Katnić juri novi mandat

Nepunih mjesec nakon što je 23. juna 2015. izabran na poziciju GST, Katnić je prvi put pomenuo Dragana Radonjića kao svog favorita za prvog čovjeka SPO. Istovremeno Uprava policije predlaže Sašu Milića, koji je odlukom tadašnjeg ministra Raška Konjevića suspendovan u septembru iste godine, zbog težeg disciplinskog prekršaja
9012 pregleda 15 komentar(a)
Curi mu petogodišnji mandat: Katnić, Foto: Boris Pejović
Curi mu petogodišnji mandat: Katnić, Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ponovo će se kandidovati za funkciju koju sada obavlja, potvrđeno je “Vijestima” u toj instituciji.

Javni poziv za izbor glavnog specijalnog tužioca objavljen je juče, a kandidat koji se prijavi mora ispunjavati opšte uslove za rad u državnim organima i posebne, predviđene članom 12. Zakona o specijalnom tužilaštvu.

Tim propisom predviđeno je da je kandidat završio pravni fakultet, VII1 nivo obrazovanja, položio pravosudni ispit i da ima najmanje 12 godina radnog iskustva kao državni tužilac, sudija ili advokat.

Oglas za glavnog specijalnog tužioca traje 15 dana, a prijave se podnose Tužilačkom savjetu čiji predsjednik je v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković.

To tijelo bira glavnog specijalnog tužioca.

Na tu funkciju Katnić je izabran u junu 2015. godine.

Tužilački savjet kojim je i tada predsjedavao Stanković, odlučio je da tadašnjem sudiji Apelacionog suda i nekadašnjem vojnom sudiji, povjeri borbu protiv najtežih oblika kriminala.

Stanković je tada rekao da je Katnića predložio nakon obavljenog intervjua, pribavljenih mišljenja, ali i na osnovu ocjene stručnih kvaliteta sposobnosti za vršenje tužilačke funkcije za glavnog specijalnog tužioca.

Kazao je i da ima velika očekivanja od njega.

Protivkandkidati Katnića tada su bili advokat Mitar Mugoša i tužiteljka Đurđina Nina Ivanović.

Sukobi oko šefa SPO

Početak Katnićevog rada obilježile su i nesuglasice sa tadašnjim direktorom Uprave policije Slavkom Stojanovićem, oko izbora šefa Specijalnog policijskog odjeljenja.

Nepunih mjesec nakon što je 23. juna 2015. izabran na poziciju GST, Katnić je prvi put pomenuo Dragana Radonjića kao svog favorita za prvog čovjeka SPO. Istovremeno Uprava policije predlaže Sašu Milića, koji je odlukom tadašnjeg ministra Raška Konjevića suspendovan u septembru iste godine, zbog težeg disciplinskog prekršaja.

Iako je 26. oktobar 2015. godine bio krajnji rok za imenovanje šefa SPO, zeleno svjetlo za imenovanje Radonjića stiglo je tek krajem februara naredne godine - nakon više sastanaka, oprečnih izjava i Katnićevog insistiranja da od svog favorita neće odustati, jer ga, kako je tvrdio preporučuju rezultati.

Od lovorika do uvreda

Nepuna dva mjeseca nakon što je sjeo u “vruću” fotelju, Katnić je krenuo u obračun sa organizovanom kriminalnom grupom iz Budve, na čijem čelu je nekadašnji visokopozicionirani član Demokratske partije socijalista Svetozar Marović.

Zbog malverzacija kojima je lokalna kasa oštećena za više desetina miliona eura, u Budvi su tada lisice na ruke stavljene predsjedniku Opštine Lazaru Rađenoviću, nekolicini lokalnih funkcionera, Marovićevoj kćerki Mileni, bratu Draganu i strini Mirjani.

Iako je u početku bio miljenik većeg dijela javnosti, Katnić se već naredne godine našao na “meti” - u nemilost je pao nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, kada je uhapšena grupa srbijanskih državljana, koja je navodno planirala terorističke napade tokom izbornog dana.

Nepravosnažnom presudom u tom predmetu, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, dok su organizatori kriminalne grupe Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni na 15, odnosno 12 godina robije.

Svi optuženi oglašeni su krivim, a ukupne su kažnjeni na više od 68 godina zatvora.

Bonus video: