Iza rešetaka i Stanišić

Srbijanski policajci kolegama iz Crne Gore predali osumnjičenog da je naredio seriju paljenja automobila “Vijesti”. Pred tužiocem i sudijom tvrdio da nije nalogodavac uništavanja imovine “Daily pressa”
10958 pregleda 4 komentar(a)
Stanišića juče privode na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Stanišića juče privode na saslušanje, Foto: Luka Zeković

Podgoričanin Radoslav Gile Stanišić (34) tvrdio je u tužilaštvu i pred sudjom za istragu da nema nikakve veze sa serijom paljenja redakcijskih automobila nezvaisnog dnevnika “Vijesti”.

Sudija Nenad Vujanović nakon saslušanja prihvatio je predlog Osnovnog državnog tužilaštva i Stanišića poslao u Istražni zatvor.

Odredio mu je pritvor do 30 dana.

Takvu odluku donio je zbog sumnje da bi Stanišić, ako se nađe na slobodi, ponovo pobjegao.

Stanišića su policija i tužilaštvo nedavno označili nalogodavcem serije paljenja vozila “Vijesti”.

Uviđaj nakon paljenja vozila “Vijesti” 2014. godine
Uviđaj nakon paljenja vozila “Vijesti” 2014. godine(Foto: Savo Prelević)

Taj tridesetčetvorogodišnjak uhapšen je prije dva dana u Beogradu, a srbijanske vlasti protjerale su ga iz države nakon što je zbog ilegalnog prelaska granice odlukom Prekršajnog suda platio kaznu od 100.000 dinara.

Iako ga Crna Gora nije potraživala međunarodnom, već nacionalnom potjernicom, srbijanski policajci su ga dopratili do graničnog prelaza Dobrakovo, gdje su ga i predali crnogorskim kolegama.

Preksinoć, oko 20 sati, Stanišić je formalno uhapšen na granici, po nalogu podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, a nešto prije ponoći je sproveden na saslušanje.

Zbog sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, tužilac mu je prvobitno odredio zadržavanje do 72 sata, a potom sudiji za istragu Osnovnog suda u Podgorici dostavio predlog za određivanje pritvora, pojasnila je juče portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić.

Stanišića sumnjiče da je nalogodavac serije paljenja vozila “Vijesti”, koja je počela 14. jula 2011. godine.

“Vijesti” su prije par dana objavile da je on, prije devet godina, morao iz spuškog zatvora organizovati tada maloljetne D. M. i S. P. da zapale više redakcijskih automobila, jer je cijelu 2011. proveo iza rešetaka...

Da je Stanišić svih 365 dana te godine bio u zatvoru, potvrdili su “Vijestima” iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), objašnjavajući da je prvih mjeseci bio u Istražnom zatvoru, a potom u Kazneno-popravnom domu.

“Vijesti” u julu i avgustu 2011. godine, kao ni februaru 2014. godine, nisu objavile nijedan tekst o Radoslavu Gilu Stanišiću i takozvanom zagoričkom kriminalnom klanu, pa se postavlja pitanje - iz kojeg centra moći i zbog čega mu je naređeno da organizuje napad na imovinu “Vijesti”, ako su tačne policijsko-tužilačke informacije...

Osumnjičeni za podmetanje požara na službenim vozilima “Vijesti” u pritvoru su od početka aprila.

Obojica su poligrafski ispitivana i “pala” na svim pitanjima u vezi sa paljenjem vozila “Vijesti”.

Izvor “Vijesti” ranije je rekao da je nakon toga jedan od njih najprije u policiji a potom i pred tužiocem priznao kada su, kako i po čijem nalogu uništili automobile “Vijesti”.

Saradnja sa Srbijom ili...?

Iako je više nezvaničnih izvora “Vijesti” iz Uprave policije prije dva dana tvrdilo da ne zna ništa o hapšenju Stanišića, nakon nekoliko sati zvanično su saopštili da su mu lisice na ruke stavljene na osnovu njihovih informacija.

“R. S. kojeg je crnogorska policija potraživala zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, večeras je predat Crnoj Gori. Razmjenom informacija i saradnjom crnogorske policije i policije Republike Srbije danas u Beogradu uhapšen je R. S. koji se u Crnoj Gori tereti za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja na štetu ND ‘Vijesti’. Nakon što je prekršajno sankcionisan u Republici Srbiji za nedozvoljni prelazak državne granice, njemu je izrečena mjera protjerivanja iz zemlje, nakon čega je na Graničnom prelazu Dobrakovo predat crnogorskoj policiji gdje je i lišen slobode po nacionalnoj potjernici Crne Gore”, saopšteno je iz Uprave policije. O razmjeni inofrmacija sa kolegama iz Crne Gore, međutim, nije bilo pomena u zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Oni su saopštili da su u Beogradu priveli Stanišića zbog sumnje da je počinio nedozvoljeni prelazak državne granice:

“A provjerama je utvrđeno da se ovo lice na teritoriji Crne Gore sumnjiči da je izvršilo krivično delo izazivanje opšte opasnosti. On je priveden dežurnom sudiji Prekršajnog suda u Beogradu, koji ga je nakon sprovedenog prekršajnog postupka osudio zbog nedozvoljenog prelaska državne granice na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara i izrekao mu meru udaljenja stranca sa teritorije Republike Srbije u trajanju od dve godine”, saopšteno je prije dva dana iz MUP-a Srbije.

Ni srbijanska ni crnogorska policija nijesu objasnile kako je, kada i kuda, Stanišić za kojim je ovdašnja policija tragala, iz Crne Gore prešao u Srbiju i stigao do Beograda.

Na snimku hapšenja, koji je objavio MUP Srbije, vidi se da su ga hapsili naoružani službenici Uprave kriminalističke policije. Stanišić i više članova takozvane zagoričke kriminalne grupe, bliski su kavačkom kriminalnom klanu.

Bježao zbog Krstovića, a niko ga za to ne traži?

Radoslav Gile Stanišić bježao je istražnim organima od kraja februara, kada je, zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Igora Krstovića, policija uhapsila njegovog brata od strica Vidoja (31).

Ipak, policija je zvanično saopštila da su ga tražili samo zbog sumnje da je podstrekao sugrađane D. M. i S. P. da zapale više redakcijskih automobila nezavisnog dnevnika “Vijesti”.

Nezvanično, juče su kazali da za Stanišićem ne tragaju zbog pokušaja ubistva Krstovića.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Stanišića i njegovog rođaka Dragišu Bulatovića (25) da su članovi kriminalne organizacije odgovorne za pokušaj ubistva Krstovića.

Terete ih da su pomagali članovima krimi-grupe koji su krajem januara ispalili 26 hitaca u automobil u kojem je bio Krstović. Vidoje Stanišić je uhapšen 28. februara, a Bulatović 13 dana ranije. Istog dana kada su uhapsili Vidoja Stanišića, policija je pretresla kuću Radoslava Gila Stanišića, ali ga nijesu našli.

On je u policiji saslušavan i 15. februara, kada je Bulatović uhapšen. Međutim, tada nije zadržan.

Bonus video: