicama propisanim za krivično djelo nepostupajne po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Branilac Zurovca, advokat Srđan Lješković, kazao je da je takav predlog tužioca katastrofa za crnogorsko pravosuđe, a posebno za tužilaštvo i tražio od sutkinje da Novljaninu izrekne novčanu i kaznu kućnog zatvora.

"Smatramo da je ovo krivično djelo i protivzakonito i protivustavno i da se radi o klasičnom reketiranju građana od strane države. U ovom predmetu nije dokazana namjera mog branjenika, a tužilaštvo nije ni dokazalo, niti iznijelo jedan dokaz da je nastupila bilo kakva posledica, po bilo koga", rekao je on.

Lješković je naglasio i da je Zurovac sam došao u Crnu Goru 17. marta i da tada, Francuska iz koje je stigao, nije bila na crvenoj listi, niti je za one koji doputuju iz te države bio obavezan karantin.

"To Tužilaštvo pokušava da sakrije svo vrijeme".

Lješković je rekao i da je odbrani od prvog dana jasno da se u tom slučaju radi o pritisku policije na tužilaštvo da "ovog mladog čovjeka sprovedu u zatvor".

"Određivanjem zatvorske kazne, kako je to predložilo tužilaštvo, doveli bi ste u pitanje životnu egzistenciju porodice okrivljenog, koliko god to nekome izgledalo smiješno. Ovog mladog čovjeka policija u Herceg Novom obilježila je za čitav život, na način da i za sam prelazak na crveno na semaforima, tužilaštvo bi tražilo zatvorsku kaznu".

Bonus video: