Ambasador Srbije nije saslušan zbog odlaska na sahranu

Cetinjsko tužilaštvo još utvrđuje da li su se Amfilohije, Mandić i Božović ogriješili o zakon
7476 pregleda 11 komentar(a)
Vladimir Božović, Foto: Savo Prelević
Vladimir Božović, Foto: Savo Prelević

Cetinjsko tužilaštvo još nije odlučilo da li su se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sveštenici MCP, lider Nove Andrija Mandić ili ambasador Srbije Vladimir Božović ogriješili o zakon prisustvujući sahrani istoričara Vladimira Jovićevića 23. aprila.

U tom predmetu cetinjski tužilac Duško Milanović još nije saslušao Božovića, dok su ostali dali iskaz.

“U predmetnom slučaju nije donijeta odluka i u toku je postupak izviđaja. Od ambasadora Srbije, g-dina Vladimira Božovića nijesu prikupljena potrebna obavještenja”, odgovorio je portparol tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

Mitropolit Amfilohije 29. aprila saslušan je u cetinjskom tužilaštvu, gdje je tvrdio da nije prekršio nijednu mjeru služeći opijelo na sahrani istoričara na Rijeci Crnojevića.

Tada je tužiocu rekao i da je opijelo bilo u skladu sa službom koju obavlja.

“Njegova izjava, do sada prikupljena obavještenja, ali i ona koja će se prikupiti u toku izviđaja ocijeniću da li ima elemenata krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”, kazao je tužilac Milanović ranije.

Mitropolit Amfilohije je u izjavi kazao da je nakon liturgije u Manastiru Svetog Nikole u Rijeci Crnojevića, sa sveštenstvom, na poziv porodice Jovićević, odslužio opijelo Vladimiru Jovićeviću.

Rekao je da ne smatra za potrebno, a ni za važno, da se kao mitropolit izjašnjava o prisutnima na opijelu i sahrani dr Jovićevića.

“Mi nemamo pravo, niti nam pada na pamet da vjernike, posebno u ovakvim momentima, izgonimo iz hramova i prijavljujemo policiji. Uostalom, u našim uslovima, čak i u gradskim sredinama, nemoguće je da se pokojnik dostojno i česno položi u grob uz poštovanje ‘mjere’ o fizičkoj distanci od dva metra između lica. A to se, kako se vidi, samo od Crkve traži i izgleda da jedino za nju važi ta ‘mjera’ u Crnoj Gori”, rekao je mitropolit Amfilohije tužiocu.

Dodao je da je prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje službe dva puta pozvan u Upravu policije da daje izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi. Nekoliko dana kasnije, pred cetinjskom policijom izjavu je dao i Mandić.

Izjavu u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje ranije su dali i sveštenici koji su sa mitropolitom služili opijelo - Rafailo Boljević, Danijel Jovanović, Hariton Živkov, Nikolaj Antičević, Krisnat Bojović, Aleksandar Lalić i Eustatije Ivanović.

Bonus video: