Pravni eksperti MCP i Eparhije budimljansko-nikšićke:

"Nezakonito lišavanje slobode Joanikija i sveštenstva"

"Zloupotrijebljena je važna i dobro poznata odredba iz člana 175 i 488 Zakonika o krivičnom postupku koja propisuje uslove pod kojima se može odrediti pritvor i zadržavanje do 72 sata“, ističu pravni eksperti Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić
7523 pregleda 21 komentar(a)
Joanikije ispred Tužilaštva, Foto: Luka Zeković
Joanikije ispred Tužilaštva, Foto: Luka Zeković

Pravni eksperti Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić ocijenili su da je pritvorsko zadržavanje episkopa Joanikija i sedam protojereja i sveštenika nezakonito.

Prema njihovim riječima „zloupotrijebljena je važna i dobro poznata odredba iz člana 175 i 488 Zakonika o krivičnom postupku koja propisuje uslove pod kojima se može odrediti pritvor i zadržavanje do 72 sata“.

„Nijedan od alternativno propisanih uslova ove odredbe nije isupnjen. Vladika i sveštenici nisu ni sada ni ikada ranije izbjegavali da se odazovu pozivu bilo kog državnog organa. Lišenje slobode nije neophopdno da bi se nesmetano vodio postupak niti je djelo koje im se stavlja na teret zaprijećeno kaznom zatvora od deset godina ili težom. Njihov identitet nije nepoznat, ne kriju se i ne postoji opasnost od bjekstva, tim prije što su državne granice zatvorene. Oni ne mogu da izmjene dokaze ili tragove djela, jer su svi elementi događaja zabilježeni i dostupni javnosti. Takođe, ne mogu da utiču na svjedoke događaja, jer je istih više od pola miliona samo u Crnoj Gori“ – navode pravni eksperti u saopštenju.

Oni u konačnom kažu da "ne postoje „okolnosti“ da bi osumnjičeni ponovili djelo – ako se zna su se prethodno pridržavali mjera, da su pozivali vjernike upravo na postupanje u skladu sa konkretnom Naredbom Vlade, da su o načinu primjene preostalih privremenih mjera poveli dijalog sa javnim vlastima i da se tradicionalno, životno važno javno sabiranje povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog – Slava mu i milost! – događa jednom godišnje“.

„Sudovi su proteklih dana i sedmica već „obarali“ odluke o određivanju pritvora koje su se temeljile na okolnostima da djelo može biti dovršeno ili ponovljeno. Još prije dvije sedmice, Sud je ukidao ovakve odluke o pritvoru navodeći da ima u vidu činjenicu da iz Instituta za javno zdravlje „svakodnevno izvještavaju o povoljnoj epidemiološkoj situaciji“ u zemlji, kao i da je „već došlo do popuštanja mjera“, dok je za ostale najаvljeno skoro „ublažavanje ili ukidanje“ čime se društvo vraća u „normalne životne tokove““ – kažu pravni eksperti.

Oni dodaju da se ostale činjenice koje su sudovi nedavno uzimali u obzir kada nisu dozvoljavali da optužena lica neosnovano borave u pritvoru tiču „neosuđivanosti“ optuženih i toga što se ista svrha može postići „drugim blažim mjerama“.

„Zašto, dakle, ovakva primjena prava važi za sve, ali ne i za vladiku i sveštenstvo!? Da li jedino Crkva ne smije da računa na „vraćanje u normalne životne tokove“? Da li je vladavina prava spala samo na privremene mjere u ukidanju čija bi dosledna primjena značila da Crnu Goru treba pretvoriti u jedan veliki zatvor i uhapsiti cijelo njeno slobodno stanovništvo? Sa svakim novim časom trajanja ovakvog pritvorskog zadržavanja vladike Joanikija i ostalih sedam sveštenika, raste bezakonje koje se sprovodi prema njima i šteta koju će podnositi svi“ – zaključuju pravni eksperti Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić.