Od Soraje Vučelić i drugarice ni po 500 eura

Tužiteljka Bajčeta nije precizirala zbog čega su odustali od primjene instituta krivičnog gonjenja, odnosno, da li je to posljedica neispunjanja obaveza uhapšenih da uplate po 500 eura jednoj humanitarnoj organizaciji
21868 pregleda 6 komentar(a)
Tužilaštvo odlučilo da je krivično goni: Vučelić, Foto: Kurir
Tužilaštvo odlučilo da je krivično goni: Vučelić, Foto: Kurir

Tridesetčetvorogodišnjoj Sari Masoni (Soraja Vučelić) i godinu mlađoj M. M. sudiće se u Osnovnom sudu u Žabljaku zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

To je saopšteno iz Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, koje je stavilo van snage odluku o primjeni instituta odlaganja krivičnog gonjenja u slučaju Baranke i Podgoričanke.

“Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima podnijelo je optužni predlog protiv S. M. i M. M. kojim se predlaže da se pred Osnovnim sudom u Žabljaku održi glavni pretres i da se okrivljene S. M. i M. M. oglase krivim za navedeno krivično djelo”, saopštila je portparolka pljevaljskog tužilaštva, tužiteljka Nataša Bajčeta.

Tužiteljka Bajčeta nije precizirala zbog čega su odustali od primjene instituta krivičnog gonjenja, odnosno, da li je to posljedica neispunjanja obaveza uhapšenih da uplate po 500 eura jednoj humanitarnoj organizaciji.

Tužilaštvo je prvobitno odlučilo da Masoni i godinu mlađu M. M. kazni sa po 500 eura, nakon što su 3. maja uhapšene na Žabljaku. Policija ih je tada uhapsila u kući jednog Nikšićanina u žabljačkom selu Borje.

Saopštili su da su uhapšene zbog kršenja dvije privremene mjere - nijesu posjedovale potvrde o izuzetku od zabrane međugradskog saobraćaja, a prekršile su i zabranu okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Dan kasnije iz pljevaljskog tužilaštva “Vijestima” je odgovoreno da su Baranka i Podgoričanka saslušane u svojstvu osumnjičenih i priznale izvršenje krivičnog djela:

“Na predlog branioca osumnjičenih, primjenom instituta odlaganja krivičnog gonjenja, rješenjem određena obaveza osumnjičenima uplate iznosa od po 500,00 eura određenoj humanitarnoj organizaciji. Takođe je rješenjem naloženo da dokaz o uplati bude dostavljen postupajućem tužilaštvu, nakon čega će biti donijeta konačna odluka u predmetu. Osim toga, lica su upoznata da će u slučaju neispunjenja obaveze u ostavljenom roku, protiv istih biti preduzeto krivično gonjenje”, odgovorila je “Vijestima” tada Bajčeta.

Bonus video: