Državna „Budva” nakrcana kokainom

Njemačka može zaplijeniti brod “Barske plovidbe” kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, upozorava Zoran Miljanić. Policija pod nadzorom drži kompletnu crnogorsku posadu od 23 člana, a do sinoć je bio uhapšen jedan od njih - Baranin Mladen Radulović
57932 pregleda 107 komentar(a)
Brod Budva, Foto: Uprava policije
Brod Budva, Foto: Uprava policije

Njemačka policija pod nadzorom drži svih 23 člana posade državnog broda “Budva” na kom je preksinoć u hamburškoj luci zaplijenjeno pola tone kokaina.

Zbog međunarodnog šverca droge vrijedne oko 20 miliona eura, do juče je bio uhapšen samo jedan od njih - Baranin Mladen Radulović (45).

Iz vrha Uprave policije “Vijestima” je rečeno da je brod Barske plovidbe crnogorska policija sa partnerskim službama više država nadzirala oko dva mjeseca, od kada je 500 kilograma kokaina utovareno na plovilo.

Isti sagovornik kazao je i da najnovija zapljena droge, po dosadašnjim informacijama, nema veze sa kokainom pronađenim na brodu “Aressa”, niti sa tom kriminalnom grupom među kojima je većina Crnogoraca.

Brod “Budva” izgrađen je 2014. u kineskom brodogradilištu Jinling za kompaniju Barska plovidba. Plovi pod crnogorskom zastavom, i na njemu je kompletna crnogorska posada. ​Država bi, međutim, sada mogla ostati bez njega, jer ga Njemačka može zaplijeniti kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, kazao je za “Vijesti” generalni sekretar Saveza građana “Civis” Zoran Miljanić.

Brod je u vremenskom najmu kompanije “Sea Pioneer” iz Londona, iza koje stoji turski kapital. Ta kompanija, čiji direktor Cemmil Tumkaya, u Crnoj Gori ima kćerku firmu “Sea Pioneer Montenegro”.

Sagovornik iz vrha UP-a kazao je sinoć “Vijestima” da ne mogu govoriti o detaljima da li će u istrazi saslušavati odgovorne iz kompanije koja je unajmila brod, niti iz njene ovdašnje podružnice.

Nije pojašnjeno ni da li su, tokom praćenja skupocjenog tovara, otkrili kompletan krijumčarski lanac, odnosno - ko je u Hamburgu trebalo da preuzme kokain, ko ga je naručio i ko je utovario pola tone droge.

Taj izvor kazao je da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK) prije više od dva mjeseca sa partnerskim službama podijelili informaciju o pripremi krijumčarenja pola tone kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Nakon toga crnogorski inspektori, službenici američke agencije DEA, policije Velike Britanije, Portugalije, Španije, Njemačke i Holandije pod lupom su držali brod “Budva”. Prema dostupnim podacima, “Budva” je 19. aprila isplovila iz Kazablanke u Maroku, za Hamburg, gdje je stigla 1. maja kasno uveče. Brod je u Hamburgu trebalo da krca teret žitarica i vozi ih za neku od luka u zapadnoj Africi.

Njemački policajci upali su na brod čim je pristigao u luku i u “teretnom prostoru” pronašli višemilionski vrijedan kokain.

Iz UP-a zvanično je saopšteno da je kokain zaplijenjen na osnovu informacija crnogorske policije, “kao rezultat kontinuiranog rada službenika SPBOK u borbi protiv krijumčarenja droge na međunarodnom nivou”.

“U njemačkoj luci na brodu ‘Budva’, koji plovi pod crnogorskom zastavom, zaplijenjeno je oko pola tone kokaina. Fokus crnogorske policije je posebno usmjeren na državljane Crne Gore, koji, najčešće kao mornari angažovani na inostranim brodovima, vrše kriminalnu aktivnost krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu, zarad sticanja velike finansijske dobiti, te time narušavaju ugled crnogorskih pomoraca, koji na savjestan i profesionalan način obavljaju svoj posao i koji su decenijama bili prepoznati u svijetu kao visokoobrazovan i rukovodeći kadar na brodovima u mnogim pomorskim kompanijama širom svijeta”, saopštili su iz UP-a.

Istakli su da je zapljena kokaina u Njemačkoj još jedan pokazatelj konkretne saradnje UP sa međunarodnim partnerima i njihove spremnosti i odlučnosti da se stane na put organizovanom kriminalu.

“Realizaciji policijske akcije je prethodila opsežna međunarodna istraga, kroz razmijenu informacija i opservaciju broda u Portugaliji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Crnogorska policija će, kao pouzdan partner, nastaviti punim kapacitetima da pruža doprinos u iniciranju i sprovođenju međunarodnih istraga, koje će dovesti do razotkrivanja pojedinaca i kriminalnih grupa, koje na ovaj način urušavaju ugled ove profesije, kao i same države. Zbog daljeg nesmetanog toka istrage i aktivnosti koje se sprovode u SR Njemačkoj, trenutno nijesmo u mogućnosti saopštavati više detalja u vezi s konkretnim predmetom”.

Direktor Barske plovidbe zatečen

Izvršni direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković juče je kazao da je zatečen informacijom da je na brodu “Budva” zaplijenjeno pola tone kokaina.

“Rano jutros sam obaviješten od zapovjednika broda ‘Budva’ da je u kasnim sinoćnim satima i tokom noći izvršen pregled broda od strane njemačke policije i carine i da je pronađeno oko 500 kilograma droge, te da je uhapšen jedan pomorac. Zatečen sam ovim što se desilo, vjerovao sam da se ovakve stvari ne bi trebale desiti na brodovima koji viju crnogorsku zastavu, naša posada je tamo. Nemamo drugih detalja, vjerujem da će nadležni organi dati izjavu tim povodom. Nadam se da se ovo neće odraziti na uposljenje broda i da će zaploviti dalje ka sljedećoj luci”.

Miljanić: Država može ostati bez broda

Generalni sekretar Civisa Zoran Miljanić ocijenio je da bi Crnu Goru skupo mogla koštati zapljena droge na državnom brodu, odnosno da bi mogli ostati bez tog plovila.

On je istakao i da bi crnogorska policija najhitnije morala objaviti imena nalogodavaca šverca kokaina, jer bi se, u suprotnom, moglo posumnjati da je to državni posao.

“Poslije zapljene droge na školskom brodu Jadran, državnom brodu ratne mornarice, a samim tim i NATO snaga, imali smo priliku da vidimo da posada broda švercuje kokain, a kasnije da vidimo i hapšenje par podoficira i civila, a ni riječi o nalogodavcu. Sreća da se taj brod, u momentu kada je kokain pronađen, nalazio u našoj luci, jer bismo ostali bez njega. Za razliku od njega, drugi brod u vlasništvu države Crne Gore, na kom je u luci Hamburg pronađen kokain, nalazi se na teritoriji Njemačke i samim tim što je posada švercovala veliku količinu kokaina, brod po zakonu velike većine evropskih država može biti zaplijenjen kao sredstvo izvršenja krivičnog djela”, kazao je on.

Istakao je da bi tako, osim bruke koju su nesavjesni pomorci nanijeli državi, Crna Gora zbog toga mogla biti oštećena za više desetina miliona eura.

Opozicija: Nova bruka za Crnu Goru

Opozicione partije ocijenile su juče da je nova zapljena kokaina na državnom brodu i nova bruka za Crnu Goru.

Iz Demosa su kazali da nakon što je rasprodajom već davno uništena crnogorska flota, inače jedan od najvećih nacionalnih resursa zemlje, sada prisustvujemo završnoj fazi kriminalnih skandala, nažalost pod zastvom Crne Gore.

Iz Demokratskog fronta ocijenili su da je zapljenom pola tone kokaina na brodu “Budva” “definitivno zakucan i posljednji ekser u mrtvački sanduk crnogorske Prekookenaske plovidbe”.

“Istovremeno smo u vremenu pandemije i borbe sa ekonomskom depresijom koju je najavio Duško Marković ostali bez glavnog izvoznog proizvoda - kokaina”.

Podsjetili su da je brod “Budva” 2014. u more porinuo predsjednik Skupštine Ivan Brajović “sa sve bijelim rukavicama poželjevši mu da dugo i dugo plovi okeanima i pronosi slavu Crne Gore”.

Iz GP URA saopštili su da je šverc kokaina državnim brodom novo brukanje Crne Gore:

“Čije kriminalne grupe godinama dominiraju listama međunarodnog kriminala, a čime se žestoko narušava ugled naše države... Prosto je nevjerovatno da ‘kapitalne investicije’ Crne Gore služe za organizovani šverc narkotika, dok građani još uvijek vraćaju kredite za njihovu izradu”.

Istakli su da sva ta dešavanja samo podgrijavaju i daju na značaju brojnim optužbama, da vlast državu koristi kao “poligon za sopstveni kriminal”.

Brat funkcionera SD-a

Uhapšeni Radulović, brat je Dragana Radulovića - savjetnika direktora u preduzeću Aerodromi.

Njegovo zapošljavanje u toj firmi prije tri godine kritikovali su iz Socijalističke narodne partije, optužujući Socijaldemokrate za partijski nepotizam.

Nijedan od njih dvojice nema dosije u policiji.

Iz SNP-a, tada su saopštili da je Dragan Radulović visoki funkcioner Socijaldemokrata, partijski aktivista i čovjek od posebnog povjerenja Mića Orlandića.

“Istovremeno, obavlja funkciju načelnika Komunalne policije Bar i prima dvije plate. To mu je specijalna nagrada za vrijedan partijski rad, jer je kao načelnik Komunalne policije, primao pored načelničke plate, platu inspektora za vanredne situacije, odakle je došao u Komunalnu policiju”, poručili su iz SNP-a u oktobru 2017.

Bonus video: