Vještaci Sudsko medicinskog odbora iz Beograda dolaze po treći put, suđenje za infekciju beba traje gotovo šest godina

Prvostepenom presudom Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević osuđeni na po šest mjeseci kućnog pritvora
2054 pregleda 0 komentar(a)
Danas ispred Višeg suda u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Danas ispred Višeg suda u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

U Višem sudu u Bijelom Polju nastavljeno je suđenje bjelopoljskim ljekarima optuženim za infekciju pet beba u novembru 2014. godine, od kojih je jedna preminula.

Sud je prihvatio predlog tužiteljke Ljubinke Madžgalj, da se ponovo saslušaju vještaci Sudsko medicinskog odbora iz Beograda i objasne šta je to “opasna zarazna bolest”.

Jedino u čemu su se složili svi, kako tužilaštvo tako i odbrana jeste da je nalaz vještaka SMO iz Beograda nepotpun i nejasan i da postupak traje nedopustivo dugo, šest godina.

Po ocjeni Draga Konatara, advokata Hake Tahirović i Toma Jeremića, u Zakonu o zaštiti stanovništva među propisanim bolestima nema "neonatalne sepse", kako to tvde vještaci, koji se “uporno i nezakonito bave pravnim pitanjima, umjesto medicinskim”.

"Tako da smo iz tog razloga ocijenili da nema nikakve potrebe za njihovim ponovnim pojavljivanjem, obizom da stvarnost ovog postupka ukazuje da njegovo rješenje u pravnim pitanjima, što je posao i stvar suda i njegovog odlučivanja", kazao je advokat Zvonka Puletića Nikola Medojević.

Zastupnik oštećene strane Hamid Ganjola kazao je da je vještačenje neophodno.

"Krivica optuženih se zasniva u tome da su njihovim postupanjem doveli u opasnost živote rođenih beba i da su zbog infekcije izazvali da dođe do opasne zarazne bolesti", rekao je Ganjola.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević kazao je da se postupak nedopustivo odugovlači i poručio.

"Moje dijete je mrtvo umjesto da sada ide u školu. Mislim da je vrijeme da se ovo završi, da treba da se raščlani, konačno da se nađe pravda za moje dijete", kazao je on.

Roditelj Predrag Karišik podsjeća da će ovo biti treće vještačenje SMO.

"Moja očekivanja od suda nijesu velika kao što ovih dana imamo izveštaje o problemima u pravosuđu, tako i ja ne očekujem ništa od suda koji je zarobljen od vrha DPS-a", rekao je Karišik.

Prvostepenom presudom Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević osuđeni na po šest mjeseci kućnog pritvora.

Apelacioni sud je tu odluku preinačio i osudio ih na po jednu godinu zatvora, dok je Vrhovni sud naložio ponovno suđenje.

Nastavak suđenja je zakazan za 16. jun.

Bonus video: