Novi nalaz Sanje Radović opravdao prodaju zemljišta „Carinama“

Danas je u nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, optuženom da je u prodaji gradskog građevinskog zemljišta kompaniji “Carine”, oštećen budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura, pročitan nalaz i mišljenje vještaka Sanje Radović

9446 pregleda 6 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović

Prema novom nalazu sudskog vještaka građevinske struke procjenjitelja Sanje Radović, vrijednost dvije parcele gradsko-građevinskog zemljišta u servisno skladišnoj zoni na Starom aerodromu u Podgorici, površine 8.047 m2 i 7.158 m2, po metru kvadratnom iznosile su po 246 eura, odnosno 167 eura. Radi se o gradsko građevinskom zemljištu koje je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša prodao kompaniji “Carine” po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Danas je u nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, optuženom da je u prodaji gradskog građevinskog zemljišta kompaniji “Carine”, oštećen budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura, pročitan nalaz i mišljenje vještaka Sanje Radović.

Dragoljub Raspopović, predstavnik glavog grada, danas nije postavljao pitanja, jer kako je rekao, sa novim nalazom vještaka se upoznao pet minuta pred početak suđenja, tako da nije imao vremena da se upozna. Predsjednica vijeća sudija Vesna Pean je nastavka suđenja zakazala za 18. jun, kada će predstavnik glavog grada imati mogućnost da postavlja pitanjja i prigovori nalazu.

Odbrana nije imala pitanja na nalaz vještaka.

Prema navodima optužnice, Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju,,Carine“. Mugoša (DPS) se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju Carine. Bivši gradonačelnik se sumnjiči da je oštetio gradski budžet za 6,7 miliona eura.

Vještaci građevinske i ekonomsko finansijske struke Vukašin Đuričković i Milenko Popović su u svojim nalazima naveli da je prilikom prodaje gradskog građevinskog zemljišta kompaniji “Carine”, oštećen gradski budžet za 6,7 miliona eura. Vještak Đuričković je kazao na jednom od glavnih pretresa da je prvim - osnovnim nalazom navedeno da je pričinjena šteta Glavnom gradu od 10.955.000 eura, ali da je po nalogu specijalnog tužilaštva uradio dopunski nalaz. Izradili smo dopunu nalaza prema kojem je došlo do razlike, i sada iznosi da šteta budžetu Opštine Podgorice iznosi 6.723.194, 85 eura”, kazao je tada Đuričković.

Advokati Predrag Đolević i Mitar Mugoša su u cjelosti osporili njihov nalaz, smatraju da je neprihvatljiv i predložili sudu da odredi novo vještačenje, radi utvrđivanja cijene metra kvadratnog zemljišta na Starom aerodromu, koje je glavni grad prodao “Carinama” po cijeni od 165 eura.

Advokat Mitar Mugoša je na glavnom pretresu 26. septembra posebno naglasio da vještaci ni u osnovnom ni u dopunskom nalazu nijesu odgovorili koja je to tržišna cijena metra kvadratnog zemljišta na Starom aerodromu.

“U osnovnom i dopunskom nalazu su naveli četiri cijene, koja se kretala kao prva cijena 927,79 eura po meru kvadratnom, zatim 1.186,42 eura, potom 384, 88 eura i 857,02 eura. U zaključku Vlade Crne Gore se navodi da se (citat) “U Glavnom gradu Podgorica prodaje nepokretnost zemljište KO 734 PG 3, površine 2997 metara kvadratnih po cijeni od 165 eura, a navedeno cijena je utvrđena shodno procjeni “Uprave za nekretnine Crne Gore”, kazao je advokat Mugoša.

Bonus video: