Berane: Sveštenici saslušani zbog litije, negirali da su prekršili mjere NKT

Sveštenici su tvrdili da to nije bila uobičajena Đurđevdanska litija već molitveni hod, da su se strogo držali pravila socijalne distance i odbacili optužbe da su organizovali okupljanje građana u glavnoj ulici
6065 pregleda 9 komentar(a)
Građani su se okupili ispred beranskog ODT Berane, Foto: Tufik Sofitć
Građani su se okupili ispred beranskog ODT Berane, Foto: Tufik Sofitć
Ažurirano: 18.05.2020. 19:11h

Beranski sveštenici danas su na saslušanju u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Beranama negirali da su prekršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Oni su danas saslušani zbog organiziovanja litije na Đurđevdan u Beranama.

"Danas su u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama saslušani osumnjičeni D.R., S.M., M.C., P.D., i V.V. sveštenici Manastira Đurđevi Stupovi u Beranama, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti", saopšteno je iz beranskog ODT-a.

Odluka u navedenom predmetu biće donijeta nakon što se u narednom periodu preduzmu i druge neophodne mjere i radnje. O donijetoj odluci javnost će biti blagovremeno informisana.

Beranska policija podnijela je ranije krivične prijave protiv Dragana Ristića, Stefana Milovanovića, Miloša Cicmila, Predraga Dragojevića i Vuksana Vešovića, zbog osnova sumnje da su održavanjem Đurđevdanske litije izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim preporukama za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Sveštenici su tvrdili da to nije bila uobičajena Đurđevdanska litija već molitveni hod, da su se strogo držali pravila socijalne distance i odbacili optužbe da su organizovali okupljanje građana u glavnoj ulici.

Nih zastupa tim advokata.

ODT bi sada trebalo da donese odluku da li će podići optužnicu ili odbaciti krivičnu prijavu.

Građani okupljeni ispred ODT su se nakon obraćanja i molbe jednog od sveštenika mirno razišli.

Sveštenici manastira Đurđevi stupovi su na Đurđevdan, 6. maja organizovali kađenje ulica, kada ih je u glavnoj ulici dočekao određeni broj građana koji su skandirali "ne damo svetinje" i kratko propratio do kraja ulice.

Galerija

Bonus video: