Uslovna osuda za stvaranje kriminalne organizacije: Nikola Dobričanin zaključio sporazum o priznavanju krivice

“Priznajem da sam izvlačio novac u iznosu od 121.000 eura, na protivpravan način preko tri firme, koje su moje vlasništvo. Radi se o poslovima sa Ivanom Vukovićem, koji su bili djelimično ilegalni i izvlačio sam novac preko lažnih faktura i tako smanjivao dobit. Firme u mom vlasništvu pružaju usluge u medijskom domenu, a jedna pd tih je ‘Mama internacional’”, kazao je
9893 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Nikola Dobričanin svojom voljom je zaključio sporazum sa Specijalnim državnim tužilaštvom, priznajući da je izvršio krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa.

Okrivljeni je to potvrdio juče na ročištu u Višem sudu u Podgorici pred sudijom Borisem Savićem.

U sporazumu o priznanju krivice, između ostalog navodi da je sa tužilaštvom dogovorio uslovnu osudu na kaznu zatvora od jedne godine i 11 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od tri godine ne izvrši novo krivično djelo.

Dobričaninu je izrečena i novčana kazna od 30.000 eura i obavezan je da vrati stečenu protivpravnu imovinsku korist.

Kako je saopšteno u sudu, okrivljeni je preko svog branioca, advokata Vlada Vukovića, pokrenuo predlog da pregovara sa Specijalnim tužilaštvom o priznanju krivice.

Uslijedilo je zatim pregovaranje sa tužiteljkom Lidijom Mitrović, o visini sankcije, nakon čega je sačinjen zapisnik o pregovaranju.

Naglašeno je da Dobričanina niko nije natjerao da potpiše sporazum o priznanju krivice upotrebom sile i prijetnje.

“Priznajem da sam izvlačio novac u iznosu od 121.000 eura, na protivpravan način preko tri firme, koje su moje vlasništvo. Radi se o poslovima sa Ivanom Vukovićem, koji su bili djelimično ilegalni i izvlačio sam novac preko lažnih faktura i tako smanjivao dobit. Firme u mom vlasništvu pružaju usluge u medijskom domenu, a jedna pd tih je ‘Mama internacional’”, kazao je.

Odgovarajući na pitanje suda, tužiteljka je rekla da nije vršen pritisak na okrivljenog da prizna krivicu, niti mu je bilo šta obećano osim onoga što piše u sporazumu.

Na kraju ročišta, stranke su saglasno predložile sudu da se usvoji sporazum. Sudija Savić najavio je da će odluku suda stranke dobiti preko pisarnice.

Bonus video: