Kokain na "Budvi" pronašli Holanđani, droga trebalo da bude izbačena u more?

Pretresom broda u Hamburgu u jednom od djelova teretnog prostora, sakriven iza pregrade koja ima metalni poklopac osiguran sa desetak velikih šarafa, pronađeno je ukupno 500 kilograma kokaina upakovanog u vodootporne vreće
41992 pregleda 17 komentar(a)
Nepromočive vreće sa kokainom sakrivene na brodu "Budva", Foto: Savezna Uprava carina Njemačke
Nepromočive vreće sa kokainom sakrivene na brodu "Budva", Foto: Savezna Uprava carina Njemačke
Ažurirano: 05.05.2020. 15:54h

Brod za prevoz rasutog tereta "Budva" kompanije Barska plovidba na kome je u subotu u njemačkoj luci Hamburg otkrivena i zaplijenjena pošiljka od 500 kilograma kokaina, bio je praktično "uhapšen" još i prije ulaska u njemačke vode.

Objavio je to jedan od evropskih portala koji prati dešavanja u pomorskoj i off shore industriji, tvrdeći da je iz njemačke Savezne Uprave carina, dobio potvrdu da je operacija praćenja i zaplijene ovog ilegalnog tereta na crnogorskom trgovačkom brodu trajala više dana.

Njemački istražni organi su navodno, "Budvu" pretresli na osnovu informacije koju su dobili "od stranih vlasti“.

Brod je inače, bio na putu iz luke Kazablanka u Maroku prema Hamburgu, a prema navodima njemačkih medija, "Budvu" je još tokom njenog prolaska kroz holandske teritorijalne vode, presrela pomorska policija te države i brod pratila do njemačkih voda gdje ga je predala u nadzor njemačkim vlastima.

Pretresom broda u Hamburgu u jednom od djelova teretnog prostora, sakriven iza pregrade koja ima metalni poklopac osiguran sa desetak velikih šarafa, pronađeno je ukupno 500 kilograma kokaina upakovanog u vodootporne vreće.

brod Budva
Brod "Budva"(Foto: shipspotting.com)

Tu su bili i konopi, plutače i GPS predajnik, pa je policija zaključila da droga uošte nije ni trebalo da stigne u Hamburg, već da prije toga bude izbačena sa broda u more tokom njegovog prolaska pored holanske i njemačke obale.

Iz mora bi je pronašavši je po signalu koji emituje GPS predajnik, brzim manjim čamcima pod okriljem mraka, pokupili saradnici švercera sa broda.

Policijsko presetanje i nadzor broda kada je on ušao u holanske vode međutim, osujetili su planove švercera i "Budva" je sa neiskrcanim ilegalnim tovarom kokaina, na kraju završila u Hamburgu gdje je policija pretresla brod i pronašla dokaze koji sa ukrcanom drogom navodno sigurno povezuju 42-godišinjeg brodskog konobara, Mladena Radulovića iz Bara koji je odmah i uhapšen.

Ostala 22 člana posade „Budve“ – svi crnogorski državljani – su ispitani, ali nisu zadržani i brodu je dozvoljeno da nakon ukrcaja tereta, u nedjelju poslijepodne isplovi iz Hamburga i nastavi putovanje za Nigeriju.

Bonus video: