Kavčane traže tri i po godine

Policiji bježi više navodnih članova kriminalne grupe, koji su septembra 2016. izbjegli hapšenje
10289 pregleda 2 komentar(a)
Izašao iz zatvora i nestao: Igor Božović, Foto: Boris Pejović
Izašao iz zatvora i nestao: Igor Božović, Foto: Boris Pejović

Duže od tri i po godine crnogorskoj policiji bježi više navodnih članova kavačke kriminalne grupe, koji su 12. septembra 2016. godine izbjegli hapšenje u Kotoru.

Tog dana inspektori koji su došli sa nalogom za hapšenje, nijesu u Kotoru pronašli Vladimira Božovića, Sinišu Vlahovića, Aleksandra Đurišića, Igora Đurišića zvanog Major, Davora Prelevića.

Lisice na ruke tada nijesu stavljene nijednom od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana - Slobodanu Kašćelanu i Milošu Radonjiću, koji su kasnije uhapšeni u Češkoj, odnosno Hrvatskoj.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” - kada su ih posljednji put tražili, da li su utvrdili jesu li kavčani napustili Crnu Goru, ali ni kada su posljednji put pretresli njihove i kuće njihovih porodica.

Odgovore nisu poslali ni iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Bez odgovora ostalo je i pitanje jesu li utvrdili ko je obavijestio grupu kotorskih kriminalaca da im se sprema hapšenje i omogućio im da godinama izbjegavaju pravdu.

Osim njih, crnogorskim pravosudnim organima nije dostupan ni drugi navodni organizator kavačke grupe, kojoj se sudi u Višem sudu u Podgorici - Igor Božović.

On se u vrijeme hapšenja članova tog klana nalazio na izdržavanju kazne u zatvoru u Spužu. Spuške bedeme napustio je 4. avgusta 2017. godine, a Specijalno državno tužilaštvo tek 12 dana kasnije tražilo je od Višeg suda da Božoviću odrede pritvor.

Već tada bio je nedostupan istražiteljima.

Prema optužnici, Božović i Kašćelan krajem 2010. godine organizovali su kriminalnu grupu čiji članovi navodno su i Božovićev sin Vladimir, Prelević, Radonjić, Vlahović, braća Đurišić, Đerđ Camaj, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, braća Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Ilija Dedović i Goran Ljubatović.

U akciji 12. septembra 2016. godine uhapšeni su jedino nižerangirani članovi klana - Camaj, Brnović, Bogdanovićeva, braća Andrić, Moškov, Dedović i Ljubatović.

Istog dana uhapšen je i tadašnji pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić, koji je najprije tužiocima priznao da je članovima klana odavao povjerljive službene informacije... Pred Višim sudom, međutim, odbio je da potvrdi sporazum, iako je zbog potpisanog priznanja mjesec nakon hapšenja pušten iz pritvora.

Prema prvobitnoj optužnici, Božović i Kašćelan bili su zaduženi za planiranje i izvršenje krivičnih djela, obezbjeđenje materijalnih sredstava, davanje uputstava i naredbi ostalim članovima kriminalne organizacije - ostali su po nhjihovom nalogu švercovali drogu, reketirali, prali novac, iznuđivali ga, prijetili ljudima i davali mito...

Optužnica je tokom suđenja izmijenjena u dijelu koji se odnosi na Kašćelana - njemu se na teret stavlja da je počinio krivično djelo zelenašenje. U sudnici je kategorički negirao krivicu.

Bonus video: