Đukić optužen za ubistvo Klisića

Još sedmoro okrivljenih navode se u optužnici koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović
30032 pregleda 2 komentar(a)
Uviđaj nakon pucnjave ispred “Savoje”, Foto: Vijesti
Uviđaj nakon pucnjave ispred “Savoje”, Foto: Vijesti

Stefan Đukić i još sedam osoba, optuženi su zbog ubistva Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića, saznaju “Vijesti” iz više pouzdanih izvora.

Prema istim informacijama, optužnicu je podigao specijalni tužilac Saša Čađenović. Taj tužilački akt dostavljen je podgoričkom Višem sudu, čije vijeće će razmatrati njegovu validnost.

Detalji optužnice nisu saopšteni novinaru, ali je rečeno da su, osim Đukića, okrivljeni i Marko Vujadinović, Vuk Lakićević, njegova majka Zorica Đurović, Hasip Murić, Andrija Glavičanin, Bojan Vuksanović i Danijel Mandić.

Đukić je osumnjičen kao direktni izvršilac ubistva Klisića, 1. novembra prošle godine ispred barskog restorana Savoja.

Tu informaciju Čađenović je saopštio još početkom decembra 2019. na konferenciji za novinare.

“S. Đ. je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo - teško ubistvo u pokušaju, na štetu J. K. i V. G.”, rekao je specijalni tužilac tada.

Objasnio je i da je tokom istrage utvrđeno djelovanje te kriminalne organizacije, formirane radi vršenja krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo:

“Koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, pri čemu je svaki od članova imao tačno određen zadatak i ulogu... Tokom pretresa pronađena su sredstva za komunikaciju između okrivljenih, novac u iznosu koji prelazi 50.000 eura, a za koji se sumnja da je poslužio za djelovanje kriminalne organizacije, kao i drugi predmeti od značaja za sam krivični postupak”, rekao je Čađenović.

Par dana nakon ubistva u Baru, “Vijestima” je nezvanično rečeno da je Đukić odmah nakon zločina napustio državu:

“Odmah nakon ubistva, Đukić je napustio Crnu Goru... Uhapšeni su saučesnici, dokazima je potkrijepljena odgovornost Đukića i obezbijeđeni dokazi za procesuiranje svih odgovornih... Za njim će biti rapisana potjernica”, rečeno je “Vijestima” u decembru 2019.

Tokom istrage utvrđeno je da je u Klisića i Gardaševića pucano iz “heklera”, koji je nedugo nakon ubistva i pronađen u zapaljenom “seatu” u barskom naselju Bjeliši.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da su inspektori pretresom stana jednog od osumnjičenih Barana pronašli još dokaza, između ostalog kriptovani telefon, sa podacima koji im koriste u istrazi...

Drugi izvor tvrdi da su u stanu koji je koristio Đukić, policajci pronašli veću količinu novca i da sumnjaju da je to bila nagrada za izvršenje krivičnog djela.

Prvi pokušaj

Klisić i Gardašević bili su i na meti u avgustu 2019. godine.

Maskirani, naoružani muškarac tada je utrčao u barski restoran “Savoja”, navodno tražeći njih, a kada ih nije našao užurbano je pobjegao.

Ubijeni Jovan Klisić
Ubijeni Jovan Klisić(Foto: Savo Prelević)

Dan uoči ubistva Klisića, uhapšeni su Vuk Laličić, Hasip Murić i Marko Vujadinović sa obrazloženjem da policija ne može da isključi povezanost ta dva događaja.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, i taj događaj obuhvaćen je optužnicom Čađenovića.

Izvor upućen u istragu, kazao je da je Đukić blizak klanu Baranina Jova Đurovića, koji je nakon smrti svog brata Luke preuzeo tu svojevremeno najorganizovaniju barsku kriminalnu grupu.

Dodao je da se Klisić najvjerovatnije na meti našao kao dio klana na čijem čelu je četdesetogodišnjak sa bogatim kriminalnim dosijeom, koji je sumnjičenim za više pokušaja ubistava, pripremu likvidacija, a nekoliko puta i sam je bio meta.

Taj Baranin, navodno je nakon ubistva Armina Muše Osmanagića preuzeo njegov kriminalni klan.

Gardašević je “Vijestima” nakon pucnjave rekao da on i Klisić nisu bili stalni gosti “Savoje”, već da su tu povremeno dolazili.

“Bili smo tog dana i još jednom ranije, četiri mjeseca prije toga”, kazao je Gardašević.

“Prvi metak pogodio me bočno u stomak, potom tri u desnu stranu grudi i dva u desnu nogu, ali imao sam sreće. Tog dana Jovan i ja pošli smo na kolače u ‘Savoju’, ostali nepunih pola sata i krenuli kućama. Nismo ni primijetili kada su nam prišli, ništa nismo vidjeli”, kazao je on.

Taj Baranin ispričao je 5. decembra i da je policija od njega uzela izjavu dok je bio na bolničkom liječenju i da ga više niko ništa nije pitao o događaju u kojem mu je prijatelj ubijen, a on teško ranjen.

“Čini mi se da je samo jedna osoba pucala na nas, sa zadnjeg sjedišta automobila, ali nemam pojma. Znam samo da ni Jovan ni ja nikada u životu sa Mandićem (Đukićem) nismo razmijenili ni riječ, a kamoli imali konflikt. Znali smo samo ko je on, iz grada, i ništa više o njemu, zbog toga mislim da je ovo uradio zbog para, nema drugog motiva”, rekao je Gardašević.

Krije se i bježi odavno...

Đukić - za kojim policija traga, i u junu 2013. godine bio je u bjekstvu nakon što je tražen zbog sumnje da je ranio sugrađanina Luku Raičevića (25).

U septembru 2015. godine u Beogradu je uhapšen sa grupom koja je navodno pripremala više likvidacija.

U stanu u kom su uhapšeni, policija je pronašla i oduzela arsenal oružja.

Lisice na ruke tada su stavljene njegovom sugrađaninu Vladislavu Šljivančaninu (44), kojeg su srpski mediji označavali pucačem Miroslava Kuraka, koji je u odsustvu osuđen zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali i Almiru Dragišiću (34) i Draganu Đokiću (34).

Bonus video: