Ni ubica, ni optužnice: Više od pet godina ne zna se ko je ubio Andriju Mrdaka

Duže od pet godina policija i tužilaštvo nijesu uspjeli da otkriju ko je, sa Darkom Gejslerom, ispred spuškog zatvora ubio Andriju Mradaka
10181 pregleda 3 komentar(a)
Osumnjičeni za ubistvo: Gejsler, Foto: Uprava policije
Osumnjičeni za ubistvo: Gejsler, Foto: Uprava policije

Duže od pet godina policija i tužilaštvo nijesu uspjeli da otkriju ko je 25. decembra 2014. godine sa Darkom Gejslerom ispred spuškog zatvora ubio Baranina Andriju Mradaka.

U tom predmetu još nije ni podignuta optužnica, iako su još 23. septembra 2015. godine predstavnici Višeg državnog tužilaštva i Uprave policije pozvali novinare i saopštili da su identifikovali ubicu - državljanina Srbije Darka Gejslera, koji se prethodno preživao Nedeljković.

Ni on nije uhapšen, niti crnogorski istražitelji, kako je saopšteno, znaju gdje je i da li je živ.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici “Vijestima” je odgovoreno da se “nakon analize do sada prikupljenih podataka, a radi donošenja odluke u predmetu, ukazala se potreba za dodatnim prikupljanjem i provjerom određenih podataka” i da na tome rade.

Portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica objasnila je da je Gejsler identifikovan kao jedan od izvršilaca ubistva Mrdaka:

“Protiv kojeg lica je donijeta naredba o sprovođenju istrage i tokom istrage raspisana je međunarodna potjernica za licem D. G., koje lice još uvijek nije dostupno nadležnim državnim organima Crne Gore, obavljeno je saslušanje više lica u svojstvu svjedoka, a sve u cilju eventualne identifikacije i drugog izvršioca ovog krivičnog djela, te nakon analize do sada prikupljenih podataka, a radi donošenja odluke u predmetu, ukazala se potreba za dodatnim prikupljanjem i provjerom određenih podataka, koje radnje su od strane tužioca naložene policiji, koje provjere su u toku”, odgovorila je tužitelja Medenica.

Nije odgovorila jesu li pokušavali da utvrde da je u tom ubistvu učestvovao sada pokojni B. C.

Tužilaštvo i policija ranije su saopštili da je Srbijanac plaćen za ubistvo Mrdaka, a da je motiv sukob organizovanih krimnalnih grupa na inostranom narkotržištu.

Tadašnji šef kriminalističke policije, a sada načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević, pred novinarima je rekao da policija posjeduje operativne informacije kojem klanu pripada osumnjičeni Gejsler, ali da to neće saopštiti.

“U toku je preduzimanje aktivnosti sa partnerskim službama i svim nacionalnim biroima Interpola, u cilju lociranja ovog lica i njegovog lišavanja slobode...”, kazao je Pavićević u septembru 2015. godine.

Tada je saopštio i da je ubistvo Mrdaka rezultat rata klanova i da takva krivična djela karakteriše njihova organizovanost, plansko djelovanje, prije za vrijeme i nakon izvršenja krivičnog djela.

“Takođe, elementi inostranosti koji se ogledaju u angažovanju neposrednih izvršilaca kao stranih državljanja, što je slučaj u predmetu ubistva Andrije Mrdaka iz Bara.Taj elemenat inostranosti se ogleda i u angažovanju logistike ili dijela logističke podrške u dijelu planiranja samog izvršenja krivičnog djela, a svakako i u motivima krivičnog djela, s obzirom na to da imamo sukobe organizovanih kriminalnih grupa na inostranom narkotržištu što je glavni motiv”.

Istražitelji su na konferenciji kojoj je prisustvovao i predstavnik srpske policije Srđan Paskvali, objasnili da ih je do njega odveo DNK, koji su nakon ubistva Baranina identifikovali forenzičari iz Danilovgrada.

Oni su na mjestu ubistva pronašli pištolj, kapu i tragove krvi, jer je Gejsler ranjen tokom pucnjave.

Poslije ubistva, on i saučesnik skuterom su pobjegli ka Podgorici.

Mrdak je bio prvi čovjek, najbolji prijatelj i tjelohranitelj ubijenog vođe jednog od najjačih barskih klanova Armina Muše Osmanagića.

Osmanagić je ubijen 16. septembra 2014. godine iz snajpera u svom restoranu “Savoja”, u centru Bara.

Mrdak je tog dana bio na manje od pola metra udaljenosti od Osmanagića i bezuspješno je pokušao da ga zaštiti.

Ni ubistvo Osmanagića nije rasvijetljeno.

23. septembra 2015. godine, predstavnici Višeg državnog tužilaštva i Uprave policije pozvali su novinare i saopštili da su identifikovali ubicu - državljanina Srbije Darka Gejslera, koji se prethodno preživao Nedeljković

Tokom istrage raspisana je međunarodna potjernica za licem D. G., koje lice još uvijek nije dostupno nadležnim državnim organima Crne Gore, obavljeno je saslušanje više lica u svojstvu svjedoka, a sve u cilju eventualne identifikacije i drugog izvršioca ovog krivičnog djela, te nakon analize do sada prikupljenih podataka, a radi donošenja odluke u predmetu, ukazala se potreba za dodatnim prikupljanjem i provjerom određenih podataka...”, odgovorila je tužitelja Medenica

Bonus video: